Rafaël (Bijbelse naam)

Bijbelse naam Rafaël
Geschreven door:
Deel deze post:
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Lees ook:

Rafaël is een jongensnaam die voorkomt in de Bijbel. Ontdek hier de betekenis, vindplaats en achtergronden bij de Bijbelse naam Rafaël.

Betekenis Rafaël

Rafaël betekent “God heeft genezen”.

Achtergrond en vindplaats Rafaël

We komen deze naam een keer tegen in 1 Kronieken 26:7. Verder is hij zowel in de Joodse als in de christelijke traditie bekend als de naam van een van de aartsengelen. Voor de bron daarvan moeten we naar het boek Tobit, een van de apocriefe of deuterocanonieke boeken – boeken die buiten de Hebreeuwse canon van het Oude Testament zijn gebleven, maar wel in de Griekse vertaling van het Oude Testament, de Septuagint, voorkomen.

In het verhaal van Tobit staat trouw aan de Tora centraal, maar het heeft het karakter van een legende. Tobit is een Israëliet uit de stam Naftali, die door de Assyriërs in ballingschap is gevoerd naar Nineve. Daar blijft hij, als een van de weinige Israëlieten, trouw aan Gods geboden. Hij verwerft zich een positie aan het hof van de Assyrische koning als een soort minister van handel. Maar hij wordt blind.

Op een gegeven moment stuurt hij zijn zoon Tobias op weg om geld op te halen dat hij bij iemand in Medië in bewaring had gegeven. Op de niet ongevaarlijke reis daarheen wordt Tobias vergezeld door een geheimzinnige reisgenoot, die zich voorstelt als Azarja (=de HERE heeft geholpen). Ze overnachten bij een familielid van Tobit, die een dochter heeft: Sara. Tobias trouwt met haar. Maar zij is door een demon bezeten is, waardoor degene die met haar trouwt de huwelijksnacht niet overleeft.

Maar Azarja/Rafaël heeft hem verteld hoe hij de demon moet uitdrijven, voordat hij met Sara gaat slapen. Teruggekeerd in Nineve geneest Tobias zijn vaders blindheid op aanwijzen van Azarja met de gal van een vis. Tenslotte maakt Azarja zich bekend: “God stuurde me om jou en je schoondochter te bevrijden. Ik ben Rafaël, een van de zeven engelen die in de nabijheid van de troon van de Heer verkeren.” Rafaël is Gods genezende kracht voor degenen die Hem trouw zijn.

Meer Bijbelse namen

Nu weet je alles over de Bijbelse naam Rafaël. Ontdek hier meer Bijbelse namen.

Isreality.