Levi ging naar Israël: ‘Je moet niet denken, gewoon gaan!’

Levi Beukers Israël
Geschreven door:
Deel deze post:
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Lees ook:

Levi Beukers (20) ging twee jaar geleden voor het eerst naar Israël. Het was geen gewone vakantie. Hij ging namelijk mee met de organisatie Athletes in Action om met Israëli’s te sporten. Hij hoopte zo in gesprek te raken met de mensen om iets te kunnen vertellen over zijn geloof. Met enthousiasme deelt Levi ons zijn verhaal!

Waarom Israël?

Levi vertelt: “Mijn vader is vaak naar Israël geweest en was daar altijd heel lovend over. Hij vertelde me dat ik er echt een keer heen moest. Het plan was om samen te gaan, maar dat was nog niet gebeurd.”

Toen ik terugkwam uit Israël, wist ik waar mijn vader het al die jaren over had.

“Ik was op Opwekking en ik kreeg een flyer van Athletes in Action in handen. De organisatie werkte samen met Youth for Christ en organiseerde een reis naar Israël. Ik liet de flyer aan mijn vader zien. Hij zei dat ik moest gaan. Ik twijfelde nog, maar door mijn pa ben ik toch gegaan. Volgens hem zou ik daar nooit spijt van gaan krijgen. Toen ik terugkwam, wist ik waar hij het al die jaren over had.”

Aankomst in Israël

“Ik kwam aan in Israël en dacht “Wauw, wat is het hier heet!”. Logisch ook, het was zomer. Misschien was het voorjaar een betere tijd geweest om te gaan. De hitte was als een klap in mijn gezicht. Uiteindelijk wen je er wel aan, hoor!”

Levi vervolgt: “Bij de douane op het vliegveld waren ze erg streng. Ik liep helemaal vast in mijn Engels toen ik bevraagd werd. Ik moest uitleggen wat ik precies kwam doen. Uiteindelijk werden ze een stuk vriendelijker en vonden ze het leuk dat een Nederlandse jongen naar Israël kwam met een missie.”

Ik had nog nooit orthodox-Joodse gezinnen gezien, waarbij vrouwen een pruik dragen en de mannen een orthodoxe zwarte outfit.

“Toen ik eenmaal naar buiten liep, keek ik mijn ogen uit. Ik kon niet anders dan omkijken toen ik orthodoxe Joden zag. Dat zie je niet zo snel in Nederland. Ik had nog nooit hele gezinnen gezien, waarbij vrouwen een pruik dragen en de mannen een compleet zwarte orthodoxe outfit.”

Een othodox-Joods stel in Jeruzalem. Foto: Isreality

Levi: “Hier in Israël was dat heel normaal. Op de terugweg merkte ik dat dat ook heel anders kan zijn. We moesten onderweg naar Nederland overstappen in Oostenrijk. Er reisden ook orthodoxe Joden mee. In Oostenrijk werden ze raar aangekeken en belachelijk gemaakt. Dat vond ik wel heftig om te zien!”

Missie in Israël

Enthousiast vertelt Levi: “In Tel Aviv hebben we veel dingen gedaan. Voornamelijk sporten met de locals, de inwoners van de stad. Het sporten stond voorop. We gingen basketballen, volleyballen, voetballen en fitnessen. Door het sporten hoopten we in gesprek te raken en iets te kunnen delen over ons geloof.”

Maar dat was niet het enige. Levi: “We hebben ook veel mensen op straat geholpen, bijvoorbeeld door sandwiches uit te delen aan zwervers. Daarnaast hebben we het strand opgeruimd. We probeerden op allerlei manieren dienend werk te doen, zodat het mensen zou opvallen en ze vragen zouden stellen.”

Ga zo door en vertel aan alle mensen in Nederland dat wij in Israël het enorm speciaal vinden dat mensen om ons geven!

