fbpx

Ruben (Bijbelse naam)

Bijbelse naam Ruben
Deel deze post:
Lees ook:

Ruben is een jongensnaam die voorkomt in de Bijbel. Ontdek hier de betekenis, vindplaats en achtergronden bij de Bijbelse naam Ruben.

Betekenis Ruben

Ruben betekent: Kijk, een zoon!. Het klinkt als een uitroep van opluchting en hoop. Lea hoopte dat ze door een zoon te baren de gunst van Jakob zou verwerven: “De Here heeft mijn ellende aangezien. Nu zal mijn man mij liefhebben.”

Vindplaats Ruben

Ruben is de oudste zoon, de eerstgeborene, van aartsvader Jakob en aartsmoeder Lea. Jakobs grote liefde was Rachel, het jongere zusje van Lea. Zeven jaar had hij voor schoonvader Laban gewerkt om met haar te mogen trouwen. Maar volgens de zeden van de streek (Genesis 29:26) moest de oudste eerst trouwen. Laban bedroog Jakob door hem op de avond van de bruiloft Lea in plaats van Rachel te geven. Na de bruiloftsweek kreeg hij Rachel alsnog, maar op voorwaarde dat hij nog eens zeven jaar bij Laban zou werken. De rivaliteit tussen de zussen is gewekt.

Achtergrond Ruben

Op een gegeven moment vindt Ruben in het veld doeda’iem (‘liefdesappels’, Genesis 35:14). Daarmee koopt Lea als het ware van Rachel de aandacht van Jakob. Misschien had Ruben ze wel gezocht om zijn vader en moeder weer bij elkaar te brengen. De midrasj (Joodse verklaring) plaatst ook Rubens overspel met Bilha (Genesis 35:22) in dat licht. Zo wilde Ruben forceren dat Jakob na Rachels dood bij Lea bleef. Want Bilha was de slavin die Rachel als bijvrouw aan Jakob had gegeven.

Het kostte hem wel zijn eerstgeboorterecht. Omdat hij het bed van zijn vader ontwijd had was zijn eerstgeboorterecht geschonken aan de zonen van Jozef, al werd deze niet als eerstgeborene ingeschreven (1 Kronieken 5:1). In de zegen die Jakob voor zijn dood aan hem geeft blijft hij de eerstgeborene, maar het leiderschap wordt hem ontnomen (Gen 49:4). Niettemin probeerde Ruben Jozef te redden toen zijn broers hem wilden doden (Genesis 37:21,22). Als tenslotte Mozes de stam Ruben zegent roept hij letterlijk uit: “Leve Ruben!”

Meer Bijbelse namen

Nu weet je meer over de Bijbelse naam Ruben. Ontdek hier meer Bijbelse namen.