Op de Tempelberg is er de laatste tijd weer veel commotie ontstaan. Eén van de redenen daarvan is het plan om een vijfde islamitisch heiligdom te openen.
Vorige maand besloot de Waqf (de organisatie die de islamitische heiligdommen op de Tempelberg beheert) om het Bab el Rahma-gebouw te heropenen. Dit gebouw staat tegenover de Gouden Poort en zou een moskee moeten worden.
Lees hier: Wat en waar is de Tempelberg?
De rechtbank van Jeruzalem heeft de staat nu opgedragen om deze vijfde moskee onmiddellijk te sluiten.
Stukje geschiedenis
Deze moskee is niet de eerste op de Tempelberg. Tot 1967 was er één actieve moskee op de Tempelberg: de Al-Aqsa moskee. Vanaf de jaren zeventig werd er tijdens de vrijdaggebeden regelmatiger gebruik gemaakt van de Rotskoepel, wat eerder alleen een heiligdom was.
In 1996 werden de ‘Stallen van Salomo’, onder de grond, omgebouwd tot de Al Marwani, de derde moskee. De vierde moskee werd vlak daarna, eind jaren negentig, gebouwd recht onder de Al Aqsa.
En nu dus de vijfde: Bab el Rahma. Dit gebouw werd 16 jaar geleden gesloten op verzoek van de rechtbank, omdat het een centrum voor Hamas-activiteiten was geworden.
Status quo
Bab el Rahma komt als reactie van de Jordaniërs en Palestijnen op beschuldigingen naar Israël. Volgens deze beschuldigingen zou Israël de status quo op de Tempelberg proberen te veranderen.
Lees hier ook: ‘’Joden hebben niet het recht om te bidden op de Tempelberg’’
Wat is deze status quo? In 1967 sloot de toenmalige minister van Defensie, Moshe Dayan, een overeenkomst waarin stond dat Israël zich zou onthouden van religieuze uitingen op deze plek.
Dit betekent dat Joden wel de Tempelberg mogen bezoeken, maar niet mogen bidden op de heiligste plaats van het jodendom.