Ben jij die gekookte aardappelen ook wel eens zat? Geef dan eens een draai aan de gewone aardappelen en maak deze latkes!
Dit traditionele Ashkenazisch Joodse gerecht wordt meestal gegeten met Chanoeka. Waarom? Er wordt gezegd dat dit te maken heeft met de olie. Bij het herinneren van Chanoeka speelt olie een belangrijke rol, omdat het herinnert aan het wonder van het olielampje dat 8 dagen in de tempel bleef branden. Daarom wordt er bij Chanoeka veel olie met olie gebakken en gekookt. Andere gerechten zijn bijvoorbeeld soefganiyot en blintzes.
Boodschappenlijstje
- 1 kleine ui, geschild en gehalveerd
- 4 grote aardappelen, geschild
- 1 groot ei, licht geklopt
- Grof zout en versgemalen zwarte peper
- 60 ml zonnebloemolie
- 3 eetlepels ongezouten boter
- Zure room, om te serveren
- Appelmoes, voor het serveren
Zo maak je het
- Leg een grote, schone theedoek op uw aanrecht en plaats er een rasp op. Rasp de ui met het grove deel van de rasp. Verwijder de rasp, wikkel de geraspte ui in de handdoek en wring het uit boven een kom (of de gootsteen) om overtollig vocht te verwijderen. Doe de ui in een grote kom.
- Rasp de aardappelen met het grove deel van de rasp op de theedoek. Terwijl je elke aardappel raspt, pers je het vocht eruit zoals je deed met de ui. Herhaal dit totdat alle aardappelen zijn geraspt en uitgeperst. Doe de aardappelrasp in de kom met de ui en meng goed.
- Voeg het ei toe en meng het met het ui- en aardappelmengsel. Breng op smaak met zout en peper.
- Verhit de olie en boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Schep in kleine porties het aardappelmengsel in de hete olie en boter.
- Gebruik een spatel om het baksel wat plat te maken. Bak tot het goudbruin en knapperig is, ongeveer 3 tot 5 minuten per kant.
- Serveer onmiddellijk, met zure room en appelmoes erbij.
Dit recept is afkomstig van Feesten & Falafels : Latkes – Feesten & Falafels (feestenenfalafels.nl)