Deze zomer een lekkere Israëlische maaltijd op tafel zetten? Probeer dan eens shakshuka! Goed als ontbijt, lunch of diner! Of gewoon als je trek hebt. Altijd eigenlijk ;)
Dit heb je nodig voor 5 personen:
- 75 ml olijfolie
- 2 uien
- 2 paprika’s in verschillende kleuren
- 1-2 verse chili’s (optioneel)
- 5 tot 9 teentjes knoflook
- 1,5 eetlepel zoete / gerookte paprikapoeder
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 theelepels oregano
- 2 blikken tomatenblokjes
- 10 eieren
- Grote bos verse peterselie (optioneel)
Zo maak je de shakshuka:
- Snipper de uien en snijd de paprika in grove stukken. Snijd ook de chili fijn (verwijder de zaadjes) en pers de knoflook. Was de peterselie, droog deze en snijd fijn (zonder de steeltjes).
- Verhit een koekenpan en voeg de ui, paprika en chili toe (geen olie). Blijf roeren en bak deze tot ze zacht worden. Maak nu het midden vrij en voeg de olie toe, zodat deze verhit wordt. In de olie leg je dan ¾ van de knoflooktenen en de kruiden. Roer deze door de groenten. Laat 2 minuten bakken, roer dan weer en herhaal dit een paar keer.
- Voeg de tomatenblokjes toe. Laat dan ongeveer 12 minuten pruttelen. Voeg de rest van de geperste knoflook toe. Breng de saus op smaak met zout.
- Werk met z’n tweeën als het kan: de ene graaft een holletje in de saus met een lepel en de ander breekt er een ei in. Zorg dat de eieren allemaal aan het oppervlak liggen. Strooi wat zout over de eieren.
- Laat de eieren nu pocheren op laag vuur, liefst zonder deksel. De shakshuka is klaar als de eiwitten niet meer doorzichtig zijn, maar de eidooiers nog zacht.
Strooi de peterselie over de shakshuka en serveer iedereen twee eieren met saus. Heerlijk met (warm) turks brood en hummus.
Nog een bijgerecht toevoegen? Ontdek hier het recept voor de heerlijke Israëlische salade.