Een kibboets is een collectieve leefgemeenschap in Israël waar meerdere gezinnen samen wonen en leven.
Wat betekent het woord ‘kibboets’?
Het woord ‘kibboets’ betekent groep en duidt een collectieve (landbouw)nederzetting/leefgemeenschap aan.
Wat is de geschiedenis van de kibboets?
Het doel van de kibboets was om onbewerkte streken van het land te veranderen in productieve bouwgrond. De eerste werd opgericht in de Jordaanvlakte in Palestina in 1909 en heette Degania.
De pioniers in het Beloofde Land waren van voornamelijk Oost-Europese afkomst en waren op zoek naar een ideale vorm van samenleven. De socialistische idealen uit de Sovjet-Unie vormden hun inspiratie, wat betekende dat men tegen het individuele bezit van grond en middelen was. Alles was van iedereen, en je kon alleen rijker worden als de hele gemeenschap rijker werd.
Ook het gezinsleven stond onder verantwoordelijkheid van de hele gemeenschap. De kinderen waren vijf uur per dag met hun ouders; de rest van de tijd woonden ze in de gemeenschappelijke kinderverblijven.
De kibboetsen hebben een belangrijke rol gespeeld in de vorming van de Israëlische cultuur en hebben leidinggevende politici voortgebracht. Voorbeelden van hen zijn Yigal Allon, Ehud Barak en ook de eerste premier van Israël, David Ben-Goerion, woonde de laatste jaren van zijn leven in een leefgemeenschap in Sde Boker.
Wat gebeurt er tegenwoordig in een kibboets?
Tegenwoordig woont zo’n vijf procent van de bevolking in Israël nog in kibboetsen. De leefgemeenschappen zijn sterk veranderd ten opzichte van de oorspronkelijke gemeenschappen. Meer en meer in de leefgemeenschappen is geprivatiseerd.
Daarnaast is meer focus gekomen op industrialisatie in plaats van landbouw. Ook wonen kinderen tegenwoordig gewoon bij hun ouders thuis.
Veel leefgemeenschappen hebben vandaag de dag een hotelaccommodatie, omdat je de typisch Israëlische kibboets als toerist niet mag missen.
Er werken veel vrijwilligers in de kibboetsen. Lees hier het verhaal van Niels!
Foto: GPO | Cohen Fritz