Diepe crisis in de Egyptische-Israëlische relatie

Geplaatst op Maandag, 22 Augustus 2011 om 19:51pm - Email » | Print » | 19 Reacties |

Het ‘staakt het vuren’ dat door Hamas werd aangekondigd voor 21.00 uur zondagavond lijkt – zoals eigenlijk gebruikelijk is – niet te houden. Hoewel de aanvallen zich lijken te hebben verplaatst naar de steden direct om Gaza, werden er sinds gisteravond 16 raketaanvallen op Israël gemeld. Waarvan de meest recente om 19.30 maandagavond 22 augustus toen twee raketten richting Ashkelon werden afgeschoten.

In de urenlange nieuwsuitzendingen op de Israëlische televisie zondagavond, waren echter de raketten niet het hoofdonderwerp van gesprek. De meeste aandacht ging uit naar de spanningen met Egypte. Met aan de ene kant commentatoren die het publiek gerust stelden door te wijzen op het belang dat Egypte heeft bij het handhaven van de rust met Israel gezien de interne chaos in het land.

Aan de andere kant was er bijvoorbeeld Ehoed Yari, de commentator voor Arabische zaken op Arutz (Kanaal) 2 , die meldde dat de 121 partijen die willen deelnemen aan de Egyptische verkiezingen nu allen roepen om het opzeggen van het Camp David vredesakkoord. Het Moslim Broederschap organiseerde bovendien de betogingen tegen Israel om zodoende nu al de banden te verbreken. De opvattingen van de politici reflecteren de toenemende haat tegen Israël in Egypte. Dit werd ook duidelijk uit nieuw video materiaal dat gisteren ook op de Israëlische tv te zien was. Een uitzinnige Egyptische massa bij de Israëlische ambassade heft spreekkoren aan waarin de bekende kreet ‘Khaibar al Yahud’ voorkomt:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3W2Jn92y1VM&feature=player_embedded[/youtube]

De vlag van Israël die kort daarvoor door een van de demonstranten was verwijderd, werd verbrand en later is het volgende spreekkoor te horen:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2g1RIMzQdMI&feature=player_embedded[/youtube]

“Stop met de verkoop van gas, laten we ze (de Joden red.) verbranden met gas”.

MEMRI kwam bovendien met een andere video waarop betogers te zien zijn die een bord met een swastika omhoog houden waarop geschreven staat “De gaskamers zijn klaar”

http://www.memri.org/clip/en/0/0/0/0/0/0/3083.htm

De Egyptische journalist Mahmoud Mounir, die Hebreeuws spreekt, werd op Arutz 1 en 2 geïnterviewd over de Egyptische houding tegenover Israël. Hij noemde de situatie tot twee keer toe ‘kritisch’ en zei dat de militaire Junta wil dat Israël niet slechts spijt betoont over de dood van zes Egyptische politieagenten tijdens de jacht op de terroristen direct na de serie aanslagen op donderdag jl.
Egypte wil officiële excuses van Israël. Het is duidelijk dat de Egyptische leiders op die wijze het volk willen kalmeren.

In Israel wordt echter terecht gewezen op de absurdheid van de Egyptische eis. Ten eerste omdat Israël vanuit Egypte werd aangevallen maar ook omdat uit getuigenverklaringen is komen vast te staan dat de terroristen die de aanslagen pleegden Egyptische uniformen droegen. Verder is het vrijwel zeker dat Egyptische militairen en/of politieagenten op zijn minst de andere kant op keken toen de terroristen hun actie voorbereidden en uitvoerden. Voorts werd er donderdag jl. de hele dag vanuit Egypte op Israëlische burgers en militairen geschoten. De omgekomen Egyptische agenten hielden zich op in het zelfde gebied. Wat er precies is gebeurd zal onduidelijk blijven.

Maar uit de hele affaire blijkt dat Egypte op een confrontatie koers ligt ten opzichte van Israël. De huidige crisis zal vrijwel zeker niet direct in oorlog uitmonden maar wel zeker is dat na de Egyptische verkiezingen – met de verwachte overwinning van de islamisten –  iedere confrontatie tussen Hamas en Israël op een oorlog met Egypte zal kunnen uitdraaien.

