We stonden samen te kijken naar de taferelen voor ons. Het was vrijdagmiddag. De laatste stralen van de zon werden zichtbaar op de gouden stenen van Jeruzalem. Het was inmiddels druk geworden bij de Westelijke Muur. Grote groepen Yeshiva-studenten en soldaten hieven dansend en klappend de eeuwenoude Psalmen aan.
Later die avond zaten we aan tafel met twee Joodse jongens uit Amsterdam en enkele vrienden van ze uit Jeruzalem. We vierden samen de sabbatsmaaltijd. We kregen stap voor stap uitgelegd wat er gebeurde – de zegenbede, het wassen van de handen, de sabbatsliederen, het loflied op de vrouw, het zegenen van de kinderen, enzovoort.
Het was bijzonder om te horen hoe onze gelovige tafelgenoten de sabbat ervaren. Het is voor hen een groot voorrecht om deze dag te vieren. Sabbat is beslist geen dag waarop je ‘niets’ mag. Het is een dag waarop je als mens mag genieten van rust. God bewaart de mens voor eindeloos doorgaan.
Verschil tussen christendom en jodendom
Al snel kwamen onze gesprekken op de verschillen tussen het christendom en het jodendom. We waren het erover eens dat beide religies veel gemeen hadden, maar dat een groot breekpunt de Messias is.
“Waarom geloof je niet dat Jezus de Messias is?”, vroeg ik aan één van de jongens. Hij antwoordde schouderophalend: “Hij heeft niet gedaan wat wij geloven dat de Messias komt doen.”
“Wat komt de Messias dan doen volgens jou?” vroeg ik. “Als Hij komt, zal hij de stammen van Israël herenigen, de joden wereldwijd laten terugkeren naar Israël, de tempel herbouwen en vrede brengen.”
“Wat komt de Messias dan doen volgens jou?” vroeg ik.
Profetieën over de Messias
Veel christenen zullen dit een vreemd antwoord vinden. Wij herkennen deze taken van de Messias niet. Toch worden al deze taken omschreven in de Tenach (het eerste deel van de Bijbel).
Dat wij deze taken niet zien, komt omdat wij vanuit Jezus naar het Oude Testament kijken. We houden er geen rekening mee dat Jezus veel profetieën over de Messias (nog) niet vervuld heeft.
Wederkomst
“Ik geloof dat Jezus dat allemaal komt doen als Hij wederkomt,” vervolgde ik. “Dat zou goed kunnen”, antwoordde mijn joodse vriend verrassend.
“We verwachten allebei de Messias. En we zijn het samen eens over wat Hij komt doen. Op dit moment kan ik niet geloven dat Jezus de Messias is, omdat Hij niet gedaan heeft wat de Messias zou komen doen. Maar ik sluit niet uit dat als de Messias straks komt, het Jezus blijkt te zijn.”
Lees meer over alle taken van de Messias in mijn artikel over de Messiasverwachting in het jodendom.