fbpx

Vrijwilligerswerk in Israël is dè manier om Israël te leren kennen, en tegelijkertijd iets moois te doen voor het land en de mensen. 

Of je nou een tussenjaar hebt, tussen twee banen in zit, of na je studie eerst nog wat van de wereld wil zien: in Israël kun je goed terecht als vrijwilliger.

Lijkt het je leuk om vrijwilligerswerk in Israël te doen? Ontdek hier de mogelijkheden!

Vrijwilligerswerk in Israël

Er zijn in Israël allerlei organisaties waar je vrijwilligerswerk kunt doen:

  • voor een korte of juist lange periode
  • een paar middagjes per week of juist full time
  • met ouderen of juist met kinderen

In Israël zijn ze blij met de hulp van vrijwilligers, die vaak net dat beetje extra kunnen bieden waar het professionele personeel vaak niet aan toekomt.

Andersom is Israël bij (christelijke) vrijwilligers een populair land, omdat je naast je werkzaamheden ook de mogelijkheid hebt om het land te ontdekken.

In de jaren ’70 gingen veel Nederlandse jongeren naar Israël om vrijwilligerswerk te doen in een kibboets. Tegenwoordig gaan veel vrijwilligers aan de slag in gaarkeukens, bij het leger of bij zorginstellingen.

Tips voor vrijwilligers in Israël

Hoewel Israël een relatief veilig land is en de omstandigheden voor vrijwilligers vaak prima in orde, zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Weer

Afhankelijk van waar je bent in Israël kunnen de temperaturen flink oplopen. Vooral in de zomer zijn temperaturen van boven de 40 graden geen uitzondering.

Politieke situatie

Je zult er waarschijnlijk niet elke dag mee worden geconfronteerd, maar de politieke situatie in Israël is nogal complex. Dit brengt soms spanningen met zich mee en scherpe veiligheidscontroles.

Zorg er daarom voor dat je bij aankomst op het vliegveld van Tel Aviv altijd een contactpersoon en contactgegevens hebt van het adres waar je vrijwilligerswerk gaat doen.

Visum

Een visum aanvragen voor Israël is niet nodig. Bij aankomst op vliegveld Ben-Gurion krijg je een visum dat drie maanden geldig is.

Wil je langer blijven dan drie maanden, dan is een uitgebreider visum aanvragen natuurlijk wel noodzakelijk. In de praktijk worden zulke visa niet vaak verstrekt. Sowieso moet je in dat geval rekening houden met een lange wachttijd.

Mentaliteit

Als je niet gewend bent aan de Israëlische mentaliteit dan kan deze hard overkomen. Leer je de Israëli’s wat beter kennen, dan zul je ontdekken dat ze juist erg behulpzaam zijn.

Ga als vrijwilliger echter niet al te veel wachten op duidelijke instructies of een afgebakend takenpakket, want dan keer je waarschijnlijk onverrichter zake terug naar Nederland. Eigen initiatief en assertiviteit wordt gewaardeerd.

Ervaringen van vrijwilligers

Benieuwd naar de ervaringen van een aantal jongeren die vrijwilligerswerk in Israël hebben gedaan? Lees hier hun verhalen:

  • Niels werkte als vrijwilliger in een kibboets bij het Meer van Galilea
  • Chrystal en Elisjèva werkten als vrijwillger bij Aleh
  • Eline werkte als vrijwilliger bij het Jaffa Instituut in Tel Aviv
  • Paul en Seth werkten als vrijwilliger bij de gaarkeuken van Hineni in Jeruzalem
  • Serena deed vrijwilligerswerk bij Magen David Adom

En nu: aan de slag als vrijwilliger!

Enthousiast om vrijwilligerswerk te doen in Israël, maar weet je nog niet waar? Hier vind je een overzicht van organisaties waar je als vrijwilliger aan de slag kunt:

Aleh

Bij Aleh in Israël strijken regelmatig Nederlandse vrijwilligers neer, vooral jongeren. Aleh is de grootste zorginstelling van Israël waar meervoudig gehandicapte kinderen, jongeren en volwassenen intensieve zorg krijgen.