“We vielen best wel op met ons outfit. Veel mensen dachten dat we een sportteam waren. Iemand vroeg me waarom ik in Israël was. Ik vertelde dat ik hier was met een christelijke organisatie om op een dienende manier te helpen. Ook vertelde ik dat ik zoveel om het land gaf, omdat Israël het land van de Bijbel is. Dat werd gewaardeerd. Die persoon zei: “Ga zo door en vertel aan alle mensen in Nederland dat wij in Israël het enorm speciaal vinden dat mensen om ons geven!” Dat gesprek heeft wel indruk op me gemaakt.”

Joodse tradities

Levi: “Naast onze werkzaamheden hadden we ook vrije tijd. Ik logeerde bij een gastgezin. Zij waren Messiasbelijdende Joden. Ik maakte kennis met de Joodse rituelen, zoals kosher eten en Sabbat vieren. Het was interessant om mee te maken en mee te doen.”

Hij vervolgt: “Vooral de Sabbat vond ik bijzonder. Ik heb die dag helemaal niets gedaan. Geen sociale media, geen telefoon, geen verplichtingen. Gewoon, een dag helemaal focussen op God. In Nederland houden we natuurlijk wel de zondag, maar dit ging nog een stapje verder.”

Israël is speciaal

“Ik ben wel een beetje verslaafd geraakt aan de cultuur en de mensen in Israël. Israëli’s zijn hele warme mensen. Ze zijn gastvrij, behulpzaam en spreken je snel aan op straat. De Joodse tradities vond ik erg bijzonder.”

“Ook het landschap en de steden van Israël zijn ongelooflijk mooi. In mijn vrije tijd heb ik Jeruzalem, Jaffa, de Dode Zee en het Meer van Galilea bezocht. Ik vond Jeruzalem erg indrukwekkend. Bij de Klaagmuur kwam ik bij een gedeelte waar alleen mannen naar binnen mochten. Daar zag ik ultraorthodoxe Joden bidden. Ze bewogen met hun hele lichaam en zegden allemaal gebeden op. Dat was wel even een cultuurshock!”

Bekijk ook: waarom bewegen Joden zo tijdens het bidden?

De Klaagmuur (Westelijke Muur) in Jeruzalem. Foto: Isreality

“Veel mensen denken dat het gevaarlijk is in Israël en er veel spanning is. Dat heb ik zelf niet gemerkt. Wel zie je op straat soldaten met geweren lopen en was er een schuilkelder in het gastgezin. Dat is wel even gek om te zien. Toch heb ik geen spanning gevoeld. In Jeruzalem staan Joodse en Arabische kramen gewoon naast elkaar. Ik voelde me geen moment onveilig en ben daar ook niet bang voor geweest!”

Israëli’s zijn hele warme mensen. Ze zijn gastvrij, behulpzaam en spreken je snel aan op straat.

Wat Israël Levi leerde

Levi: “Wat ik heb geleerd in Israël is om gastvrijer en behulpzamer te zijn en sneller op mensen af te stappen. Daar is dat heel normaal. Israëli’s spraken mij aan in plaats van andersom. Ook stellen ze hun huis snel open voor anderen en geven ze een enorme warmte aan de mensen om hen heen. In Israël kan je altijd last-minute bij iemand terecht!”

Israëli’s spraken mij aan in plaats van andersom.

Levi sluit af: “Ik heb getwijfeld of ik zou gaan, maar heb er geen moment spijt van gehad. Ik ben dankbaar voor deze prachtige ervaring en kan niet wachten om terug te gaan! Ik heb een zwak gekregen voor de cultuur, de taal, het landschap, de mensen en het eten. Voor iedereen die twijfelt om naar Israël te gaan: niet meer over nadenken, gewoon doen! Je zal er nooit spijt van krijgen!”

Lees hier ook het verhaal van Debora die vrijwilligerswerk deed in Israël!

Ben jij ook enthousiast over Israël en wil je je ervaringen delen? Neem dan contact op via info@isreality.nl en wie weet plaasten we jouw verhaal!

Isreality.