fbpx

Vergeet hem niet: Ofer Calderon (53) uit kibboets Nir Oz

Ofer Calderon
Deel deze post:
Lees ook:

Ofer Calderon (53) werd op zaterdag 7 oktober samen met twee van zijn kinderen gevangen genomen toen terroristen van Hamas de kibboets Nir Oz aanvielen. Daarbij werden meer dan 100 inwoners en ongeveer 15 buitenlandse arbeiders gedood en ongeveer 80 mensen gegijzeld.

Ofer Calderon ontsnapte samen met twee van zijn vier kinderen, Erez en Sahar, uit hun schuilplaats door het raam. Ze vluchtten naar de velden van kibboets Nir Oz, waar ze later alsnog werden gegijzeld.

Sahar (16) en Erez (12) werden op 27 november vrijgelaten als onderdeel van een tijdelijk staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël. Ofer Calderon is nog steeds gegijzeld in Gaza.

Hadas Calderon, de ex-vrouw van Ofer, bevond zich in de afgesloten kamer van haar huis in de kibboets en hield de deurklink omhoog, om de terroristen tegen te houden. Hun oudste zoon, de 19-jarige Rotem, overleefde ook in de veilige kamer van zijn appartement, terwijl zijn oudere zus Gaya in Tel Aviv was.

Grootmoeder Carmela Dan was in haar huis verderop in de straat met een van haar kleindochters. Hun lichamen werden op 19 oktober gevonden.

Op een persconferentie die gehouden werd in de nasleep van de Hamas-slachtingen in het zuiden van Israël, huilde Gaya Calderon en zei: “Mijn vader heeft me opgevoed, hij is mijn beste vriend, ik heb niemand om mee te praten.”

Hadas Calderon stond dagenlang voor het Ministerie van Defensie voordat haar twee kinderen werden vrijgelaten. Andere familieleden blijven zich inzetten voor de vrijlating van Ofer Calderon.

Ofer vierde zijn 53e verjaardag in gevangenschap in Gaza.

Vergeet hen niet

Nog steeds zijn veel onschuldige Israëli’s door Hamas gegijzeld. Niemand weet precies waar ze zijn, hoe het met ze gaat en of ze ooit nog terugkomen.

De komende tijd delen we hun verhalen. De boodschap is: vergeet ze niet.

Lees hier meer verhalen.