fbpx

VN neemt zes anti-Israëlresoluties aan

Peter Thomsen
Deel deze post:
Lees ook:

Vorige week lieten de Verenigde Naties opnieuw liet zien waarom het “zijn neutraliteit en morele kracht lang geleden verloor”, zoals premier Netanyahu van Israël het uitdrukte in januari van dit jaar. De Algemene Vergadering van de VN slaagde erin om zes anti-Israëlische resoluties op een dag aan te nemen.

Nadat de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN afgelopen dinsdag werd gezien met een keffiyeh (Arabische hoofdsjaal) waarop de Palestijnse vlag was gedrukt, namen de vertegenwoordigers van de verschillende landen een volgende stap in de politieke oorlog tegen de Joodse staat.

‘De resolutie eiste van Israël dat het onmiddellijk de controle over de Golanhoogte zou overhandigen aan de Syrische dictator Bashar al-Assad.’

Golanhoogvlakte

Op Woensdag vorige week bespraken zij niet minder dan 20 Arabisch-gesteunde resoluties die Israël betichtten van allerlei ‘misdaden’. Een resolutie die werd opgesteld door Bahrein, Bolivia, Cuba, Ecuador, Indonesië, Egypte, Syrië, Jordanië, Libanon, Saoedi-Arabië, Nicaragua, Nigeria, Zimbabwe, de Palestijnse delegatie, en andere landen riep Israël op om zich terug te trekken van de Golan, de bergachtige hoogvlakte die het toneel was van talloze aanvallen op de Joodse staat vóór de Zesdaagse Oorlog in 1967.

De resolutie eiste van Israël dat het onmiddellijk de controle over de Golanhoogte zou overhandigen aan de Syrische dictator Bashar al-Assad en stelde dat de Israëlische ‘bezetting’ van de Golan-hoogvlakte een “groot struikelblok voor de regionale vrede” was.

Om de zaken in perspectief te zetten is het belangrijk te weten dat in Syrië, een burgeroorlog woedt, die bijna 500.000 mensen het leven kostte en 2,8 miljoen andere mensen blijvend invalide heeft gemaakt. Het conflict heeft ook voor meer dan 11 miljoen ontheemden gezorgd.

De Algemene Vergadering van de VN nam de resolutie aan in een 103-6 stemming. Canada, Micronesie, Israël, de Marshall Eilanden, Palau en de Verenigde Staten stemden tegen de resolutie, terwijl 53 landen zich onthielden zich van stemming.

“Op een dag, waarop troepen die loyaal zijn aan president Bashar al-Assad Syrische burgers in Aleppo aanvallen, waardoor duizenden op de vlucht zijn geslagen, is het obsceen om een resolutie over de Golan te adopteren die een beroep doet op de Conventie van Genève en zogenaamd de ‘bescherming van burgers’ voorstaat – maar in feite slechts Israël veroordeelt “, zei Hillel Neuer directeur van UN Watch, een NGO die de VN kritisch volgt, in Genève na de stemming.

“Het is verbazingwekkend,” vervolgde Neuer, “dat in een tijd waarin het Syrische regime honderdduizenden burgers van het eigen volk doodt, dat de VN oproept om meer mensen onder het bewind van Assad te plaatsen. De timing van de resolutie is onbeschaamd en absurd, ” concludeerde de UN Watch directeur.

Jeruzalem

Een andere VN-resolutie ging over de status van Jeruzalem en werd ingedeeld onder de rubriek “Situatie in het Midden-Oosten” op een agenda die geen rapporten bevatte over bijvoorbeeld, de situatie in Jemen, waar een bloedige oorlog gaande is of Libië, dat ook is verwoest door een burgeroorlog. Evenmin besprak de Algemene Vergadering van de VN de agressieve imperialistische activiteiten van Iran in landen als Syrië, Jemen en Irak.

De resolutie over Jeruzalem veroordeelde Israël voor “systematische schendingen” van alle andere VN-resoluties over de status van de Israëlische hoofdstad en gaf Israël de schuld voor de verslechtering van de situatie ter plaatse in 2015. De verslechterende situatie had “de reeds hoge spanningen verergerd” en “had de wrok, frustratie en ontberingen van het Palestijnse volk verergerd,” verklaarde de resolutie.

