fbpx

BijbelBlog #1: Wist jij deze 5 dingen al over de pelgrimspsalmen?

arno-smit-a82R0r_dTSA-unsplash (1)
Deel deze post:
Lees ook:

De pelgrimspsalmen bestaan uit psalm 120 tot en met 134. Deze liederen hebben allemaal verschillende onderwerpen. In deze Bijbelblog-reeks gaan we kijken naar de inhoud van deze liederen en de beloften die erin staan voor Israël. Gelden deze psalmen ook voor ons als niet-Joden? Deze week: 5 weetjes over de pelgrimspsalmen!

Sommige van de pelgrimspsalmen klinken je misschien niet onbekend in de oren. Bij het dopen wordt vaak Psalm 134:3 gezongen en Psalm 122 gaat over de ‘vrede voor Jeruzalem’. Andere Psalmen zijn wellicht iets minder bekend. Maar wist je deze dingen ook al?

1. Gebundelde liederen

De pelgrimspsalmen zijn niet allemaal door dezelfde auteur geschreven. In ieder geval heeft David een aantal psalmen geschreven en zijn zoon Salomo is de schrijver van psalm 127. Dit betekent dat deze liederen niet allemaal achter elkaar als een reeks zijn opgeschreven. Ze zijn pas later gebundeld en gelabeld als ‘pelgrimspsalmen’.

2. Voor mensen die onderweg zijn

Deze liederen werden gezongen wanneer Joden naar Jeruzalem reisden voor de eredienst. Oorspronkelijk waren ze niet voor dit doel samengesteld, maar ze zijn hier zeker geschikt voor! Waarschijnlijk heeft Jezus als 12-jarige jongen de pelgrimspsalmen ook gezongen, toen Hij met Zijn ouders op weg was naar de tempel. (Zie Lukas 2:41-52)

Waarschijnlijk heeft Jezus als 12-jarige jongen de pelgrimspsalmen ook gezongen.

3. Gezongen op de ‘trappen’

Joodse uitleggers zeggen dat de psalmen werden gezongen op de trappen naar de tempel. Ze worden dan ook wel ‘liederen van opgangen’ genoemd. Wanneer Joden letterlijk opgingen naar de tempel in Jeruzalem, zongen ze deze pelgrimspsalmen.

4. Verschillende onderwerpen

Ondanks dat deze psalmen gebundeld zijn tot ‘pelgrimspsalmen’ hebben ze allemaal verschillende onderwerpen. Zo heb je klaag- en dankliederen, liederen van vertrouwen, lofzangen, wijsheidspsalmen en een koningspsalm. De komende weken zullen de psalmen stuk voor stuk langskomen. Centraal staan de beloften die God doet aan Zijn volk. Zijn trouw, genade, vergeving en bescherming aan Israël worden bezongen.

5. Getalswaarde

In het Hebreeuws hebben de woorden van de psalmen ook getalswaarden. Het Hebreeuws kende in die tijd namelijk geen cijfers. Zo hadden woorden ook een reeks van getallen. Het is bijzonder om te ontdekken hoe sommige psalmen zo zijn opgeschreven dat de getallen ook weer een diepere betekenis hebben! Denk bijvoorbeeld aan het getal 7, wat de het ‘Godsgetal’ is.

Het is bijzonder om te ontdekken hoe sommige psalmen zo zijn opgeschreven dat de getallen ook weer een diepere betekenis hebben!

Kunnen wij iets met deze psalmen?

Jazeker! Deze psalmen zijn bedoeld voor mensen die onderweg zijn. Dat is in de eerste plaats letterlijk, maar ik denk dat je ook naar de figuurlijke betekenis kan kijken. Als jij in je levensreis onderweg bent met God, dan kunnen deze liederen een enorm mooie bemoediging zijn! Wat God belooft, ook in deze psalmen, geldt nog steeds. Hij is trouw aan Zijn volk!