fbpx

Holy Hotspot: Jezus op het meer van Galilea

Holy Hotspot: Het meer van Galilea
Deel deze post:
Lees ook:

De ‘Holy Hotspots’-serie is jouw gids door Israël! Ontdek de mooiste plekken in het Heilige Land én hun Bijbelse betekenis. Als je naar Israël gaat, sla dan het meer van Galilea niet over. Verhalen genoeg, want Jezus was er regelmatig te vinden.

Meer van Galilea

Denk jij bij Israël direct aan zand, steen en woestijn? Dat klopt helemaal! Alleen: dat geldt niet voor heel het land. Hoe noordelijker je komt, hoe groener het wordt. Het meer van Galilea bevindt zich midden in die prachtige omgeving. Het is ongeveer 150 km2 groot. Rondom het meer van Galilea vind je allerlei stadjes, stranden en natuurgebieden. Het meer van Galilea wordt ook wel het meer van Tiberias of het meer van Gennesaret genoemd.

Het meer van Galilea is het grootste zoetwatermeer in Israël. Je kan je wel voorstellen dat het dus een belangrijk waterreservoir is. Het bevindt zich 210 meter onder de zeespiegel en is daarmee het laagste zoetwatermeer ter wereld. Het meer van Galilea wordt gevoed door de Jordaan en eindigt in de Dode Zee.

De rivier de Jordaan loopt uit in het meer van Galilea

Het meer van Galilea in het Nieuwe Testament

De landstreek Galilea speelt een belangrijke rol in het Nieuwe Testament. Jezus was er regelmatig te vinden. Hij gaf onderwijs op het meer, verkondigde Gods woord in de synagogen en deed wonderen. Bekende plekken zijn Kapernaüm, Tabgha en de berg der zaligsprekingen. Maar het begon allemaal met de roeping van de discipelen. Op een dag wandelde Jezus langs het meer van Galilea. Daar zag Hij Simon, Andreas, Jakobus en Johannes en riep hen om Zijn discipelen te worden. Later kwamen daar nog anderen bij.

‘En Jezus liep langs de zee van Galilea en zag twee broers, namelijk Simon, die Petrus genoemd wordt, en zijn broer Andreas, het net in de zee werpen, want zij waren vissers. En Hij zei tegen hen: Kom achter Mij aan, en Ik zal u vissers van mensen maken. Zij lieten meteen de netten achter en volgden Hem. Hij ging vandaar verder en zag twee andere broers, namelijk Jakobus, de zoon van Zebedeüs, en Johannes, zijn broer, in het schip met hun vader Zebedeüs, terwijl zij hun netten aan het herstellen waren, en Hij riep hen. Zij lieten meteen het schip en hun vader achter en volgden Hem.’ – Mattheüs 4:18-22 (HSV)

Jezus gaf onderwijs op het meer, verkondigde Gods woord in de synagogen en deed wonderen.

En ken je het verhaal waarin Jezus over water loopt? Ook dat was op het meer van Galilea. Een ander bekend verhaal is de storm op het meer. Volgens de evangelieschrijver Lucas ‘viel er een stormwind neer op het meer’. Klinkt gek, toch? Niet voor het meer van Galilea. Er zijn veel hoge bergen rondom het water. Als de wind plotseling opsteekt, kan het flink gaan stormen.  

Op het meer van Galilea kan het soms flink stormen

‘Het gebeurde op een van die dagen dat Hij met Zijn discipelen aan boord van een schip ging. En Hij zei tegen hen: Laten wij overvaren naar de overkant van het meer. En zij voeren weg. Toen zij voeren, viel Hij in slaap. En er viel een stormwind neer op het meer, en hun schip liep vol water en hun schip liep vol water en zij waren in nood. Zij gingen naar Hem toe, wekten Hem en zeiden: Meester, Meester, wij vergaan! Toen stond Hij op en bestrafte de wind en de golven. En ze gingen liggen en er kwam stilte.’ – Lucas 8:22-25 (HSV)

Kan ik het meer van Galilea bezoeken?

Jazeker! Reis naar het noordoosten van Israël en je komt het meer van Galilea vanzelf tegen. Geniet van de kleurrijke, kalme omgeving, spendeer een middagje op één van de vele strandjes of maak een boottocht over het meer. Er zijn diverse opstapplaatsen. Ben je meer een stadsmens? Breng dan vooral een bezoekje aan de stad Tiberias. Vanuit de stad heb je een schitterend uitzicht over het meer van Galilea.

Meer Holy Hotspots? Klik hier!

Fun fact: de broers Moshe en Yuval Lufan deden in 1986 een bijzondere vondst bij het meer van Galilea. In de modder ontdekten ze een groot gedeelte van een boot. De boot komt uit de tijd van Jezus. Je kan het gerestaureerde exemplaar bekijken in het Yigal Alon Centrum, vlakbij het meer.

Foto: Flickr