Ze is pas 18, maar dat houdt haar niet tegen om dakloze jongeren te helpen. Tova Safranai zette twee jaar geleden haar non-profitorganisatie op. Dat betekent dat ze pas 16 was toen ze daarmee begon! Ze zet zich vrijwillig in om jongeren in Jeruzalem te bereiken en ze te laten weten dat er een betere toekomst mogelijk is.
Ultraorthodox
Je zal niet snel verwachten dat een ultraorthodoxe vrouw door de donkere steegjes van Jeruzalem zou lopen op zoek naar jongeren die dronken, verwaarloosd of onder invloed van drugs zijn.
Tovi is ultraorthodox, wat haar werk nog bijzonderder maakt! Ze groeide op in een religieuze gemeenschap, die wordt geleid door haar vader.
Ze zet zich vrijwillig in om jongeren in Jeruzalem te bereiken en ze te laten weten dat er een betere toekomst mogelijk is.
‘Free love – giving for the sake of living’
Zo heeft Tova haar organisatie genoemd. Ze begon toen ze hoorde van de trieste dood van een jonge dakloze in Jeruzalem. Binnen een paar dagen verzamelde ze samen met haar zus honderden sandwiches, choloaatjes en waterflesjes. Vervolgens liepen ze door de straten van de stad om ze uit te delen aan mensen in nood.
Tova vertelt: “Eerst accepteerden ze ons niet. Het was erg moeilijk voor hen om dat te doen, omdat dit kinderen zijn die vaak gekwetst zijn als het om vertrouwen gaat. Dat vertrouwen kwam pas toen jongeren mij nacht na nacht naar buiten zagen komen met warme kleren en voedsel voor hen. Toen begrepen ze dat ik het beste voor hen wil.”
Tova met haar kraam in Jeruzalem.
Sindsdien gaat Tova regelmatig met tientallen vrijwilligers de straten op. Ze zetten een kraam op en delen eten, drinken en kleding uit. Ook bieden ze een luisterend oor aan zonder te oordelen.
“Ik denk dat een jongen of meisje die we willen helpen geen hongerige maag kan hebben”, zegt Tova. “Dus eerst geven we ze te eten en dan luisteren we naar ze. Dat is de tweede fase. De derde fase is hen de juiste begeleiding geven zonder een oordeel te vellen.”
Oordeel niet
Niet oordelen is heel belangrijk voor Tova. Daarom helpt haar organisatie jongeren van alle achtergronden, of ze nu Joods, Arabisch, christelijk of niet-religieus zijn. Het gaat er niet om hoe iemand eruitziet. Tova: “Of iemand nu een keppel, paardenstaart of tatoeage heeft, het maakt niet uit. Ik geloof dat iedereen hulp verdient.”
Ondanks de verschillende achtergronden merkt Tova dat de jongeren in sommige opzichten op elkaar lijken. “Hun houding is agressief, ze leven om te overleven en hebben een muur om zich heen gebouwd zodat niemand hen pijn kan doen,” legt ze uit. “Ze houden niet van praten met mensen en geloven echt niet zomaar wat je zegt.”
“Of iemand nu een keppel, paardenstaart of tatoeage heeft, het maakt niet uit. Ik geloof dat iedereen hulp verdient.”
Jongeren op straat
Volgens Tova belanden veel jongeren op straat omdat ze niet passen in het plaatje als het gaat om school en prestatiedruk. Omdat ze het tempo niet bij kunnen houden, worden ze verstoten uit hun omgeving en gemeenschap.
Tova probeert bij deze jongeren om hun zelfvertrouwen een boost te geven en hen te motiveren om niet in hun situatie te blijven zitten. “Ik zeg tegen ze dat ze goed genoeg zijn en zoveel goeds in zich hebben”, zegt Tova. “Het belangrijkste is het grote vertrouwen dat mijn vrijwilligers en ik in ze hebben.”
Volgens Tova zijn er meer dan vijftigduizend (!) dakloze jongeren in Jeruzalem. Ze leven in parken, verlaten huizen, op daken of in trappenhuizen. De jongste kinderen die ze tegen is gekomen zijn rond de 9 jaar oud…
Inmiddels heeft Tova al veel jongeren geholpen om weg te komen van drugs, alcoholisme en prostitutie. Sommige jongens en meiden heeft ze weer in contact kunnen brengen met hun ouders. Soms hadden ze elkaar al jarenlang niet gezien of gesproken. Anderen werden geholpen om werk te vinden of weer naar school te gaan.
In coronatijd
Tova vertelt dat deze tijd van corona extra zwaar is voor dakloze jongeren. Tijdens de laatste lockdown werden ze door de politie met geweld van de straat gehaald. Zelf kon ze met de vrijwilligers niet naar de stad om eten, drinken en kleren uit te delen. In plaats daarvan konden ze voedsel bezorgen op een plaats waar jongeren bijeenkwamen.
“Mensen zijn zich niet bewust van hoe moeilijk deze jongeren het hebben en wat ze allemaal meemaken”, zegt Tova. Tot slot voegt ze daaraan toe: “Wij, als samenleving, als mensen met waarden, we moeten wakker worden!”
“Wij, als samenleving, als mensen met waarden, we moeten wakker worden!”
Wist je dat jij ook vrijwilligerswerk kan doen in Israël? Kijk hier voor meer informatie!
Dit artikel stond eerder op de website van Israel21C. Foto’s: Courtesy