De “verslechterende situatie “was blijkbaar een verwijzing naar de Palestijnse messenjihad die schokgolven door de Israëlische samenleving zond en het openbare leven in Jeruzalem verlamde. Deze terreurgolf, die begon in september 2015 kostte het leven aan 42 Israëlische burgers, terwijl 577 mensen, waaronder twee Palestijnse Arabieren gewond raakten bij niet minder dan 412 terreuraanslagen (stenen gooien niet inbegrepen).

‘Vraagstuk Palestina’

In een derde resolutie werd opgeroepen tot een vreedzame regeling van het ‘Vraagstuk Palestina’. De resolutie zei dat Israël schuldig was aan het gebrek aan vrede en suggereerde dat Israël verantwoordelijk was voor de Arabische afwijzing van het zogenaamde verdelingsplan uit 1948 en de daaropvolgende mislukte pogingen om het conflict op te lossen.

Er was geen woord over de Palestijnse weigering om terug te keren naar de onderhandelingstafel en de PA-politiek van non-coöperatie met Israël, die in 2008 werd ingevoerd. De resolutie verwees ook uitsluitend naar de Tempelberg (Har HaBayit) in Jeruzalem als “Haram al-Sharif” de islamitische naam voor de heiligste plaats in het Jodendom.

Vervolg

De nieuwste VN gesponsorde aanval op Israël zal binnenkort worden voortgezet in de Veiligheidsraad van de VN. Drie anti-Israëlische resoluties die door de Palestijnse Autoriteit, Nieuw-Zeeland en Frankrijk zijn ingediend zullen nog voor het einde van dit jaar worden besproken. Van deze drie resoluties, is de Palestijnse het meest gevaarlijk voor Israël.

De door de PA-opgestelde resolutie zal de Israëlische dorpen in Judea en Samaria (de zogenaamde Westelijke Jordaanoever) als illegaal bestempelen. Israël is zeer bezorgd over de resolutie die, wanneer aangenomen, de basis voor sancties tegen de Joodse Staat moet leggen en een voorloper voor een aanklacht tegen Israël bij het Internationaal Strafhof in Den Haag zou kunnen zijn.

Om die reden kijkt de regering in Jeruzalem vooral naar de Verenigde Staten waar de regering-Obama schoorvoetend heeft aangegeven dat het de Franse en de Palestijnse resolutie zou kunnen torpederen met een veto.

Het zou echter kunnen dat de Amerikaanse regering de resolutie van Nieuw-Zeeland zal steunen omdat die niet alleen ‘nederzettingenactiviteiten’ zal veroordelen in Judea en Samaria, maar ook geweld en ophitsing door beide partijen veroordeelt. De resolutie roept verder op tot de onmiddellijke hervatting van de onderhandelingen tussen de partijen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry weigerde echter op zondag zich te committeren aan het gebruik van het Amerikaanse vetorecht in de Veiligheidsraad bij de stemming over een resolutie die tot doel heeft een Palestijnse staat te stichten in het centrum van Israël. Kerry zei slechts dat de VS iedere resolutie die “oneerlijk en bevooroordeeld” is en die bedoeld is om Israël “te delegitimeren” zal torpederen met een veto.

Kerry deed zijn uitspraken op het Saban Forum in Washington en gaf opnieuw aan dat hij beter weet dan de Israëlische regering wat er gedaan moet worden om de status quo te doorbreken. De Amerikaanse minister uit harde kritiek op Premier Netanyahu die niet naar hem zou willen luisteren.

Critici in Israël zeiden echter dat Kerry buiten de werkelijkheid staat en wezen op de vele andere mislukkingen van de Amerikaanse diplomatie in het Midden-Oosten onder Kerry.

Dit artikel is geschreven door Yochanan Visser en verscheen eerder op cvi.nl.

Foto: Voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, Peter Thomson, draagt een keffiyeh met Palestijnse vlag ter gelegenheid van de Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk. © Flash90