fbpx

Joas (Bijbelse naam)

Bijbelse naam Joas
Deel deze post:
Lees ook:

Joas is een jongensnaam die voorkomt in de Bijbel. Ontdek hier de betekenis, vindplaats en achtergronden bij de Bijbelse naam Joas.

Betekenis Joas

Joas betekent: de Heere heeft geschonken. Er zijn een paar Bijbelse personen met deze naam. De eerste is de vader van Gideon. Hij treedt op als de mannen van Ofra Gideon willen doden. Gideon had ’s nachts het altaar en de aan Baäl gewijde paal op het erf van zijn vader omver gehaald. Maar Joas neemt zijn zoon in bescherming.

Achtergrond Joas

Er is ook een Joas koning over Juda. Als baby wordt hij gered door zijn tante als zijn grootmoeder probeert alle prinsen te vermoorden. Zes jaar houden ze hem verborgen in de tempel. Al die tijd regeert zijn oma Atalja. Maar als Joas zeven jaar is presenteert de priester Jojada hem in de tempel als koning; Atalja wordt gedood en Joas regeert met Jojada als zijn mentor. In het hele land worden de altaren van Baäl vernietigd, hoewel de offers aan Baäl naderhand toch weer doorgingen.

Al de tijd dat Jojada de mentor van Joas is, regeert hij naar Gods wil. Hij laat de tempel restaureren. Om daar geld voor in te zamelen zet hij een collectebus bij de ingang van de tempel. Helaas komt hij treurig aan zijn einde: hij wordt vermoord door twee van zijn dienaren. Daarna wordt zijn zoon koning in zijn plaats.

Vindplaats Joas

Tijdens zijn regeerperiode wordt er ook over het tienstammenrijk Israël een andere Joas koning. Hij was een kleinzoon van Jehu, maar net als de meeste koningen van Israël bedreef hij afgoderij. Toch komt hij de profeet Elisa opzoeken op zijn sterfbed.

Daarbij moest hij van Elisa met de pijlen van zijn boog op de grond slaan als een profetisch teken. Hij slaat drie keer, maar dat wekt de woede van Elisa: hij had vijf of zes keer moeten slaan. Dan zou hij Aram definitief hebben kunnen verslaan. Nu zal hij Aram maar drie keer verslaan.

Meer Bijbelse namen

Nu weet je alles over de Bijbelse naam Joas. Ontdek hier meer Bijbelse namen.