Mensenrechten zijn één van de belangrijkste uitgangspunten voor een maatschappij, als je het mij vraagt. Het beperkt de macht van de staat en stelt alle burgers aan elkaar gelijk. Door deze rechten is iedereen in staat zichzelf te ontplooien ongeacht zijn of haar achtergrond.
Omdat juist belangrijke beginselen als deze veilig moeten worden gesteld hebben de Verenigde Naties de UN Human Rights Council in het leven geroepen.
Afgelopen maand vierde de raad zijn tien jarige jubileum: een goed moment om de resultaten te beschouwen.
Schendingen van de mensenrechten over heel de wereld worden door deze VN-raad geanalyseerd, besproken en waar nodig veroordeeld. Een land dat vaak de revue passeert is Israël. Inmiddels is Israël wereldkampioen in het schenden van de mensenrechten, als je de statistieken van de VN erop naslaat. Met een score van 61 resoluties geeft Israël zelfs de Islamitische Staat (IS) het nakijken. Ter nuance: er zijn door de Mensenrechtenraad in totaal 134 resoluties aangenomen. Het conflict rondom Israël heeft zelfs een vast nummer op de agenda van de vergaderingen gekregen. Op zijn minst mag gesteld worden dat er sprake is van selectief gedrag bij deze raad.
Neem een land als Saudi-Arabië. In dit land wordt een vrouw veroordeeld tot tien jaar cel en duizend zweepslagen voor het besturen van een auto.
Een dieptepunt werd bereikt in 2012. Op het moment dat het regime van de Syrische leider Assad zijn eigen burgers aan het uitmoorden was, werd een resolutie aangenomen waarin stond dat de Joodse staat de Golanhoogte af moest staan aan Syrië. De toestand van de Syriërs in de bezette Golan baarde de VN namelijk grote zorgen. Een bijzonder resolutie als je bedenkt dat de Druzen op de Golan, in tegenstelling tot hun broeders in Syrië, niet hoeven te vrezen voor hun leven in het stabiele Israël.
Het is goed om kritisch te kijken naar dergelijke organisaties. In de wereld gebeuren genoeg verschrikkelijke dingen. Hieronder zal ik enkele concrete overtredingen noemen die geen aandacht hebben gehad van de VN-Mensenrechtenraad.
Neem een land als Saudi-Arabië. In dit land wordt een vrouw veroordeeld tot tien jaar cel en duizend zweepslagen voor het besturen van een auto.
Een ander land dat het niet zo nauw neemt met mensenrechten is China. In dat land is het niet vreemd wanneer een Tibetaanse monnik door de Chinese autoriteiten wordt opgepakt en gemarteld. Wat ook door de VN wordt gedoogd, is het arresteren op basis van valse beschuldigingen en zonder arrestatiebevel wanneer dit in Venezuela gebeurt. De burgermeester van Caracas heeft zodoende ten onrechte –en zonder eerlijk proces- een zware gevangenisstraf opgelegd gekregen.
Of wat te denken van Oswaldo Paya? Een belangrijke christendemocraat die zich inzette voor de vrijheid in Cuba. In 2012 is hij verongelukt. Twijfel bestaat dat dit ongeval in scene is gezet, maar als ‘dissident’ verdient hij volgens Cuba geen eerlijk onderzoek.
Overigens vindt de Mensenrechtenraad de vrijheid van meningsuiting ook niet zo belangrijk. Rusland is binnen de raad immers nog nooit in opspraak geweest vanwege zijn anti-homopropaganda.
Het is bizar dat er geen enkele resolutie tegen Rusland, Cuba, Venezuela China of Saudi-Arabië is geweest. Nog erger is dat deze landen zijn verkozen tot leden van de Mensenrechtenraad! Wetende dat slechts 38% van deze raad wordt vertegenwoordigd door democratische landen, kun je er misschien ook niet al te veel verwachten. Naar mijn mening hebben we hier te maken met een politiek schouwspel in plaats van een objectieve organisatie die de belangen van ieder mens behartigt.
Hoe serieus zou je de VN mensenrechtenraad kunnen nemen?