fbpx

Elize ervaarde Israëls strijd op de Tempelberg

Tempelberg
Deel deze post:
Lees ook:

Bijna een week waren we nu al in Israël. We zagen het graf waar Jezus waarschijnlijk heeft gelegen, de Westelijke Muur (Klaagmuur) en we stonden op de Olijfberg waar vele graven lagen. Wachtend op de komst van de Messias. Maar deze middag bezocht ik de Tempelberg, waar ik extra ben stilgezet bij het Joodse volk als strijdend volk.

We liepen over het plein langs de Westelijke Muur naar een rij mensen. Het was de rij om de Tempelberg te bezoeken. Daar is dat grote plein waaraan je Jeruzalem kunt herkennen vanaf de Olijfberg. Je ziet de Rotskoepel overal bovenuit. Na even wachten, moesten we langs een strenge bewaking. Ik legde mijn tas netjes op de band. Deze rolde door de computer en ja hoor, ik werd aangesproken.

Bijbel verboden

Ze pakten mijn Bijbel uit mijn tas. Wat dit was? Ik legde uit dat het mijn Bijbel was. Ik moest ‘m achterlaten, hij mocht niet mee. Op de Tempelberg zijn alle godsdienstige materialen (uitgezonderd de islam) verboden, omdat dit het terrein van de moslims is. De menora, die één van onze groepsgenoten net gekocht had, moest helaas ook achter blijven. Het zette me niet alleen letterlijk stil, maar ook figuurlijk…

Op de Tempelberg zijn alle godsdienstige materialen verboden.

Hier wordt alles tot in de puntjes gecontroleerd, omdat men bang is dat er iets op het tempelplein zou gebeuren. Op het plein bij de Klaagmuur is dit helemaal niet zo, daar mag iedereen zonder bewaking rondlopen en is er niet zo’n strenge controle zoals hier. Je merkt aan alles dat dit een deel is wat van de moslims is en dat ze daar zuinig op zijn…

Lees hier meer over de Tempelberg!

Kledingregels op de Tempelberg

Na een beetje gedoe bij de controle konden we dan toch eindelijk door. We waren benieuwd hoe het tempelplein eruit zag. Het plein waar vroeger de tempel heeft gestaan. Toen we het plein op stapten, werden we opnieuw aangesproken. Nee, wij als meiden waren te bloot gekleed. Terwijl we allemaal een jurk tot over de knieën en bedekte schouders hadden. We moesten gewaden aantrekken. Kleding zoals de islam het voorschrijft voor vrouwen. Tja, we hebben er allerlei namen aangegeven.

We liepen over het tempelplein en zagen hoe groot het was. We bedachten dat de tempel vanaf hier echt ver te zien was. Ook vanaf de Olijfberg had je de tempel dan gezien. Maar nu staat er een Rotskoepel en een grote moskee op. Zal hier ooit weer een nieuwe tempel worden gebouwd?

Wat in ieder geval zeker is, is dat Jezus terugkomt. Misschien is Hij zelf de nieuwe Tempel en zullen alle Joden hem aanschouwen vol heerlijkheid! Ondanks alle strijd die je in dit kleine gedeelte van Jeruzalem al merkt is Gods verbond met Zijn volk eeuwig, tot in duizend generaties (Psalm 105).

Lees ook: Hanneke: “In Israël zag ik Gods liefde en trouw”