Begin dit jaar vluchtte de doodzieke Badyah* uit Syrië naar de grens met Israël, in de hoop daar behandeld te kunnen worden in een ziekenhuis. Deze week werd ze officieel genezen verklaard en dat werd flink gevierd!
Net als veel andere gewonde Syriërs trok de vijfjarige Badyah naar de grens met Israël, met als doel om daar te worden opgepikt door Israëlische reddingswerkers. In de afgelopen jaren wisten Israëlische doktoren op die manier al de levens van 140 Syriërs te redden. Hoewel Syrië op papier in staat van oorlog verkeert met buurland Israël, worden gewonde Syriërs zoveel mogelijk geholpen in Israëlische ziekenhuizen.
Schokkende ontdekking
Badyah was één van de gelukkigen die samen met haar moeder succesvol de zwaarbewaakte grens wist over te steken. Badyah was bij een bombardement gewond geraakt en wilde daarvoor behandeld worden, maar in het ziekenhuis van Haifa ontdekten de doktoren iets veel ergers: ze had ook kanker. Om haar te kunnen behandelen was er snel bloed uit dezelfde bloedgroep nodig. Met hulp van de Israëlische overheid werd de familie van Badyah in Syrië opgespoord. Via een geheim transport werden de bloedmonsters van haar gezinsleden naar Haifa gesmokkeld.
Badyah’s broer bleek de perfecte bloedmatch te zijn, dus kreeg hij speciale toestemming om naar Haifa te komen. Het duurde twee weken voordat de beenmergtransplantatie was uitgevoerd, met succes. Het herstel van Badyah kon beginnen en nu, zeven maanden na haar eerste behandeling, is Badyah officieel genezen verklaard.
Feest!
Dat werd gevierd met een groot feest met muziek, dans en lekker eten. Alle betrokkenen die in de afgelopen maanden hadden gevochten voor het leven van Badyah vierden het feestje mee. Badyah’s moeder sprak het medische personeel toe: “De medemenselijkheid die ik hier heb ontdekt had ik niet verwacht. Ik ben dankbaar voor jullie zorg en bid dat God jullie beschermt. We zullen nooit vergeten wat jullie voor ons hebben gedaan. ”
*Badyah is niet de echte naam van dit meisje. Vanwege haar veiligheid is haar naam niet bekend gemaakt.
Foto: © Rambam Medical Centre Haifa