Rabbijn Yanki Jacobs is waarschijnlijk één van de jongste rabbijnen in Europa. De geboren Amersfoorter trok al op jonge leeftijd naar Israël voor zijn opleiding tot rabbijn. Tegenwoordig is hij in Nederland actief als studentenrabbijn en onderhoudt hij ook veel contacten met christenen.
We legden tien vragen aan hem voor om hem en het jodendom beter te leren kennen.
1. Hoe vaak per dag bidt u?
“Ik bid drie keer per dag in de richting van Jeruzalem. De Joodse traditie leert dat de aartsvaders van het Joodse volk ook drie keer per dag baden. Abraham introduceerde het ochtendgebed, Isaak het middaggebed en Jacob het avondgebed.”
2. Waarom woont u niet in Israël?
“Goeie vraag. Het is bijzonder dat Joden terugkeren naar Israël. Maar niet iedereen wil naar Israël verhuizen. Als rabbijn heb ik de taak om die mensen geestelijk te verzorgen. Ik kan mijn eigen hachje ‘redden’, maar dan zou ik hen in de kou laten staan. Dat is niet mijn opdracht. Fysiek ben ik hier, maar mijn hart ligt natuurlijk in Israël.”
3. Wat vindt u ervan als christenen u proberen te bekeren tot Jezus?
“Ik heb geen enkele moeite met wat christenen geloven. Het zou fijn zijn als dat wederzijds is. In het jodendom kennen we niet de behoefte om anderen te bekeren. We geloven namelijk niet dat de één beter is dan de ander. Iemand kan anders zijn, maar niet beter. Kijk, je kunt de wereld zien als een autofabriek. De één maakt de motor, een ander bijvoorbeeld de wielen. Als iedereen die aan de wielen werkt zich ineens gaat bemoeien met de motor, dan komt de auto nooit af. Zo is het ook met geloof. We moeten samenwerken aan onze opdracht van God. Je kunt dus beter focussen op het versterken van je eigen identiteit, dan jezelf aan anderen opdringen.”
“Ik heb geen enkele moeite met wat christenen geloven. Het zou fijn zijn als dat wederzijds is.”
4. Wat betekent de Bijbel voor u?
“In de Thora, de eerste vijf Bijbelboeken, vinden we een antwoord op alle vragen in ons leven. Het is een handleiding voor ons dagelijks leven. Heel belangrijk dus. De Thora is altijd relevant – ook voor de Nederlandse samenleving, die gebaseerd is op Bijbelse waarden.”
5. Wat doet u op shabbat?
“De shabbat begint op vrijdagavond bij zonsondergang. In de winter kan dat dus al rond 16:00 uur zijn, in de zomer soms pas om 21:00 uur. We gaan op vrijdagavond eerst naar de synagoge voor een korte dienst van ongeveer een halfuur. Daarna hebben we thuis een maaltijd met familie. De synagogedienst van zaterdagochtend duurt wat langer, meestal van 9:00 uur tot 11:30 uur. We lezen dan uit de Thora en de profeten. De zaterdagmiddag brengen we weer door met familie. Omdat we op shabbat geen elektrische apparaten als televisies of smartphones gebruiken kun je je volledig op elkaar concentreren. De shabbat is ook een dag om te werken aan je geestelijke ontwikkeling. Doordeweeks werk je aan je materiële ontwikkeling, maar de shabbat staat in het teken van je band met God.”
6. Kijkt u uit naar de Messias?
“Ja. We kennen allemaal wel mensen die ziek zijn of andere problemen hebben. In de wereld zien we oorlog en ellende. Wanneer de Messias komt zal dat er allemaal niet meer zijn. Dan kennen we èchte vrede, èchte gezondheid en leven we oprecht in eenheid samen. Dat lijkt me absoluut iets om naar uit te kijken.”
“Wanneer de Messias komt zal dat er allemaal niet meer zijn.”
7. Waarom draagt u een keppeltje?
“Daarmee erken ik dat er een hogere Macht is. Onder mijn keppel zit mijn brein. Als mensen denken we vaak dat ons brein alles kan verklaren. Maar ons verstand is beperkt. Natuurlijk moet je logisch nadenken, maar er zijn dingen die ons verstand overstijgen. Als je iets overkomt dat je niet begrijpt, dan is het goed om je te realiseren dat je niet alles kúnt begrijpen.”
8. Bent u bang voor antisemitisme?
“Ik ben niet bang om als individu in elkaar geslagen te worden. Maar als Joodse gemeenschap moeten we natuurlijk wel waakzaam blijven. De beveiligers bij de school van mijn dochtertjes staan er natuurlijk niet voor niets. Een ander gevaar is dat we een maatschappij krijgen die intolerant wordt richting minderheden. Waar heel vroeger iedereen zich moest onderwerpen aan de superieure kerk, is het nu precies andersom: iedereen lijkt zich te moeten onderwerpen aan een seculiere denkwijze. Doe je dat niet, dan ben je dom of naïef. Zo is er steeds minder ruimte en begrip voor religie. Dat is beklemmend.”
“De beveiligers bij de school van mijn dochtertjes staan er natuurlijk niet voor niets.”
9. Wat doet u als rabbijn?
“Een rabbijn is iets anders dan een dominee. Een dominee heeft een sterke pastorale functie, terwijl een rabbijn in de basis een jurist is. Vanuit die juridische kennis verleen je ook pastorale hulp. Als mensen naar mij toekomen vragen ze niet wat ík ervan vind, maar wat de Joodse traditie daarover zegt. Zelf werk ik als studentenrabbijn en onderhoud dus veel contacten met Joodse studenten. Als een student Joods is maar er niet zoveel van weet, dan komen ze bij mij. Daarnaast onderhoud ik veel contact met niet-Joodse studenten die willen horen hoe er vanuit Joods perspectief naar relevante zaken wordt gekeken.”
10. Welke boodschap wilt u meegeven aan christelijke jongeren?
“In het jodendom zeggen we: de wereld is afhankelijk van jou. Iedereen moet het gevoel hebben dat hij of zij het verschil kan maken. Als je een probleem ziet, dan moet jíj dat oplossen. Anders had jij het niet gezien. Denk dus niet: ‘de ander doet het wel’. Juist als je jong en energiek bent heb je een grote verantwoordelijkheid. Onthoud dat één persoon de wereld kan veranderen. Ik spreek namens de hele Joodse gemeenschap als ik zeg dat we dankbaar zijn voor de hartverwarmende steun van Christenen voor Israël en christenen in het algemeen aan het Joodse volk. Mijn boodschap is dan ook: zet die samenwerking door. Neem je verantwoordelijkheid. Het is een wonder dat joden en christenen samen optrekken. Laten we dat wonder in stand houden.”
Dit interview verscheen eerder in het Isreality Magazine (en die krijg je gratis als je lid wordt van Isreality!)
Volg rabbijn Jacobs op Instagram