Ahed Tamimi, misschien had je voor afgelopen week nog nooit van haar gehoord, misschien kende je haar al van eerdere incidenten. Ahed Tamimi is ondertussen uitgegroeid tot een Palestijns nationaal icoon.
Wie is Ahed Tamimi?
Ahed Tamimi komt uit Nabi Saleh, een dorp dat bekend staat om wekelijkse protesten tegen ‘Israëls beslaglegging’ van hun land om een nederzetting te bouwen. De vader van Ahed, Bassem, is een van de leiders van die protesten. Haar nicht, Ahlam Tamimi, hielp met de uitvoering van een terroristische aanslag in 2001, de ‘Sbarro-aanslag’, toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies in een pizzazaak in Jeruzalem.
Ahed kreeg haar eerste bekendheid in 2012, toen ze schreeuwend en met gebalde vuisten tegenover Israëlische soldaten werd gefilmd vanwege de arrestatie van haar broer. Ahed was toen elf jaar, had blond haar en droeg een hemd met ‘LOVE’ erop gedrukt. De video ging viraal en kreeg zelfs de aandacht van de Turkse premier Erdogan.
In 2015 ging er weer een filmpje van Ahed rond. In dit filmpje was te zien hoe Ahed en een aantal volwassen vrouwen trekken aan een Israëlische soldaat die een twaalfjarige jongen probeerde aan te houden voor het gooien van stenen. Ahed, die een roze ‘Tweety’ t-shirt droeg, beet de soldaat in zijn hand. Ahed werd door Palestijnse activisten geprezen om haar acties.
Waarom is Ahed nu weer in het nieuws?
Ahed Tamimi werd zondag vrijgelaten uit een Israëlische gevangenis na acht maanden cel. In december werd ze gearresteerd voor het slaan en lastigvallen van een Israëlische soldaat. Ook dit was weer gefilmd en ging het internet over. Ahed moest naar de gevangenis voor vier aanklachten, waaronder het slaan van de soldaat.
Na haar vrijlating bezocht Ahed het graf van de Palestijnse leider Arafat en bracht een bezoek aan de president van de Palestijnse Autoriteit, Abbas. Ze werd geprezen als ‘een model voor de Palestijnse strijd voor vrijheid en een onafhankelijke staat’.
Aheds arrestatie en gevangenschap kregen wereldwijde aandacht. Zelfs de kleinzoon van Nelson Mandela, Mandla Mandela, zei dat Ahed een onderscheiding zou krijgen in Zuid-Afrika ‘voor haar moed en voor het zijn van een symbool van hoop voor miljoenen’.
Wat zeggen critici?
Critici hebben Ahed de nickname ‘Shirley Temper’ gegeven en zeggen dat haar acties in scène zijn gezet door haar ouders. De term ‘Pallywood’ wordt gebruikt om te verwijzen naar de Palestijnse mediamanipulatie, vaak met lijdende kinderen, om Israël in een kwaad daglicht te zetten.
Ook wordt genoemd dat de banden van de familie met terrorisme bewijs is voor hun fanatisme. De claim dat ze een nieuwe beweging van Palestijns vreedzaam verzet zijn wordt verworpen. Volgens de Australische zakenman Arnold Roth, die zijn dochter Malki verloor tijdens de Sbarro-aanslag, zijn journalisten in Tamimi’s val getrapt.
Hoe werd Ahed een Palestijns nationaal symbool?
Voor de Palestijnse activisten is Ahed het perfecte gezicht voor hun strijd: een zeventienjarig, ongewapend meisje die de Israëlische soldaten confronteert, maar die geen echte bedreiging vormt.
Michael Oren, voormalige ambassadeur van Israël in de VS en huidige woordvoerder van een partij in de Knesset, zei op Twitter in december:
‘’The Tamimi familie – al dan niet een echte familie – kleedt kinderen in Amerikaanse kinderen en betaalt ze om Israëlische troepen uit te dagen op film. Dit cynische en wrede gebruik van kinderen vormt misbruik.’’
The Tamimi family—which may not be a real family—dresses up kids in American clothes and pays them to provoke IDF troops on camera. This cynical and cruel use of children constitutes abuse. Human rights organizations must investigate!
— Michael Oren (@DrMichaelOren) 19 december 2017
https://t.co/Pm5nXhcbo0 via @wallanews
De vader van Ahed heeft toegegeven dat zulke video’s een effectieve manier zijn om de publieke opinie te beïnvloeden wat betreft de Palestijnse strijd: ‘’Wanneer we een video zoals deze kunnen krijgen, kunnen we het gebruiken met een groots effect.’’
”Journalisten zijn in Tamimi’s val getrapt!”
Volgens journalist Allison Kaplan Sommer van Haaretz (een Israëlische krant), wilde de Israëlische overheid Ahed als voorbeeld voor anderen stellen om dergelijke protestacties niet meer te doen, maar het tegenovergestelde effect is ontstaan.
Na haar vrijlating is Ahed gestegen van internetster naar icoon. Sommer: ‘’Haar gevangenschap heeft uiteindelijk tot meer schade aan Israëls internationale imago geleid dan de video, waarin Ahed de soldaat sloeg, in eerste instantie had gekund.’’
Bekijk deze video voor een korte impressie van Ahed Tamimi’s achtergrond:
Bron: The Jerusalem Post
Foto: © Haim Schwarczenberg/CC 4.0 Wikimedia Commons