Het werk is vooral mentaal zwaar, maar wel enorm dankbaar. Bovendien heeft Aleh goeie faciliteiten voor vrijwilligers. Bij een aantal van de vier vestigingen wordt er gezorgd voor huisvesting, waardoor het ideaal is om voor een langere periode vrijwilligerswerk te doen. Er wordt dan ook van je verwacht dat je minimaal een maand blijft – bij sommige vestigingen zelfs nog langer.

Check aleh.nl voor meer info, of bekijk deze video om een indruk te krijgen van het vrijwilligerswerk bij Aleh:

Hineni

Israël lijkt misschien een rijk en welvarend land, maar er is juist ook veel armoede. Vooral nieuwe immigranten uit bijvoorbeeld India, Rusland of Ethiopië hebben het zwaar, maar ook veel eenzame overlevenden van de Holocaust zijn afhankelijk van sociale hulp.

Die wordt bijvoorbeeld geboden door Hineni, een gaarkeuken in het centrum van Jeruzalem. Hier komen de armste inwoners van de stad elke dag langs voor een (warme) maaltijd.

Voor het bereiden en opdienen van de maaltijden (en voor het schoonmaken daarna) zijn vrijwilligers nodig. Ook hier zijn veel Nederlandse vrijwilligers actief, doordat Hineni-directeur Benjamin Philip zelf oorspronkelijk uit Nederland komt. Het contact is dus makkelijk gelegd.

Bij Hineni kun je vrijwilligerswerk doen variërend van een middagje tot drie maanden. Wil je in contact komen met Benjamin Philip, dan kun je het beste een mailtje sturen naar info@isreality.nl. Wij brengen je dan met hem in contact.

Jaffa Instituut

Het Jaffa Instituut geeft Joodse- en Arabische kinderen uit een kansarme sociale omgeving hoop en de mogelijkheid om zelf een beter leven op te bouwen. Het doel is om de kinderen uit de vicieuze cirkel van armoede te halen. Als vrijwilliger kun je helpen op één van de scholen of opvangcentra in Israël.

> vrijwillgerswerk bij het Jaffa Instituut

Magen David Adom

Het Magen David Adom (‘Rode Davidsster’) is de Israëlische variant op het Rode Kruis. Voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar biedt MDA stages aan, die natuurlijk vooral interessant zijn voor verpleegkundestudenten.

> vrijwilligerswerk bij MDA

Het Israël Project

Het Israël Project zendt al jarenlang Nederlandse vrijwilligers en stagiair(e)s uit naar Israël, om vrijwilligerswerk te doen in de zorgsector. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen of verpleeghuizen.

> vrijwilligerswerk via Het Israël Project

Colel Chabad

Colel Chabad is de oudste liefdadigheidsinstelling van Israël en zorgt voor mensen die in armoede leven. Help bijvoorbeeld mee om voedselpakketten in te pakken.

> vrijwilligerswerk bij Colel Chabad

Livnot U’lehibanot

Livnot U’Lehibanot is betrokken bij allerlei vrijwilligersprojecten in het noorden van Israël. Je kunt bijvoorbeeld helpen bij het renoveren van appartementen van invalide mensen, bij voedselbanken of in een opvangcentrum voor Ethiopische immigranten.

> vrijwilligerswerk bij Livnot

Save a Child’s Heart

Save a Child’s Heart is een unieke Israëlische organisatie die zich inzet voor levensreddende zorg van kinderen uit ontwikkelingslanden die zijn geboren met een hartafwijking.

Het belangrijkste doel is medische zorg maar vrijwilligers zijn belangrijk om de kinderen (die vooral uit Arabische- en Afrikaanse landen komen) een fijne tijd te bezorgen in de opvangcentra.

> vrijwilligerswerk bij Save a Child’s Heart

Heb je zelf ergens anders vrijwilligerswerk in Israël gedaan, en wil je je ervaringen met ons delen? Stuur gerust een mailtje naar redactie@isreality.nl!

Foto boven: Aleh