fbpx

Wat je moet weten over de historische maanlanding door Israël

maanlanding
Deel deze post:
Lees ook:

Het gebeurt niet zo vaak: maanlandingen. Maar Israël gaat het doen!

Donderdagavond (21 februari 2019) zal het ruimteschip Beresheet – Hebreeuws voor ‘Genesis’ – de lucht ingaan vanaf Cape Canaveral in Florida (VS). Wat moet je weten over deze maanlanding?

Hier wordt geschiedenis gemaakt

Er vanuit gaande dat de missie een succes wordt, zal Israël nog maar het vierde land ooit zijn dat op de maan landt – na Rusland, de Verenigde Staten en China. Best indrukwekkend voor zo’n klein landje toch?

Daarnaast is het het de eerste maanlanding gesponsord door private fondsen, uitgevoerd door het Israëlische SpaceIL. Normaal gesproken sponsort de overheid de maanlanding, maar dit keer komt het geld van technologiebedrijven, universiteiten en een groep toegewijde filantropen (individuen die investeren in maatschappelijke doelen).

Het idee is ontstaan tijdens een avondje in de bar

De Israëlische ondernemers Yonatan Winetraub, Yariv Bash en Kfir Damari zaten gezellig in een bar bij de Middellandse Zee toen het idee voor de maanlanding opkwam. De vastberadenheid om dit plan uit te voeren steeg met het aantal drankjes. Het idee bleef en nu, bijna 10 jaar later, wordt de droom realiteit.

Best indrukwekkend voor zo’n klein landje toch?

Het schip voert wetenschappelijk onderzoek uit

Naast het landen op de maan zal het ruimteschip Beresheet ook wetenschappelijke onderzoeken uitvoeren in samenwerking met NASA.

Het ruimteschip heeft de grootte van een Smart

Vroege schattingen waren dat de Beresheet de grootte van een afwasmachine heeft, maar Winetraub vertelde dat het qua grootte meer als een Smart auto is. Dit is erg klein voor ruimteschepen en waarschijnlijk de kleinste ooit voor maanlandingen.

Aan boord van het ruimteschip is een ’tijdcapsule’, met tekeningen van Israëlische kinderen en MP3-bestanden met Israëlische muziek. Leuk voor toekomstige maanbezoekers ;)