fbpx

David zingt een bevrijdingslied: ‘God maakt vrij!’

awmleer-6XcziMmkNgQ-unsplash
Geschreven door:
Deel deze post:
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Lees ook:

Uit de reeks van de pelgrimspsalmen is vandaag Psalm 124 aan de beurt. Een lied van bevrijding, van God, Die redt. Bijzonder, omdat het vandaag de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust is. De dag waarop de 6 miljoen Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht worden. Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat kamp Auschwitz bevrijd werd.

Als God er niet was..

.. dan was het volk Israël er niet meer geweest. Dat is wat David beschrijft in het begin van Psalm 124. Als God niet bij hen was, dan hadden vijanden hen levend verslonden. Blijkbaar werd het volk bedreigd, maar heeft God gezorgd voor de bevrijding. Hij was bij hen, Hij was als een muur van bescherming rondom.

Het volk Israël is tot op de dag van vandaag niet weggevaagd, sterker nog, intussen heeft het haar eigen staat.

Dit stuk is best algemeen beschreven, waardoor je deze situatie kan toepassen in verschillende omstandigheden. Door de geschiedenis heen zie je dat het volk van God vaak bedreigd werd en in gevaar was. Maar telkens weer zag je dat het staande bleef, dat het bevrijd werd. Het volk Israël is tot op de dag van vandaag niet weggevaagd, sterker nog, intussen heeft het haar eigen staat.

Waar was God in de Tweede Wereldoorlog?

In de Tweede Wereldoorlog was het grootste doel de totale vernietiging van het Joodse volk. Het uitte zich in vreselijke gebeurtenissen, waar vandaag bij stilgestaan wordt. Maar nu, 75 jaar later, bestaat het Joodse volk nog steeds en mogen ze wonen in het beloofde land. Zo zie je dat God, door alles heen, bij ze is.

Toch vind ik het lastig als ik deze woorden lees en de gebeurtenissen van de oorlog ernaast leg. Want als God een beschermende God is, waarom moesten al die dingen gebeuren? Misschien herken je die vraag. Helaas heb ik geen antwoord. Maar God is wel Dezelfde, de God Die zorgt en erbij is. De God Die rechtvaardig is. Op een dag zal Hij recht doen aan alle slachtoffers.

Het beeld van een vogelvanger

David vergelijkt de bevrijding met het ontsnappen uit een strik, een val, van een vogelvanger. Als je als vogeltje daar eenmaal in verstrikt zat, was het bijna onmogelijk om eruit te komen. Toch, zingt David, zijn we ternauwernood ontkomen. Dat geeft aan dat het heel anders had kunnen zijn.

Dat doet me denken aan Psalm 68:10, de lievelingspsalm van mijn moeder:

‘Hij kan en wil en zal in nood,

zelfs bij het naderen van de dood,

volkomen uitkomst geven.’

God redt, hoe verloren de situatie ook lijkt. Hij zal Zijn volk niet loslaten en hen beschermen. Het zal Hem nooit uit de hand lopen! Ik weet niet in welke situatie jij zit. Of je te maken hebt met veel moeilijkheden. Misschien ga je op dit moment wel door een enorm diep dal. Ik hoop dat je dan mag weten en erop mag vertrouwen dat er een God is Die bevrijdt. Die jou wil helpen, Die dichtbij is. De grootste bevrijding vond plaats toen Jezus stierf aan het kruis. Zodat wij vrij mogen zijn van zonde en dood. Als je dat mag weten, kan je het laatste vers samen met David meezingen:

“Onze hulp is in de Naam van de HEERE, Die hemel en aarde gemaakt heeft!”

BijbelBlogs over de pelgrimspsalmen

De pelgrimspsalmen bestaan uit Psalm 120 tot en met 134. Deze liederen hebben allemaal verschillende onderwerpen. In deze Bijbelblog-reeks gaan we kijken naar de inhoud van deze liederen en de beloften die erin staan voor Israël. Gelden deze psalmen ook voor ons als niet-Joden? Lees ze allemaal hier.

Isreality.