Ondertussen is duidelijk geworden dat Israel er alles aan deed om zowel de rakettencrisis als de crisis met Egypte niet verder te laten escaleren. Een Israëlische delegatie vloog gisteren onverwacht naar Cairo en president Shimon Peres nodigde de Egyptische ambassadeur uit voor een post Ramadan diner. Aan het rakettenfront werd een zelfde soort beheersing getoond. De laatste  Israëlische actie dateert van maandagavond toen in noord Gaza een eenheid die raketten afvuurde, werd aangevallen. De andere aanvallen inclusief de escalatie van zondag overdag bleef vrijwel onbeantwoord.

De haat tegen Israel die nu zo duidelijk zichtbaar werd in Egypte, kwam ook elders tot uitbarsting. niet in het Midden-Oosten maar in Engeland. Op Trafalgar Square was gisteren een demonstratie waarin kinderen actief meededen aan de haatcampagne tegen de Joodse staat en waar de foto hieronder werd genomen:

De schoonzuster van Tony Blair, Lauren Booth, hield op de demonstratie een toespraak waarin ze Jordanie, Libanon en Egypte opriep om Jeruzalem (Al Quds) te ‘bevrijden’.  Assad hoefde van Booth niet in actie te komen die heeft immers ‘andere dingen’ aan zijn hoofd.

http://richardmillett.wordpress.com/2011/08/22/lauren-booth-lebanon-jordan-and-egypt-must-liberate-jerusalem/

Bron: http://missingpeace.eu/nl

Meer lezen over dit onderwerp

Meer artikelen uit deze categorie

19 reacties op “Diepe crisis in de Egyptische-Israëlische relatie” -

 1. Norman zegt:

  Ok, dus we moeten het normaal vinden dat Israel Egyptische agenten die zich op Egyptisch grondgebied bevinden doodmaakt?

  • Daniël zegt:

   Dag Norman,

   Ik hoop dat dit soort incidenten nooit normaal worden. Maar als Arabische terroristen in Egyptische uniformen en met (directe of indirecte) hulp van Egyptische militairen Israël aanvallen, hoeven we niet op te kijken als er slachtoffers vallen. Hoe triest ook, impliciet is dit een oorlogsverklaring van Egypte aan Israël. Wie is dan degene die officieel excuses zou moeten aanbieden? Egypte natuurlijk. Maar daar kunnen we wel eens lang op moeten wachten…

   groet, Daniël

 2. ard-jan zegt:

  weer zo’n naieve opmerking van Norman! Hij heeft geen idee wat daar gebeurd rond de grens met Israel/Egypte. Ben daar anderhalve week geleden nog geweest en toen werd er ook al gewaarschuwd voor aanslagen. Egypte steunt terreurgroepen door gewoon doelbewust terroristen door te grens te laten met Israel. Die grenswachten speelden onder één hoedje! Wat ook erg is dat de hele toeristische sector in de sinai nu zwaar te lijden heeft onder de aanslagen. Als Egypte echt om z’n bevolking geeft dan moeten ze al die terroristische nesten daar in de sinai uit de werk ruimen en de boel daar opschonen. Volgens het internationale recht is dat een plicht van welke overheid dan ook. Doet Egypte het niet, dan doet Israel het, het simpele gevolg! shalom!

 3. Norman zegt:

  @Daniel
  1. voor mij is het nog maar de vraag of de Egyptische politie betrokken is bij deze aanslag. Maar kennelijk weet jij al de uitkomst van het onderzoek en ik niet.
  2. Ik weet niet of je een aanval op militairen een terreuraanslag moet noemen. Een terreuraanval is volgens mij per definitie een aanval op onschuldige burgers.

  @Ard-Jan
  Als het waar is wat jij zegt en egyptische grenswachten samenwerken met infiltranten dan heb ik begrip voor je/jullie standpunt. Maar ik geloof dat eerlijk gezegd niet. Het is een aanname. Een noodzakelijke aanname om de aandacht af te kunnen leiden van het feit(!) dat Israel egyptische grenswachten in egypte heeft vermoord.

  • Daniël zegt:

   Dag Norman,

   Het kon bijna niet anders of Egyptische militairen waren (in)direct betrokken bij de aanslagen. Missing Peace komt nu ook met de bevestiging hiervan. Helaas komen deze berichten niet of nauwelijks via de mainstream media. Anders zouden we wel weten wie zijn excuses moest aanbieden:

   Nieuwe feiten aanslagen in Sinai (bron:www.missingpeace.eu)

   De waarheid komt uiteindelijk altijd boven. Dat blijkt ook uit de berichten die op woensdag werden gepubliceerd over de toedracht van de aanslagen in de buurt van Eilat en de incidenten daarna, waarbij 5 (geen 6 zoals oorspronkelijk werd gemeld) Egyptenaren omkwamen.

