fbpx
Wat begon als een oproep om Israël waar mogelijk te boycotten, is inmiddels uitgegroeid tot een zeer effectieve internationale campagne die de Joodse staat veel schade toebrengt. Deze BDS-beweging is een netwerk van plaatselijke organisaties, waaronder inmiddels ook veel kerken, die allemaal ten doel hebben Israël buiten te sluiten – in het zakenleven, op de universiteit, bij de plaatselijke supermarkt.

Wie is BDS?

De BDS-beweging is opgericht op 9 juli 2005 en het is een initiatief van 170 Palestijnse civiele organisaties. Als oprichters worden de namen van twee activisten genoemd: Adnan Ramadan en Omar Barghouti. Met name Barghouti is een bekende in Israël – en dat niet in positieve zin. Hij verzet zich fel tegen het idee van een Joodse staat en tegen het recht wat Joden hebben op het beloofde land. De beweging heeft een nationaal comité, een soort secretariaat, in Ramallah.

Wat is BDS?

Bedrijven, overheidsinstellingen, organisaties en ook kerken worden actief benaderd om ‘te voldoen aan de regels van het internationaal recht’. Daarmee bedoelt BDS de ‘bezetting’ van gebied wat ooit de Palestijnse staat moet worden.

Waar is BDS?

Eigenlijk overal ter wereld. De BDS-beweging is het meest actief in Noord-Amerika, West-Europa, Zuid-Afrika en diverse landen in Zuid-Amerika, maar ook in Israël zelf. Bij allerlei acties is de beweging zeer zichtbaar aanwezig: bij winkels, op campussen van universiteiten, bij demonstraties tegen Israël in diverse Europese hoofdsteden.

Waarom bestaat BDS?

De BDS-beweging heeft als officieel doel het beëindigen van de Israëlische ‘bezetting’ van de Gazastrook, de Westoever en Oost-Jeruzalem. Die gebieden worden gezien als toekomstige staat voor de Palestijnen. In interviews blijkt echter dat het de organisatoren om meer gaat: ze wijzen stelselmatig het bestaansrecht van Israël als Joodse staat af.

Hoe handelt BDS?

Met een breed scala aan activiteiten wil de BDS-beweging haar doelen bereiken. De boycot richt zich op samenwerking met bedrijven of universiteiten uit Israël. Het aanmoedigen van desinvesteringen richt zich vooral op bedrijven en beleggers. En met het sanctiebeleid wil de beweging overheden zo ver krijgen geen contact meer te hebben met Israël.