fbpx

De 5 meest verspreide leugens over Israël in de afgelopen week

Foto: Chaim Goldberg/Flash90
Deel deze post:
Lees ook:

Israël staat (weer eens) in het middelpunt van de belangstelling. Er wordt gigantisch veel nieuws gebracht, waardoor helaas ook veel leugens worden verspreid. We zetten de vijf meest verspreide leugens over Israël van de afgelopen week op een rijtje.

Er was natuurlijk het nepnieuws over een zogenaamde Israëlische luchtaanval op een ziekenhuis in Gaza (wat al snel onzin bleek te zijn, daarover kun je hier meer lezen), maar wij richten ons op de algemene leugens die makkelijk worden verspreid en geloofd.

1. “Israël controleert de Gazastrook”

Tot 2005 viel de Gazastrook deels onder Israëlisch bestuur, onder meer omdat er verspreid over 21 dorpen zo’n 7000 Joden woonden. Daarover waren in 1993 afspraken gemaakt met de Palestijnse Autoriteit en vastgelegd in de Oslo-akkoorden.

In 2005 trok Israël zich uit eigen initiatief en zonder voorwaarden terug uit Gaza, in de hoop er vrede voor terug te krijgen. De toenmalig premier van Israël, Ariël Sharon, gaf aan alle Israëlische soldaten, agenten en ambtenaren opdracht om uit de Gazastrook te vertrekken. Bovendien moesten alle Joodse inwoners verplicht Gaza verlaten. Hun huizen werden op last van de Israëlische regering vernield, zodat ze niet terug konden keren. Het bestuur werd overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit.

In 2005 trok Israël zich uit eigen initiatief en zonder voorwaarden terug uit Gaza.

Dit gebaar heeft echter niks dan ellende opgeleverd. Terreurorganisatie Hamas won de eerste (en tot nu toe enige) verkiezingen in Gaza en voert er al 16 jaar lang een schrikbewind voor zowel de inwoners van Gaza als Israëli’s in de grensregio.

2. “Israël blokkeert de Gazastrook”

Nadat Hamas (dat internationaal wordt beschouwd als terreurorganisatie) in 2006 de parlementsverkiezingen won, volgde een conflict met rivaal Fatah, dat tweede werd. Dit leidde uiteindelijk tot de gewelddadige machtsovername van Hamas in Gaza.

Als reactie hierop stelde Israël strikte veiligheidsmaatregelen in, met het doel om zijn eigen burgers te beschermen. Alle goederen die vanuit Israël Gaza worden ingebracht worden gecontroleerd, om de invoer van wapens, explosieven en grondstoffen voor explosieven tegen te houden. Westerse landen hebben soortgelijke bepalingen vastgelegd in het Wassenaar Arrangement.

Gaza grenst overigens niet alleen aan Israël, maar ook aan Egypte. Met dat land heeft Israël afspraken gemaakt over personenverkeer. Vanwege veiligheidsmaatregelen houdt Egypte de grens met Gaza echter ook grotendeels gesloten. 

3. “Israël pleegt genocide in de Gazastrook”

In de afgelopen 23 jaar is het aantal inwoners van Gaza verdubbeld: van 1,1 miljoen in 2000 naar 2,2 miljoen in 2023. Zou een bevolkingsgroei van 100% mogelijk zijn terwijl er genocide wordt gepleegd?

Helaas is het zo dat in de strijd van het Israëlische verdedigingsleger (IDF) tegen de terroristen van Hamas ook onschuldige burgerslachtoffers vallen. Hoewel elke burgerdode er één teveel is, is het belangrijk om te weten dat de gedragscode van de IDF vereist dat Israëlische soldaten alles doen wat in hun vermogen ligt om onschuldige mensenlevens te sparen.

Zou een bevolkingsgroei van 100% mogelijk zijn terwijl er genocide wordt gepleegd?

Met sms’jes en pamfletten roept het burgers die zich in de buurt van militaire doelen begeven op om het gebied te verlaten. Kolonel Richard Kemp, een voormalig officier van het Britse leger, zegt daarover: “Gebaseerd op mijn ervaring en waarneming, doet de IDF meer om het leven van onschuldige burgers in een oorlogsgebied te beschermen dan enig ander leger in de geschiedenis van oorlogsvoering.”

Hij zegt ook: “Er zijn twee visies over het Israëlische leger: dat wat je in de media hoort, en de waarheid.” In deze video deelt hij de tweede visie:

4. “Israël is verantwoordelijk voor het lijden van Palestijnen in de Gazastrook”

Organisaties gelieerd aan de Palestijnse Autoriteit ontvangen jaarlijks meer dan een miljard dollar aan Westerse hulpgelden. De leiders van Fatah en Hamas hebben altijd echter weinig interesse getoond in de ontwikkeling van de gebieden die zij besturen. Fatah-leider Mahmoud Abbas liet enkele jaren geleden een villa bouwen in de buurt van Ramallah, met een geschatte waarde van 13 miljoen dollar. De leiders van Hamas, Khaled Meshal en Ismael Haniyeh, wonen zelfs niet eens in Gaza, maar in luxe huizen in Qatar.

Wanneer de miljarden dollars aan hulpgeld zouden worden geïnvesteerd in onderwijs en gezondheidszorg in plaats van in terreur en villa’s, had het leven van Gazanen er heel anders uitgezien. Het eenzijdig beschuldigen van Israël helpt hen in ieder geval geen steek verder.

5. “Israël heeft deze terreur aan zichzelf te danken”

Zeg dat maar eens tegen baby Kfir, 9 maanden oud, die op 7 oktober werd ontvoerd door Hamas. Of zeg het tegen Yoni Asher, die op een video moest zien hoe zijn vrouw en dochters van 2 en 4 jaar oud door Hamas-terroristen werden meegenomen naar Gaza en sindsdien niks meer van ze vernam. Zeg het anders tegen de nabestaanden van de meer dan 1400 mensen die op 7 oktober thuis vermoord, onthoofd, verbrand werden.

Deze gruwelijke terreur heeft niks met een conflict te maken. Het is Jodenhaat in zijn meest lelijke verschijning. Hamas-terroristen die op jacht gingen om onschuldige mensen te doden, alleen maar omdat ze Joods zijn. Met als gevolg dat er sinds 1945 nooit zoveel Joden op één dag werden vermoord als op 7 oktober 2023.

Deze gruwelijke terreur is Jodenhaat in zijn meest lelijke verschijning.

Deze vijf leugens zijn alleen maar een selectie van alle leugens die over Israël worden verspreid. Het kan best lastig zijn om tussen al die nieuwsberichten feiten en fabels van elkaar te onderscheiden. In deze video wordt uitgelegd waarom het belangrijk is om wel altijd de feiten te blijven checken en leer je ook hoe je dat kunt doen:

Op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van de situatie in Israël en meebidden voor de vrede van Jeruzalem? Word dan gratis lid van de Isreality WhatsApp. We sturen je regelmatig updates, gebedspunten en meer.

Klik hier om lid te worden.

Foto: Avichai Brodetz (rechts) bidt bij de Westelijke Muur voor zijn vrouw en drie kinderen die door Hamas gegijzeld zijn. Foto gemaakt door: Chaim Goldberg/Flash90