   Ook die berichten las u uiteraard nergens in de Nederlandse media.

   De Egyptische krant al Masri al Youm kwam woensdag met het nieuws dat drie Egyptenaren deel hadden genomen aan de aanslagen op Israëli’s afgelopen donderdag.

   Een van hen was de eigenaar van een munitiefabriek.

   Maar er was meer. Het Israëlische nieuwsprogramma Mabat, qua opzet te vergelijken met NOS Journaal, berichtte woensdagavond dat de terroristen kort voor de aanslagen waren gezien terwijl ze met Egyptische militairen stonden te praten.

   En dan was er tenslotte de bevestiging dat Israëlische soldaten en politiemensen werden beschoten door Egyptische militairen.

   De Israëlische politieman Pascal Avrahami werd zonder aanleiding gedood door Egyptenaren, dit werd ook door ooggetuigen bevestigd.

   De Israëli’s werden beschoten toen ze zagen dat de Egyptenaren drie terroristen onder schot hielden en vervolgens om uitlevering vroegen. Volgens de ooggetuigen werd het vuur door Egyptische militairen geopend.

   Ondertussen wordt er nog altijd gedemonstreerd bij de Israëlische ambassade in Cairo. Ook is er in Egypte een debat gaande over ‘illegale’ grensoverschrijdingen door de IDF afgelopen donderdag.

   Er is echter niets bekend over het aanbieden van een Egyptische excuus aan Israel nu duidelijk is dat er Egyptische burgers en militairen betrokken waren bij de terreur.

 4. Norman zegt:

  Daniel, dank je wel voor de toelichting. Ik denk dat het het beste is om onafhankelijk onderzoek af te wachten voordat er conclusies worden getrokken over de betrokkenheid van Egypte bij deze aanslag. Missing peace is niet bepaald objectief.

  Hoe kan het eigenlijk dat Egypte samenwerkt met de daders van de aanslag maar dat ze wel gearresteerd werden door Egyptische grenswachten? Dat is een tegenstrijdigheid.

  Ik begrijp van jou dat getuigen hebben verklaard dat egyptische soldaten hebben gesproken met de daders en dat dat het bewijs is dat egyptische agenten betrokken moeten zijn bij de aanslag? Dat is een voorbarige conclusie: nader onafhankelijk onderzoek is vereist. Wat heeft Israel te verbergen?

  Ik begrijp ook van jou dat IDF militairen de grens met egypte hebben overschreden, wat volgens mij illegaal is. Als er dan op je wordt geschoten door een grenswacht moet je niet gek staan te kijken. Israel schiet ook al 60 jaar op arabieren die illegaal de grens oversteken. Om dan vervolgens ook nog de zojuist gearresteerde verdachten te gaan opeisen is nogal brutaal. Het lijkt mij dat dat via een uitleveringsverzoek moet gaan.

  Verder moet mij van het hart dat de term “terroristen” in dit geval onjuist is omdat de daders het op IDF-soldaten hadden gemunt en niet op burgers. Ik vind het een vreemde gewoonte om ieder gewelds incident waarbij een arabier betrokken is standaard een terreuractie te noemen.

  Ook vind ik het gezeur dat er zoveel geklaagd wordt over de vermeende partijdigheid van onze media. Men moet nou eenmaal keuzes maken. Onzettend veel andere zaken die niet zo gunstig zijn voor Israel staan ook niet dagelijks in de kranten. Maar dat valt jou misschien niet zo op.

  • Daniël zegt:

   Hmm, je bent lastig te overtuigen aangaande betrokkenheid van Egyptische militairen/politie bij de aanslagen. Niet gezegd dat dat alle militairen/politie is, op zijn minst enkelen. En dat alleen al is zeer kwalijk. Buiten dat heeft Egypte haar best te doen om dit soort terreur niet binnen haar grenzen te dulden. Onder het (slechte) regime van Mubarak gebeurde dat echt niet, en nu al vele malen. Denk ook aan het opblazen van pijpleidingen richting Israël. Nee, Egypte gooit er met zijn petje naar en dat alleen al mag je schandelijke medeplichtigheid noemen.

