Twee typische gerechten voor Chanoeka. Speciale oliebollen gevuld met jam en aardappelkoekjes. Staat het water je al in de mond? Hier de recepten voor deze overheerlijke gerechten!
Tijdens Chanoeka staan Joden acht dagen lang stil bij de herovering van de Tempel. Er gebeurde iets wonderlijks: de olielamp had maar net genoeg olie voor één dag, maar bleef acht dagen branden! Om dat te herdenken en te vieren, eten Joden tijdens Chanoeka olierijke producten, zoals latkes en soefganiot.
Meer weten over Chanoeka? Klik hier!
Latkes
![](https://isreality.nl/wp-content/uploads/2021/11/Latkes-1170x780.jpg)
Ingrediënten
- 500 gram rauwe geschilde aardappels
- 1/2 kleine witte ui
- ¼ theelepel zout
- 1 ei goed geklopt
- 30 gram tarwebloem
- Snufje witte of zwarte peper (desgewenst)
- Een paar eetlepels zonnebloemolie
Benodigdheden
- rasp met gaatjes van ca. 5 mm
- koekenpan
Instructies
- Rasp de aardappels tot mooie dunne slierten.
- Rasp ook de halve ui.
- Meng alle ingrediënten goed samen en zorg daarbij dat het zout goed verdeeld is.
- Verhit een paar eetlepels olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag.
- Schep telkens een royale eetlepel van het mengsel op en doe het in de koekenpan. Gebruik de bolle kant van de lepel om het tot een platte koek te vormen.
- Bak er een paar tegelijk en zorg ervoor dat ze elkaar niet aanraken in de pan. Bak ze ongeveer 3-4 minuten per kant, tot ze gaar zijn. Ze moeten knapperig en goudbruin zijn. Roer het mengsel elke keer door voordat je weer opschept, want het zal een beetje gaan uitlopen.
- Doe de gebakken latkes op een schaal bekleed met een dubbele laag keukenpapier. Dien ze meteen op met zelfgemaakte appelmoes, of roomkaas en gerookte zalm.
Soefganiot
![](https://isreality.nl/wp-content/uploads/2021/11/Soefganiot-1170x780.jpg)
Ingrediënten
- 250 ml lauwwarm water
- 1 theelepel gist
- 3 eetlepels suiker
- 1 groot ei en 1 grote eierdooier
- 3 eetlepels plantaardige olie
- 1/4 theelepel zout
- 1/4 theelepel puur vanille-extract
- versgeraspte schil van een citroen
- 400 g bloem
- plantaardige olie om te frituren
- poedersuiker voor het garneren van de Soefganiot
- 120 g jam
Benodigdheden
- Frituurpan
- Kom
- Keukenmixer (of sterke armspieren)
- Koekjessnijder (of groot glas)
Instructies
- Voeg in een kom lauw water en gist samen, en laat het vijf minuten staan tot het gaat ‘borrelen’.
- Voeg in de kom van een keukenmixer het water met gist, suiker, eieren, olie, zout, vanille en citroenschil toe. Meng goed.
- Voeg, terwijl de mixer draait, met behulp van deeghaken, langzaam de bloem toe. Kneed tot het deeg glad en elastisch is, zo’n 3 tot 5 minuten. Het deeg moet een beetje plakkerig zijn.
- Plaats het deeg in een geoliede kom, dek af met plasticfolie en laat het deeg 1 à 2 uur rijzen op het aanrecht tot het in omvang verdubbeld is.
- Rol het deeg voorzichtig uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een dikte van 10-15 mm. Snijd het deeg in rondjes met een koekjessnijder van 5 tot 7 cm diameter (dit kun je ook doen met een groot glas waarmee je het deeg uitsteekt. Verzamel de restjes deeg, rol ze opnieuw op en snijd ze opnieuw.
- Leg de rondjes op een bakplaat met bakpapier, dek af en laat 30 minuten rijzen op een warme plaats.
- Verhit de frituurpan tot 185°C. Bak de Soefganiot in partijen, ongeveer 3 minuten per kant, tot ze goudbruin zijn.
- Dep de Soefganiot voorzichtig droog met keukenpapier.
- Vul een plastic knijpfles of banketzak met de jam. Prik een gaatje in de bovenkant van de Soefganiot en injecteer ze vervolgens met ongeveer een theelepel jam.
Eet smakelijk!
Meer inspiratie? Neem eens een kijkje op de website van Feesten en Falafels!