Op social media gingen de afgelopen dagen een video en wat foto’s van de vermeende arrestatie van een Palestijns jongetje viral. In Nederland besteedde vooral de gratis krant Metro er aandacht aan op hun website en Facebook-pagina. De conclusies waren snel getrokken: bad guy Israël had weer eens laten zien dat het moedwillig onschuldige Palestijnse kinderen arresteert.
Metro schrijft bij haar Facebook-post:
Beelden van een gewapende Israëlisch soldaat die een 11-jarige Palestijn met een gebroken arm in de houdgreep heeft zijn viral gegaan op social media. Op foto’s en in een video is te zien hoe vrouwen er alles aan doen de jongen uit de armen van de soldaat te krijgen.
De reacties op de Facebook-pagina van Metro waren niet mals. Veel mensen veroordelen de actie van de Israëlische soldaat met felle bewoordingen. Facebookers die een kritische noot durven te plaatsen bij het artikel worden onmiddellijk uitgescholden.
Wat is er precies gebeurd?
In onderstaande video is een kort overzicht te zien van de aanloop naar de situatie en de situatie zelf. Te zien is dat een groep Palestijnen vanuit Nabi Saleh geflankeerd door fotografen marcheert in de richting van het nabijgelegen Joodse dorpje Neve Tzuf. Op een gegeven moment begint een aantal deelnemers aan de mars met stenen te gooien naar Israëlische soldaten, die Neve Tzuf beveiligen.
Activisten
Op de beelden herkennen we enkele leden van de familie Tamimi. Dit is een Palestijns activistengezin dat inderdaad woont in Nabi Saleh. Ze staan erom bekend dat ze confrontaties uitlokken met Israëlische soldaten, die confrontaties op beeld vastleggen en deze beelden vervolgens via internet en social media verspreiden.
Het meisje links op de foto is Ahed Tamimi, de inmiddels 13-jarige dochter van vader Bassem en moeder Nariman. Ze is internationaal bekend en geliefd om haar ‘dappere’ houding tegenover Israëlische soldaten. Daarvoor kreeg ze onlangs zelfs een award uitgereikt van de Turkse premier Erdogan.
Rising star
Haar twee jaar jongere broertje Mohammed is the rising star van de familie. Hij was ook degene die de hoofdrol speelde in de nieuwste video van de familie Tamimi. Mohammed werd vastgehouden door de Israëlische soldaat nadat hij hem (met een gebroken arm) met stenen had bekogeld. In de video en op de foto’s is te zien hoe de soldaat probeert kalm te blijven terwijl hij door Ahed in zijn hand wordt gebeten, aan zijn mond wordt getrokken en wordt belaagd door onder meer moeder Nariman.
Op het YouTube-kanaal van familielid Bilal Tamimi antwoordt zijn vrouw desgevraagd dat Bilal zelf de opname heeft gemaakt. Opmerkelijk is dat oom Bilal het blijkbaar belangrijker vond om het incident op film vast te leggen, dan dat hij zijn neefje Mohammed te hulp schiet. Bilal Tamimi is de eigenaar van Tamimi Press en werkt voor het Palestijnse Ministerie van Onderwijs. Op zijn Facebook-pagina zijn foto’s te zien van het incident zelf, maar ook hoe het gezin na afloop van het incident gezellig met elkaar naborrelt.
Kop
Ook in buitenlandse media was er veel aandacht voor het incident. Opvallend was het verschil in berichtgeving. Waar veel media het bericht plaatsten als nieuwsfeit, durfden enkele kranten ook kritisch te zijn over wat er was gebeurd. Een goed voorbeeld is de Britse krant Daily Mail. Zij kopten eerst:
Extraordinary moment that desperate Palestinian women fought and BIT an Israeli soldier after he put boy with a broken arm in a headlock at gunpoint
Na enkele uren verdween deze kop echter van de website en werd vervangen door een heel andere:
Questions raised over shocking West Bank image of boy with a broken arm being held at gunpoint by an Israeli soldier after girl, 13, seen biting attacker is revealed as prolific ‘Pallywood star’
Waar de Daily Mail er eerst dus zeker van was dat het incident echt was, blijkt uit de tweede kop dat ze er toch sterke vraagtekens bij hebben. Ze gebruiken zelfs het woord ‘Pallywood’, een aanduiding die wordt gebruikt om aan te geven dat veel incidenten rond het Israëlische leger die in de media verschijnen in scène zijn gezet door Palestijnen.
Feit of fabel?
Wij waren er zelf niet bij en moeten het dus ook doen met de beelden en foto’s die zijn verspreid. We kunnen de situatie daarom niet objectief genoeg beoordelen om te zeggen of de volledige confrontatie een feit of een fabel is. Wat wel duidelijk is, is dat het goed is om je bij zulke nieuwsberichten af te vragen wat de situatie erachter zou kunnen zijn. Er zijn door de jaren heen namelijk talloze voorbeelden verschenen van Pallywood-opnames die Israël en zijn leger internationaal in een kwaad daglicht hebben gesteld, zonder dat daar achteraf een eerlijke aanleiding toe was. De familie Tamimi heeft in ieder geval een bedenkelijke geschiedenis als het gaat om ‘incidenten’ met IDF-soldaten.