   Ik blijf spreken van terreuraanslagen. Als je de berichten goed hebt gevolgd, weet je dat bij deze aanslagen ook niet-militaire doelen werden aangevallen. Voornamelijk zelfs! Zes doden vielen bij de beschieting van een auto met Israëlische burgers, en ook andere burgerauto’s werden beschoten en een OV-bus. Daarna ook op militairen. Kom Norman, dit is 100% terreur.

   bron erbij, linkse Israëlische krant: http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/seven-killed-in-series-of-terrorist-attacks-in-southern-israel-1.379309

 5. Leo Raphaël zegt:

  Beste Daniël.
  Stop toch met die neiging om altijd “de anderen”de volledige schuld te geven! Nu de Egyptenaren weer! En als “die anderen’”dan Israél de volledige schuld geven, begin jij direct over “Partijdige berichtgeving” te spreken.
  Van één ding ben ik zeker: deze weg is zeker NIET een weg-naar-vrede! En het wordt nog erger. als beide partijen dan hun God – of Allah – erbij halen om hun gelijk te ondersteunen. HEILLOOS!
  Vrede en alle goeds.
  Leo Raphaël.

  • Daniël zegt:

   Dag Leo,

   Volgens mij ging de discussie alleen over het al dan niet betrokken zijn van Egyptische militairen/politie, niet over volledige schuld van één van de partijen. Egyptische betrokkenheid staat inmiddels wel vast en dat plaatst het schietincident met Israëlische militairen in een heel ander licht. Je hebt dingen gelezen (of willen lezen?) die er niet geschreven zijn.

   Groeten, Daniël

 6. Norman zegt:

  Misschien is het verhelderend om erbij te zeggen dat Israel geen militaire aanwezigheid van Egypte in de Sinai woestijn toestaat. Het gebrek aan veiligheid bij deze grens en in de woestijn komt dus door de keuzes die Israel zelf heeft gemaakt. Niet door Egypte.
  Als je spreekt van “schandelijke medeplichtigheid van Egypte” zonder daar verder bewijs voor te leveren en zonder die afspraak met Egypte te noemen, lijkt het er op dat je doelbewust mensen verkeerd voorlicht.
  Dit soort trucjes horen volgens mij niet thuis bij een Christelijke club. Ik vind het vermoeiend om altijd alert te moeten te zijn voor dit soort geintjes bij de berichtgeving. Ik hoop dat je dat kunt begrijpen.

  Wat betreft het woord terreuractie heb je natuurlijk gelijk als er inderdaad burgers bij betrokken waren.

  • Daniël zegt:

   Hmm, ik vraag me af in hoeverre Israël kan afdwingen dat Egypte zich niet in de Sinaï ophoudt. Toch Egyptisch grondgebied. Je zal de grensstreek bedoelen. Maar misschien zijn er afspraken gemaakt (via de VN?) die ik niet ken. Doelbewust verkeerd voorlichten doe ik zeker niet. Heb je wat bronnen om één en ander helder te maken?

   Feit is wel dát er Egyptische militairen aan de grens met Israël aanwezig waren ten tijde van de terreuractie. En dat ze contact hebben gehad met deze terroristen, maar niet hebben ingegrepen.

 7. Leo Raphaël zegt:

  Hallo, Daniël.
  De woorden, die je over Egypte in de mond nam, logen er echter niet om! Wat geeft Israël het recht om Egyptische politie-mensen neer te schieten OP EGYPTISCH GRONDGEBIED? Op verdenking van samenwerking met terroristen? Let wel: op verdenking. Doodstraf-op-verdenking, Oei!!!
  En daarna ben je verontwaardigd,, dat de Egyptische bevolking zich beledigd voelt en tegen Israél gaat demonsteren in Kaïro. Je redeneringen blijven mij vreemd..
  Enfin, ik wil best toegeven, dat ik slechts een gedeelte van alle feiten ken. Maar. dat heb ik jou nog niet horen zeggen…

  Heb je trouwens dinsdagavond de indrukwekkende uitzending op de EO gezien, waarin een groepje Israélische mensen van de tweede generatie van de nederzettingen op de West Bank, met Palestijnen aan het samenwerken zijn, om tot een twee-staten-oplossing te komen. Een Israëlische staat met een Arabische minderheid. En een Palestijnse staat met een Israëlische minderheid…Zou in hun ogen een goede balans-van-krachten bewerken. De groep noemt zich dan ook: “LAND VAN VREDE”, want, zo zeiden zij: “Deze grond is heilig, voor Joden en voor Palestijnen”. (Denk aan de graven in Hebron, die voor beide religies heilig zijn).
  Klinkt heel wat vreedzamer, dan ik vaak uit de mond van de Christenen-voor-Israël meen te moeten beluisteren.
  Vrede en alle goeds.
  Leo Raphaël.

