“Nadat ik was gestopt met mijn stage, vond ik het tijd voor actie in mijn leven. Ik wilde graag iets voor God betekenen.” Daarom ging Aafje in 2014 mee met onze eerste jongerenreis naar Oekraïne. Ze deelt haar ervaringen.
“Als kind heb ik momenten gekend dat ik bang was. Toen ik vervolgens bad of ‘De Heer is mijn Herder’ zong, ervoer ik dat God er was. Dit houdt in dat Jezus voor mij al vrij snel erg belangrijk was. Ik wist daarom al gauw dat ik voor Hem wilde leven.” In haar opvoeding kreeg Aafje ook mee dat Israël in het geloofsleven een belangrijke rol speelt. Ook herinnert ze zich de film Exodus, gebaseerd op de stichting van de staat Israël in 1948. De titel van de film verwijst naar een schip met Joodse overlevenden van de Holocaust. “Dit heeft mijn kijk op Israël is gevormd. Het gevoel dat het land veel onrecht is aangedaan, groeide. Nog steeds lees ik veel negatieve berichten over Israël. Daar kan ik niet tegen.”
Israël zegenen
Aafje gelooft dat Israël het volk van God is. “Hij heeft een plan met hen. Hoe dat plan er precies uit ziet, weet ik niet. In de Bijbel lees ik dat God van ons vraagt om Zijn volk te steunen. Wie Israël zegent, zal gezegend worden. Dit is in mijn ogen duidelijk iets wat Hij van ons vraagt.” Zij is aangesloten bij de Christelijke Gereformeerde Kerk (CGK). “Daar steun ik Israël waar het kan. Voor mij vormen kerk en Israël geen tegenstelling.”
“Nadat ik was gestopt met mijn stage, vond ik het tijd voor actie in mijn leven. Ik wilde graag iets voor God betekenen.”
“Nadat ik was gestopt met mijn stage, vond ik het tijd voor actie in mijn leven. Ik wilde graag iets voor God betekenen. Vervolgens schoot mij de Oekraïnereis te binnen en zocht ik de reis op internet op. Ook ging ik in gebed: ‘Heer, wat wilt u dat ik doe?’. Toen schoot de gedachte ‘Mijn volk’ door mij heen. Sindsdien wilde ik iets gaan betekenen voor het Joodse volk en zei ik ‘ja’ tegen de reis.”
Huilende Holocaust-overlevende
In Oekraïne ontmoette Aafje Holocaust-overlevenden. Door middel van een voedselpakket en een gebed werden Joden bemoedigd. Eén man is haar in het bijzonder bijgebleven. “Hij was in een concentratiekamp emotioneel helemaal kapot gemaakt. Hij kon niet stoppen met huilen. Toen hij na ons bezoek ‘dankjewel’ zei, ging hij weer verder met huilen. Op dat moment zag ik dat ons bezoek erg nuttig was. Zo mochten we onze liefde uitdelen en mensen Gods zegen meegeven. Dat bezoek sprong er bij mij echt uit.” Ook een Holocaustmonument op de plaats waar Joodse baby’s waren beschoten en levend begraven maakte indruk. “Zeker omdat ik even daarvoor zelf een baby in handen had.”
“Hij was in een concentratiekamp emotioneel helemaal kapot gemaakt. Hij kon niet stoppen met huilen.”
Terwijl de groep voor tijdens het bezoeken van Joden een aantal aanbiddingsliederen zong, speelde Aafje tijdens de Oekraïnereis regelmatig op haar gitaar. “Ik merk dat we door middel van muziek een taal spreken die iedereen verstaat. Zo kwam een Joodse bakker na het zingen van een lied in zijn bakkerszaak nog even naar mij toe. Mijn hoop is dat mensen vervolgens Gods liefde te zien krijgen.” Aafje benadrukt dat zij niet alleen het Joodse volk een warm hart toedraagt. “Ik geloof dat iedereen de Heere Jezus nodig heeft. Mensen tot Hem leiden is mijn allergrootste verlangen. Maar daarnaast wil ik ook Gods liefde uitdelen aan de Joden.”
Gods leiding
Aafje is benieuwd naar wat zij in de toekomst in Gods Koninkrijk kan betekenen. “Ik sta open voor Gods leiding. Het zou goed kunnen ik mij door deze reis nog meer afhankelijk zal opstellen ten opzichte van Hem.”
Enthousiast geworden? Van 25 februari t/m 4 maart organiseren we weer een jongerenreis naar Oekraïne.
Foto boven: Aafje troost een Holocaust-overlevende.
Met dank aan cip.nl.