Toen nazi-Duitsland in 1938 Oostenrijk binnenviel en het aansloot bij het ‘Duitse Rijk’, besefte de toen 19-jarige Jood George Weidenfeld uit Wenen dat het helemaal mis was. Hij besloot om het land te ontvluchten.
George kwam terecht in Londen en richtte daar samen met Nigel Nicholson de uitgeverij Weidenfeld & Nicholson op. Ook werkte hij sinds 1942 als politiek commentator voor de BBC en schreef hij elke week een column in een bekende Britse krant. Buiten Groot-Brittanië werd Weidenfeld vooral bekend vanwege zijn inzet voor Joodse en Israëlische goede doelen.
Hoewel Weidenfeld een succesvol zakenman werd en meerdere hoge Britse onderscheidingen kreeg, is hij nooit vergeten dat hij in 1938 door christenen is opgevangen en in veilige haven is gebracht. En dus is het nu ‘payback time’, vindt George.
De inmiddels 95-jarige Brit wilde graag iets terugdoen voor de christelijke gemeenschap, omdat hij naar eigen zeggen een enorme morele schuld heeft openstaan bij christenen. George ondernam actie voor vervolgde christenen die het gebied van de Islamitische Staat willen ontvluchten.
“We zijn diep geraakt door het lot van christenen in het verscheurde Midden-Oosten. Daarom ondersteunen we christelijke gezinnen in hun zoektocht naar veilige gebieden waar ze een normaal leven kunnen leiden”, motiveerde de gulle gever zijn donatie van ruim 350.000 euro. Dankzij de actie van Weidenfeld konden inmiddels al 42 christelijke gezinnen vanuit Syrië en Irak naar Europa komen.

George: “In de jaren ’30 werden duizenden Joden geholpen door christenen die enorme risico’s namen om ze te redden van een zekere dood. We zijn hen nog steeds enorm dankbaar.”
Om de hulpactie tot een succes te maken schakelde George de hulp in van de Britse afdeling van het Joods Nationaal Fonds (JNF). Het JNF is een internationale organisatie die zich bezighoudt met de culturele en natuurontwikkeling van Israël. JNF-bestuurslid Michael Sinclair zei dan ook dat het verzoek van Weidenfeld niet gebruikelijk was. “Maar we realiseerden ons meteen dat we hier geen ‘nee’ op konden zeggen: “We hebben geprobeerd ons een voorstelling te maken van de situatie waarin christenen zaten toen ze de mogelijkheid hadden om Joden te redden, maar dat vervolgens niet zouden doen. Maar we kunnen ons dat gewoon niet voorstellen”.
Zo’n 150 Syrische vluchtelingen vonden dankzij Weidenfeld inmiddels onderdak in Polen. In de komende tijd zullen er nog eens 200 anderen volgen.