  • Daniël zegt:

   Dag Leo,

   Zie ook mijn reactie op Norman. Maar doodstraf op verdenking, aaii, wat ongelukkig uitgedrukt. Je zegt zelf de feiten niet goed genoeg te kennen, maar geeft hier wel deze kwalificatie aan. Volgens ooggetuigen schoten de Egyptenaren eerst. Maar goed, laat nader onderzoek hier maar over beslissen. Triest genoeg dat er drie man zijn omgekomen, maar wat de denken van de Israëlische slachtoffers van de terreuractie? Diep triest.

   EO-rapportage heb ik niet gezien. Dat klinkt zeer gematigd uit Arabische mond, als alle Arabieren zo dachten was er al lang een Palestijnse staat op Israëlisch grondgebied geweest. Denk aan het aanbod van Ariël Sharon uit 2000. Echter een nieuwe intifada was het gevolg. Probleem is dat Hamas en Fatah/PLO al decennia lang hun oog hebben laten vallen op héél Israël. De Arabieren uit deze uitzending zijn helaas niet representatief voor het Palestijnse gedachtegoed. Overigens ben ik om een veelvoud aan redenen tegen een nieuwe Palestijnse staat (Jordanië is de Palestijnse staat!) op de Westbank. En een belangrijke reden is dat dit geen enkele garantie voor vrede is, denk er maar aan dat toen de Westbank in Arabische handen was (tussen ’48 en ’67) het terroristische aanslagen in Israël regende.

   shalom, Daniël

 8. Norman zegt:

  Daniel,
  volgens mijn informatie, was de demilitairisering van de Sinai een onderdeel van het vredesakkoord tussen Egypte en Israel. Onder druk van protesten in Egypte zijn er pas recentelijk 800 Egyptische soldaten in het zuidelijke(!) deel van de Sinai gestationeerd. Dit met toestemming van Israel.

  Het lijkt mij dat dat veel te weinig is om de Sinai onder controle te houden. Aangezien Israel degene is die meer militaire aanwezigheid van Egypte in de Sinai tegenhoudt, is het ongepast om Egypte zonder verdere onderbouwing de schuld in de schoenen te schuiven van de problemen in en vanuit de Sinai.

  Ik denk dat je onderscheid moet maken tussen agenten die lichtbewapend zijn en militairen. Van een handvol agenten kun je niet verwachten dat ze efficient zwaarbewapende terroristen tegenhouden.

  • Daniël zegt:

   Dag Norman,

   Inderdaad, die demilitairisering had te maken met de Camp-David akkoorden uit (even uit m”n hoofd) 1979. En je hebt gelijk dat deze militairen/agenten niet de hele Sinaï onder controle kunnen houden. Het woord ‘schandelijk’ dat ik gebruikte, is dan onjuist. Ander punt van zorg is natuurlijk de opening van de Egyptische grens met Gaza, waarbij dubieuze lieden van Hamas zo de Sinaï in lijken te wandelen. Helaas is Egypte nu vriendjes met Hamas…

   Wel blijf ik het schandelijk vinden dat Egyptische militairen/politie bij afgelopen terreuractie niet hebben ingegrepen en zelfs vooraf contact met de terroristen hebben geacht. Dat betekent medeplichtigheid en dat is heel kwalijk. Zeer treurig natuurlijk dat er dan drie omkomen, wellicht ook door nalatigheid van Israël. Maar dat zal nader onderzoek moeten uitwijzen.

   groet, Daniël

 9. Leo Raphaël zegt:

  Hallo, Daniël.
  En alweer vraag ik mij af”
  “Hoe durf jij – als christen – het idee te koesteren, dat Jordanië HET Palestijnse land is en dat dus – dat lees ik tenminste in jouw woorden – meer dan een miljoen Palestijnen van huis en haard, van boomgaard en graven van hun familie moeten worden verdreven naar dat land?” Alleen al in Hebron leven 100.000 Palestijnen.
  Want dat is het perspectief, dat jij biedt aan de Palestijnen, die al vele generaties wonen in het land, dat wij nu de “West Bank” noemen.
  Vrede en alle goeds.
  Leo Raphaël.

