fbpx

“In het leger leerde ik hoe belangrijk Gods Woord is”

Isreality interviewde YouTuber Hananya Naftali.
Hananya
Deel deze post:
Lees ook:

Meer dan een miljoen fans op Facebook, 288.000 volgers op Instagram en 381.000 mensen die zich hebben geabonneerd op zijn YouTube-kanaal. In een korte tijd is Hananya Naftali (28) een echte bekendheid geworden op social media. Isreality sprak een paar jaar geleden met deze enthousiaste Israëli.  

Veel tijd voor een interview heeft Hananya niet, want hij is druk met zijn functie in het Israëlische leger. Elke Israëlische jongere heeft een dienstplicht: meisjes twee jaar en jongens drie. De vrije tijd die hij heeft gebruikt hij om zijn social media accounts te voorzien van verse updates. Hananya, zelf een christen, wil op die manier een positieve boodschap van hoop en liefde over Israël de wereld in te slingeren.

En met succes, al krijgt hij soms ook negatieve reacties: “Online krijg je natuurlijk van alles over je heen. Normaal gesproken probeer ik het te negeren, maar soms reageer ik juist wèl. Laatst bijvoorbeeld, toen een Arabische jongen mij vroeg of ik er plezier in had om kleine kinderen te vermoorden. Ik antwoordde dat ik geen kinderen vermoord en dat ik van Arabieren en moslims houd.

“Tot mijn verrassing reageerde hij in liefde terug.”

Tot mijn verrassing reageerde hij in liefde terug. Hij zei dat hij altijd had gehoord dat Israël slecht is en onschuldige kinderen doodt. Maar door mijn reactie was zijn mening veranderd. Kijk, je kunt het hem niet kwalijk nemen dat hij dat geloofde. Als dat het enige is wat je altijd hoort, dan ga je het vanzelf geloven. Ik ben blij dat ik hem op andere gedachten heb kunnen brengen.”

Hoe is het om als christen in het Israëlische leger te dienen?
“Ik ben opgegroeid in een christelijk gezin. Toen ik na de middelbare school in het leger kwam was het een grote uitdaging om Jezus te volgen in een omgeving waar je geen andere christenen om je heen hebt. Maar ik schaam me niet voor mijn christelijke geloof en krijg gelukkig ook alle ruimte om het te uiten.”

Wat betekent je geloof voor je?
“In 2014 heb ik meegestreden in de Gaza-oorlog, kort nadat ik mijn opleiding tot tanker had afgerond. Ik moest dus mee met een tankeenheid en kon maar een paar dingen meenemen. Naast heel veel lekkere snacks was ook mijn Bijbel onmisbaar voor me. Als er ook maar even een moment was waarop ik erin kon lezen dan deed ik dat, al was het maar één vers. Gewoon om te ervaren hoe krachtig Gods Woord is. Dagenlang in een muffe tank strijden voor de verdediging van je volk en land is echt geen pretje en zelfs deprimerend, maar elke keer als ik in de Bijbel las voelde ik me weer fris en hoopvol.”

“Het is belangrijk om in Gods Woord te blijven lezen als we ons geloof in Hem levend willen houden.”

Is dat niet een wat vreemde plek om de aanwezigheid van God te ervaren?
“Ik heb er vooral wat van geleerd. En dat is dat het belangrijk is om in Gods Woord te blijven lezen als we ons geloof in Hem levend willen houden. Als we daar onze prioriteit van maken, dan zal God ons belonen met Zijn vreugde, Zijn vrede, Zijn hoop en Zijn liefde.”

Welke boodschap heb je voor de lezers van isreality.nl?
“Als Israëlische soldaat ervaar ik wat er ècht aan de hand is in Israël. Helaas laten de media lang niet altijd de werkelijkheid zien over wat er in ons land gebeurt. Neem daar alsjeblieft geen genoegen mee, maar onderzoek wat de waarheid is. Het is mijn passie om juist die waarheid te vertellen en dat doe ik onder meer via social media. Je bent dus van harte uitgenodigd om me te volgen.”

Volg Hananya op social media: 

Facebook: /hnaftali
Instagram: /hnaftali
YouTube: /HananyaNaftali
Snapchat: hananyanaftali

Check hier de laatste video van Hananya: