Engels, Russisch, Hebreeuws, Frans en Arabisch. Je kan het zo gek niet bedenken, of het wordt gesproken in Israël. Toch zijn er een aantal talen die je al eeuwenlang in Israël tegenkomt. Het zijn de ‘semitische’ talen.
Het Hebreeuws, Aramees en Arabisch zijn alle drie semitische talen. De term ‘semitisch’ is afgeleid van Sem, één van de drie zonen van Noach. Deze talen worden gesproken in het Midden-Oosten, ook in Israël. De meesten Israëli’s spreken Hebreeuws. Sinds het begin van het Jodendom is Hebreeuws de religieuze taal van de Joden. De eerste Hebreeër was Abraham. Het Oude Testament, de Tenach voor de Joden, is ook geschreven in het Hebreeuws.
Sinds het begin van het Jodendom is Hebreeuws de religieuze taal van de Joden.
Hebreeuws
Het Hebreeuws heeft een aantal bijzondere kenmerken. Dat je het Hebreeuws van rechts naar links leest, wist je misschien wel. Dat er een aparte werkwoordsvorm voor ieder onderwerp is, is minder bekend. In Hebreeuwse zinnen kan je het onderwerp dus weglaten. De betekenis verandert niet. De stam van een woord in het Hebreeuws, de wortel, bestaat uit drie medeklinkers. Vervolgens wordt er een voor- of achtervoegsel of klinker aangeplakt.
Benieuwd naar het Hebreeuwse alfabet? Bekijk het hier!
Net als het Nederlands, heeft het Hebreeuws ook veel vormen, soorten en dialecten. Het Jiddisch is er één van. Dit is een mengelmoesje van Hebreeuws en Duits. Jiddisch werd vooral gesproken door Joden die in de zeventiende eeuw in Nederland kwamen wonen. Sommige oorspronkelijk Jiddische woorden gebruiken we nog steeds. Denk aan geintje, jatten, mazzel, gozer en tof.
In Hebreeuwse zinnen kan je het onderwerp dus weglaten. De betekenis verandert niet.
Aramees en Arabisch
Het Hebreeuws is niet altijd de spreektaal geweest in Israël. Na de Babylonische Ballingschap overheerste het Aramees. Het Bijbelboek Daniël is bijvoorbeeld gedeeltelijk geschreven in het Aramees. Ook Jezus sprak een woordje Aramees. De bekende vraag ‘Eli, Eli, lama sabachtani? stelde Jezus in het Aramees. Inmiddels hoor je het Aramees weinig meer op straat.
Meer weten over de taal die Jezus sprak? Lees dit artikel!
Als je in Israël komt, valt het je vast op. De meeste informatie is te lezen in het Hebreeuws, het Engels en het Arabisch. Deze laatste taal wordt vooral gesproken door, hoe kan het ook anders, Arabische Israëli’s. Ook druzen, Mizrachim en Jemenitische Joden spreken Arabisch. Deze laatste groepen Joden emigreerden vanuit Arabische landen naar Israël.