 10. Ruben zegt:

  Leo, wat maakt een ‘christen’ zoveel beter dan andere mensen dat zij geen ideeën mogen koesteren die niet met jouw rechtvaardigheidsgevoel overeenkomen? Je spreekt anderen aan op hun ‘christen’-zijn, alsof dat een soort kwaliteitskeurmerk is. Hoe kunnen ‘christenen’ ooit aantrekkelijk zijn als ze op die manier boven anderen gaan staan?

  • Leo Raphaël zegt:

   Ja, Ruben, ik vind inderdaad, dat christen/zijn een soort van kwaliteitskeurmerk is. IK BLIJF ZELF OOK VERSCHRIKKELIJK ONDER DE MAAT, maar daarom ga ik het keurmerk niet veranderen!

   Dat kwaliteitskeurmerk is door Jesus zelf geformuleerd. `BEMIN UW VIJANDEN, DOE WEL AAN WIE U HATEN, WEES VOLMAAAKT ZOALS UW HEMELSE VADER VOLMAAKT IS, DIE HET LAAT REGENEN OVER GOEDEN EN KWADEN EN HET ZONLICHT SCHENKT AAN RECHTVAARDIGEN EN ONRECHTVAARDIGEN..

   En dat opkomen voor anderen gaat natuurlijk vooral op voor mensen, die in de verdrukking dreigen te komen. Zoals Jesus ook zelf deed voor Samaritanen, heidenen, prostituèes, zondaars, vrouwen, tollenaars,enz.

   Ik begreep uit de woorden van Danièl, dat hij met het idee instemde, dat meer dan een miljoen Palestijnen, vrouwen, kinderen, babies, mensen,die natuurlijk voor tenminste vijfennegentig procent onschuldig zijn, mochten verdreven worden van huis en haard, boomgaard en graven van geliefden, waar zij al eeuwenlang woonden.Van de West Bank naar Jordaniè, dat zo´n overvloed van vluchtelingen natuurlijk ook niet aan kan!

   Als Danièl dat niet bedoelde, dan vraag ik excuses.

   Bedoelde hij het wel, dan vraag ik me echt af, wat hij onder christen/zijn verstaat.
   Vrede en alle goeds.
   Leo Raphaèl.

 11. daniel zegt:

  Dag Leo, ik zal maar het verlossende antwoord geven :-) : Ik ben niet voor het verdrijven (of verplaatsen zo je wil) van een miljoen Arabieren uit Israël. Het feit (!) dat er al een Arabische staat in Palestina is, doet daar niets aan af. Net zo min dat het feit dat er een Nederlandse staat is, een reden zou moeten zijn om alle Nederlanders uit Duitsland te verplaatsen. Denk dat dit helder is zo. Ook in het Israël uit Bijbelse tijden hebben altijd vreemdelingen gewoond, met dezelfde rechten (en plichten!) als de Israëlieten.

  En daar maak ik een punt: als er Arabieren in Israël wonen die niet het bestaansrecht van de Joodse staat Israël erkennen, hebben we een probleem. Dan is leven in vrede onmogelijk. Blijkens de vele terreuraanslagen is dit helaas realiteit. Israël wordt niet erkend als Joodse staat en dit zal ook nooit gebeuren, blijkens vele uitspraken van Hamas en Fatah-kopstukken. Alleen omdat de situatie zo ligt zijn er beperkingen voor Arabieren op de Westbank. Triest maar begrijpelijk, de goeden lijden onder de kwaden.

  Wij zouden niet blij zijn met buitenlanders in Nederland die de Nederlandse staat niet zouden erkennen, toch? Ook als deze buitenlanders een Nederlands paspoort hebben en al decennia in Nederland zouden wonen. Een groot probleem, en zo speelt dat al decennia in Israël. De goeden met de kwaden verplaatsen? Sommigen hebben gepleit voor deze oplossing. Een moeilijke kwestie als je het mij vraagt.

  groet, Daniël