Rabbi Tzvi Sytner: “Ondanks dat je je situatie misschien niet kan veranderen, kan je binnen die situatie kiezen voor grootsheid.” In deze video wordt een wonderlijk verhaal verteld over een gevechtspiloot die op een bizarre manier een aanval overleefde. Er zit een hoopvolle en krachtige boodschap in!
Bekijk hier de video!
Samenvatting
Met Pesach gedenken Joden wereldwijd de uittocht uit Egypte. Vrijheid staat centraal en wordt gevierd. Maar wat als je deze vrijheid zelf helemaal niet ervaart? Dat je je opgesloten voelt in een bepaalde situatie en het voelt alsof het niet verbetert. Hoe kan je dan deze Pesach-vrijheid beleven?
Het verhaal van Elmer Bendiner
Rabbi Tzvi Sytner deelt een bizar, waargebeurd verhaal over Elmer Bendiner. Hij was een Joods-Amerikaanse navigator in een gevechtsvliegtuig. Hij vocht in de Tweede Wereldoorlog tegen Duitsland. In 1943 kreeg hij de missie om over Duitsland te vliegen en het gebied van de nazi’s te bombarderen.
Ze stapten in het vliegtuig en stegen op. Tijdens hun vlucht hoorden ze een harde knal en werd het vliegtuig door elkaar geschud. Elmer besefte dat hun vliegtuig geraakt was door het verdedigingsgeschut van de nazi’s. En wat bleek: een kogel had zich door de brandstoftank geboord. Het was een kwestie van een seconde voor het vliegtuig zou ontploffen. Maar de explosie bleef uit…
Stomverbaasd vlogen de twee mannen terug naar de basis en wisten veilig te landen. Iedereen was in shock over wat er zojuist gebeurd was. Wat een wonder!
Het was een kwestie van een seconde voor het vliegtuig zou ontploffen.
Het wonder
De volgende ochtend vroeg Elmer om de kogel uit de tank. Hij wilde de kogel bewaren als aandenken aan deze bizarre gebeurtenis. Toen hoorde hij iets wat hem nog verbaasder maakte dan hij al was. Het bleek dat er niet één kogel, maar elf kogels in de brandstoftank waren gevonden! Geen van deze kogels was ontploft.
Ze besloten de kogels te onderzoeken en open te maken. Ze ontdekten dat alle kogels leeg waren, op één kogel na. Daar zat een opgerold stukje papier in, geschreven in het Tsjecho-Slowaaks. Toevallig kon iemand op de basis dit vertalen. Er stond: “Dit is alles wat we op dit moment voor jullie kunnen doen.”
Later bleek dat Joden uit Tsjecho-Slowakije gedwongen werden om voor de nazi’s in oorlogsfabrieken te werken. Ze moesten daar bommen, wapens en kogels maken, die nog meer Joden zouden doden. Maar in plaats daarvan saboteerden ze de bommen, zodat ze geen schade aan konden richten.
“Dit is alles wat we op dit moment voor jullie kunnen doen.”
Ondanks dat deze Joden geen kant op konden en niet konden ontsnappen uit hun uitzichtloze situatie, vonden ze in de situatie betekenis, een doel. Rabbi Sytner: “Ze waren slaven die vrijheid vonden te midden van hun slavernij.” Ze waren gevangenen, maar vonden iets dat ze wél konden doen. Daarmee redden ze het leven van velen.
Jouw keuze
Victor Frankl, een neurolog en psychiater die de Holocaust overleefde, zei het volgende:
“Men kan alles wat je bezit van je afpakken, behalve één ding: jouw vrijheid om te kiezen hoe je omgaat met de situatie.”
Rabbi Sytner: “Dit weekend vieren Joden Pesach, het feest waarbij vrijheid centraal staat. En ondanks dat je je misschien niet vrij voelt door allerlei persoonlijke omstandigheden, weet dat je geen slaaf hoeft te zijn van de situatie. Wonderen gebeuren en, als God het wil, zullen dingen uiteindelijk veranderen. Maar voor nu: Je kan misschien je situatie niet veranderen, maar je kan wel kiezen om grote dingen te doen middenin je situatie. Laten we die vrijheid in ons leven zoeken en dit meevieren met het Joodse volk!”
Meer van Isreality? Word dan gratis lid van onze Isreality-WhatsApp! Klik hier voor meer info.
Bron: Aish