fbpx

‘In het geval van een luchtalarm, blijf zitten’

Blogheader Julia
Deel deze post:
Lees ook:

Kun jij het je voorstellen? Je zit op school en het luchtalarm gaat af, de les wordt onderbroken en je moet voor de zoveelste keer richting schuilkelder. Leren in een veilige omgeving krijgt in een gebied als dit een heel andere betekenis.  

We rijden met de auto langs Sderot, een stad gelegen in het zuiden van Israël op slechts een paar honderd meter van de Gazastrook. De stad ligt in de vuurlinie van Gaza en staat onder continue dreiging van terreur.

Geregeld gaat hier het luchtalarm af, omdat er raketten vanuit Gaza worden afgevuurd. In juni van dit jaar sloeg er nog een vanuit de Gazastrook gelanceerde raket in op een religieuze school.

Een school van cement

Ik ben nog niet eerder in deze omgeving geweest. We rijden verder en aan mijn linkerhand zie ik een school, een school van cement.

‘Ik herinner mij als de dag van gisteren dat een raket op de school terechtkwam.’

Bizar

Een van mijn vrienden met wie ik in de auto zit vertelt: ‘Jaren geleden zat ik hier op school. Regelmatig werden onze schooldagen verstoord door het luchtalarm. Elke keer moesten wij weer naar de schuilkelder, een onderbreking van het veilig leren. Ik herinner mij als de dag van gisteren dat een raket op de school terechtkwam. De ramen in mijn klas sprongen allemaal kapot. Het is heel bizar wat wij destijds als jongeren meemaakten en wat de jongeren van nu nog steeds meemaken. Gelukkig is er nu een raketbestendig schoolgebouw geopend.’

Nieuw schoolgebouw

In 2012 werd er vanwege de continue dreiging een nieuw schoolgebouw geopend. Het gebouw heeft betonnen muren, versterkte ramen en is zo ontworpen dat het bestand is tegen raketinslagen. Op de muren van het schoolgebouw staat een tekst die de studenten attendeert op hun nieuwe realiteit: In het geval van een luchtalarm, blijf zitten.