fbpx

DE bekende hummusman

Blogheader Julia
Deel deze post:
Lees ook:

We komen de oude stad van Jeruzalem binnen via de Jaffapoort, lopen even rechtdoor en slaan dan af richting de Arabische markt (soeq). Niet veel later nemen we de afslag naar het christelijke deel van de oude stad en heel veel straatjes verder heb ik geen idee meer waar ik ben. We passeren grote groepen toeristen en de stad lijkt drukker dan ooit.

En dan opeens zijn we er: volgens mijn vriendin het beste hummuseettentje van Jeruzalem. Dat moet ik natuurlijk even testen.

We gaan het kleine restaurantje binnen; drie tafels en twaalf stoelen, dat is het. Er is één man in charge voor het maken van de hummus, DE bekende hummusman. Niemand komt aan zijn hummus. Binnen enkele minuten wordt er een schaaltje hummus voor mijn neus gezet met daarbij een pitabroodje. In Israël eet je geen pita met hummus maar hummus met een pita.

Het eten in Israël is van goede kwaliteit, in het bijzonder groenten en fruit. Het gunstige klimaat speelt hierbij een rol. In de Israëlische keuken komen verschillende culturen samen. Een mengelmoes van smaken, alles net zo divers als het land zelf.

Hummus is een van de gerechten die veel worden gegeten in Israël. Het is een puree op basis van kikkererwten, sesampasta (tahin), knoflook, olijfolie, citroensap en peper en zout. Maar elke hummusbar heeft net weer een ander (geheim) recept, dus overal smaakt de hummus net weer iets anders.

Een mengelmoes van smaken, alles net zo divers als het land zelf.

Naast hummus zijn onder andere falafel en shakshuka typische Israëlische gerechten. Falafel zijn balletjes die worden gemaakt van gepureerde kikkererwten, gemengd met kruiden en wat citroensap, die meestal worden gefrituurd.

Shakshuka is een gerecht met als basis ui, tomaat en ei wat je in vele varianten kunt eten. Verder zie je, behalve de mediterraanse en oosterse invloeden, recepten van over de hele wereld terug in de Israëlische keuken.

Check hier: Zo maak je shakshuka

Het is maandag, een doordeweekse dag. De eetgelegenheden zitten vol op elk uur van de dag. Ontbijt, lunch en diner wordt geserveerd. Voor een gemiddelde Israëliër betekent een dag niet goed gegeten, een dag niet geleefd, en dit geldt dus ook voor de maandag. Eten is een belangrijk onderdeel in het sociale leven van de mensen; samen eten verbindt. In een groot deel van Israël en zeker in Jeruzalem hebben veel eetgelegenheden het certificaat Kosher.

Kosher betekent ‘geschikt’. Het voedsel is afkomstig van planten of geoorloofde dieren en is klaargemaakt volgens de regels van de Joodse religie. De Joodse regels op het gebied van voeding vallen onder het begrip kasjroet, het geheel van de Joodse spijswetten. De spijswetten kun je met name vinden in Leviticus en Deuteronomium.

De belangrijkste regel bij het klaarmaken van kosher eten, is dat melk en vlees gescheiden worden gehouden. In een gerecht mogen geen melk of melkproducten vermengd worden met vlees of vleesproducten (van zoogdieren of vogels).

In Israël eet je geen pita met hummus maar hummus met een pita.

Van zoogdieren mogen alleen de herkauwers die gespleten hoeven hebben worden gegeten. Van de vogels zijn bijna alleen de kip, kalkoen en de gans toegestaan en alleen vissen die schubben en vinnen hebben mogen worden gegeten. Insecten zijn over het algemeen niet kosher, uitgezonderd een aantal soorten sprinkhanen en krekels. Zelf vind ik dat de koshere Israëlische keuken de Joodse identiteit van het land nog meer versterkt!

Wil je meer lezen van Julia? Lees het interview met haar in het nieuwe Isreality Magazine 2019! Word gratis lid en ontvang het magazine thuisgestuurd, ook gratis!