fbpx

8 manieren waarop Israël de wereld redt

Jongen in Israel
Deel deze post:
Lees ook:

Israël werkt mee aan het strijden tegen klimaatverandering en klimaatvervuiling. 8 manieren waarop Israël de natuurlijke bronnen van de aarde beschermt:

1. Bomen planten

Bomen en planten absorberen koolstofdioxide en geven zuurstof af. Bomen zijn dus hard nodig! In de meeste landen is er sprake van ontbossing, maar Israël is het enige land ter wereld waar het aantal bomen steeg in de 20e eeuw. Sinds de oprichting van de staat in 1948 zijn er in Israël 240 miljoen bomen geplant.

2. Waterrecycling

Water is schaars. Israël loopt voorop in watertechnologie en hergebruikt 95% van het rioolwater voor de landbouw.

Israël exporteert elk jaar 2 miljard dollar aan watertechnologie en wetenschappelijke innovatie naar andere landen.

3. Drinkwater

Niet alleen water voor landbouw is schaars, ook drinkwater is een wereldwijd probleem.

In Israël zijn verschillende methoden bedacht om drinkwater beschikbaar te maken. Bijvoorbeeld Yossi Sandak en Ran Shani, die een mondstuk met een waterfilter (WaterSheer) bedachten dat op een waterflesje geklikt kan worden.

4. Alternatieven voor plastic

In 2010 zetten twee Israëlische moeders, Daphna Nissenbaum en Tal Neuman, een bedrijf op voor de productie van een alternatief voor plastic. Dit bedrijf, Tipa, produceert een verpakkingsmateriaal dat biologisch afbreekbaar is en levert onder andere aan het Nederlandse EkoPlaza.

Check ook: Israëlisch bedrijf maakt water van lucht?

5. Druppelirrigatie

De Israëlische Simcha Blass deed in 1950 een grote ontdekking: hij plaatste waterslangen naast de rijen gewas in de woestijn en sneed een gaatje in de slag naast elke plant. Zodra het water door de slang liep, kreeg elke plant een beetje water. Uiteindelijk had hij met deze methode veel minder water nodig.

Israëlische bedrijven hebben dit idee uitgewerkt tot druppelirrigatie, een techniek die blijvend wordt vernieuwd en aangepast aan andere gewassen. Deze ontdekking bespaart de landbouw ontzettend veel water.

6. Zeewater

Zeewater omzetten naar drinkwater is een duur en chemisch proces, omdat de filters om het zout eruit te halen snel verstopt raken met micro-organismen.

Israëlische onderzoekers hebben de laatste jaren ontdekt hoe ze filters en andere mechanismen kunnen gebruiken om de filters weer open te krijgen. Hierdoor is het proces van ontzouting veel makkelijker en goedkoper geworden. 55% van het Israëlische water komt nu uit de zee.

7. Zonne-energie

In 2018 ontving Israël 13% van de energie uit zonnepanelen (vergeleken met 1,6% in de Verenigde Staten). Israël speelt een grote rol in het beschikbaar maken van duurzame energie en onderzoekers hebben ontdekt hoe zonnepanelen 70% efficiënter kunnen werken.

8. Voedselverspilling

Veel voedselverspilling ontstaat doordat gewassen in jutezakken aangevreten worden door insecten. Jaarlijks wordt zo’n 1,3 miljard ton voedsel verspild door problemen in de voedselopslag.

De Israëlische technologie Grain Cocoon is een oplossing: deze herbruikbare zak van PVC kan zo worden afgesloten dat de inhoud niet kan worden aangetast door insecten, dieren of weersomstandigheden.

Dit artikel is geschreven op basis van een artikel op aish.com.