KOKEN MET CORLINDA: Honing-appel strudel

RoshHashanah_recept_Shutterstock
Deel deze post:
Lees ook:

Het is alweer bijna Rosh Hashanah! 23 september 2025 om precies te zijn. Of nou ja, eigenlijk begint het de avond ervoor, want een joodse dag begint zoals je wellicht wel weet bij zonsondergang. Zoals elke joodse feestelijke gelegenheid horen ook bij Rosh Hashana speciale gerechten: simanim. Het eten hiervan is een traditie die hopelijk een zoet, welvarend en vruchtbaar nieuwjaar moet garanderen, waarbij de voedingsmiddelen een wens voor de toekomst vertegenwoordigen. Voorbeelden van simanim zijn appels en honing, granaatappels, dadels, wortelen, prei, en vis. Hieronder vind je een heerlijke honing-appel strudel!


Dit heb je nodig (voor 8 strudels):

  • 4 appels, zoals Granny Smith, geschild, klokhuis verwijderd en in kwarten gesneden, vervolgens in plakjes van ongeveer 0,5 cm
  • 2 eetlepels citroensap
  • 80 ml honing
  • 1½ theelepel kaneel + ½ theelepel om te bestrooien
  • ½ theelepel koosjer zout of zeezout
  • 80 g gedroogde en gehakte abrikozen of rozijnen
  • 50 g paneermeel
  • 8 vellen filodeeg, ontdooid
  • 120 ml extra vierge olijfolie
  • Garnering: een beetje honing om te serveren


Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 190°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng in een kom de appels, het citroensap, de honing, de kaneel, het zout, de abrikozen of rozijnen en het paneermeel. Zet apart.
  3. Leg 1 vel filodeeg op de bakplaat. Bestrijk met olijfolie en herhaal dit met de overige vellen.
  4. Verdeel het appelmengsel over het filodeeg, maar laat een rand van ½ inch (ongeveer 1 cm) vrij. Rol het deeg vanaf de lange kant op om de vulling te omsluiten. Vouw de naad naar onderen.
  5. Bestrijk de bovenkant met olijfolie en bestrooi met een beetje kaneel. Bak 45 minuten op 190°C, of tot goudbruin.
  6. Snijd met een kartelmes in plakken en besprenkel voor het serveren met honing.


Oh ja, in dit recept is geen zuivel verwerkt, dus ideaal voor je vrienden/familie met een lactose- of koemelkallergie! Wil je een glutenvrije variant maken voor mensen met coeliakie of een glutenintolerantie? Vervang dan het filodeeg voor een glutenvrije variant of gebruik glutenvrije bladerdeeg.

Dit recept is aangepast van Jamie Geller.

Foto: Shutterstock