Elke week wordt wereldwijd in de synagogen een gedeelte (‘parasha’) uit de Thora gelezen. Zo gaat het Joodse volk in een jaar tijd de eerste vijf boeken van de Bijbel door. In de rubriek Met Israël de Bijbel door bespreken we op isreality.nl wekelijks dit Thoragedeelte en kijken we naar wat dit voor ons als christenen betekent.
Deze week gaat het Thora-gedeelte in de synagoge over Genesis 18 tot en met 22. Het beschrijft een belangrijke fase uit het leven van Abraham. De titel van de parasha is in het Hebreeuws ‘Vayera’, wat ‘God verschijnt’ betekent. De parasha toont ons dat God op het juiste moment verschijnt aan mensen die Hem echt nodig hebben.
Stilte
Genesis 18:16-33 maakt duidelijk hoe God Zich op een intens persoonlijke manier aan mensen openbaart. We kunnen vaak de grootheid van God niet bevatten, maar gelukkig hebben we de Schrift waarin Zijn glorie duidelijk wordt. Dat had Abraham echter nog niet. Zijn perspectief van God bestond uit een handvol momenten, vaak gevolgd door tientallen jaren van ogenschijnlijke stilte.
Gelukkig hebben we de Schrift waarin Gods glorie duidelijk wordt. Dat had Abraham echter nog niet.
God is trouw
Aan Abraham was de belofte gedaan dat zijn nageslacht ooit zo talrijk zou zijn als de sterren aan de hemel. In Genesis 18 verschijnt de Heere weer aan Abraham om hem te herinneren aan deze belofte en om te bevestigen dat zijn zoon spoedig komt. En dan, in Genesis 21, is het kind er! Je kunt je de vreugde van Abraham en Sara vast wel voorstellen. Hoewel ze eerder om de belofte van God hadden gelachen, konden ze nu lachen van vreugde. God is trouw, zelfs als wij twijfelen!
God is trouw, zelfs als wij twijfelen!
Vertrouwen op de Heere
Als we verder lezen zien we dat God ook barmhartig is richting Lot en zijn familie. De steden Sodom en Gomorra moesten worden vernietigd, maar er was daar nog steeds een handjevol mensen die de Heere diende. De rechtvaardige God kon Lot’s familie niet op dezelfde manier behandelen als de goddelozen (Genesis 18:25) en Hij bracht hen in veiligheid: ‘Lot aarzelde echter; daarom grepen die mannen zijn hand, de hand van zijn vrouw en de hand van zijn twee dochters, omdat de Heere hem wilde sparen. Zij brachten hem naar buiten en leidden hem buiten de stad.’ (Genesis 19:16). Kijken we naar de wereld van vandaag, dan kunnen we in angst en onzekerheid leven, maar we kunnen ook vertrouwen dat de Heere op het juiste moment verschijnt.
In de sandalen van Abraham
De Heere verschijnt opnieuw in Genesis 22, dit keer om aan Abraham te vertellen dat Hij zijn zoon moet offeren. Je zou maar in de schoenen (sandalen!) van Abraham moeten staan. Hoe verwarrend moet dat zijn: niet alleen de opdracht en belofte van God, maar misschien nog wel meer de aard van God. ‘God, hoe kunt U dit van mij vragen? Ik dacht dat U anders was dan de andere goden…’
Het offer van de Zoon
Gelukkig weten wij hoe het verhaal afloopt. Abraham toont zich gehoorzaam aan God. Ondanks zijn beperkte kennis van de Heere, vertrouwde hij erop dat God trouw zou blijven. Het eindresultaat is bekend. God voorziet Abraham van een ram dat plaatsvervangend zal sterven. Inderdaad: daarmee wijst de Heere naar de dag van het offer van Zijn eigen geliefde Zoon.
De Heere zal zorgen
Abraham noemde de berg van het offer JHWH Jireh, “de-Heere-Zal-Zorgen.” De Heere is trouw. Hij zal aan ons verschijnen en voorzien. Middenin uitzichtloze omstandigheden kunnen we er zeker van zijn dat Hij Immanuël is – God met ons! Ongeacht wat er gebeurt in de wereld, of specifiek in het land van Israël, of met het Joodse volk wereldwijd. Laten we standvastig en hoopvol blijven bidden voor Gods verschijning op deze aarde!
Met dank aan isreality.org