fbpx

Een vriend van Jezus

youssef-naddam-iJ2IG8ckCpA-unsplash
Deel deze post:
Lees ook:

Lees voor dat je verder leest eerst Johannes 15:9-17. In deze Bijbeltekst staat dat Jezus zijn volgelingen “vrienden” noemt.

Vrienden zijn met Jezus. Dat is, als je er eens goed over nadenkt, toch best bijzonder. Als we in 2024 nadenken over het woord “vriend”, dan denken we al gauw aan sociale media. Zo’n vriendschapsverzoek via Instagram of Snapchat. Iemand die vrienden met je wil worden. Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Maar dat is niet wat Jezus bedoelt met de vriendschap die Hij met Zijn volgelingen wil hebben. Jezus is niet geïnteresseerd in de mooiste kanten van jezelf. Die foto’s waarop je laat zien hoe mooi je leven is of die ene snap die je verstuurt om maar zoveel mogelijk leuke reacties te verzamelen.

Nee, de vriendschap van Jezus is van een heel andere orde. Jezus zegt bijvoorbeeld in deze tekst dat Hij hen “vrienden” noemt omdat Hij alles wat God de Vader aan Hem heeft verteld aan zijn volgelingen heeft doorgegeven. Dat maakt hen vrienden van Jezus. Met die kennis worden de vrienden ook weer op weg gestuurd om vrucht te dragen. Vrucht dragen is een Bijbelse manier om te zeggen dat de vrienden zelf nieuwe vrienden moeten maken. Geen gewone vrienden, maar vrienden van Jezus.

Vriend van Jezus zijn betekent dus dat je net zoveel over God wilt weten als Jezus, Zijn Zoon, en dat je gaat doen wat Hij zegt door nog meer vrienden van Jezus te maken. Hoe kunnen wij nu weten wat Jezus wist over God? Als het op kennis en informatie aan komt is dat de Bijbel zelf. Daar lezen we trouwens ook over andere vriendschappen met God, waar de volgelingen van Jezus vast ook aan gedacht zullen hebben toen Jezus hen “vrienden” noemde.

Voorbeelden
Een mooi voorbeeld daarvan is Abraham die op God vertrouwde en Gods vriend genoemd wordt (Jakobus 2:23). Ook Mozes die met God sprak van aangezicht tot aangezicht, zoals vrienden met elkaar spreken (Exodus 33:11). Deze beide vrienden hebben trouwens ook alles te maken met Israël. Uit de nakomelingen van Abraham is Israël voortgekomen. Dat is de belofte waar Abraham op vertrouwde waardoor hij de titel “vriend van God” kreeg. Mozes was bezig met het leiden van Israël uit Egypte en daarom sprak hij met God zoals een vriend. Maar juist ook: Jezus heeft alles te maken met Israël. Hij is de beloofde Messias voor het volk Israël. Hij kwam om te sterven voor de zonden van de wereld en het mogelijk te maken dat ieder die in Jezus gelooft ook bij dat volk Israël mag aansluiten.

Vrucht dragen
Jezus geeft ons de opdracht om vrucht te dragen. Vrucht dragen is iets wat we kennen van planten en bomen. In de Bijbel lezen we vaak over wijnranken die vrucht dragen. Jezus zegt Zelf bijvoorbeeld: “Ik ben de ware wijnstok”, de stam van de druif. De vrienden van Jezus zijn de ranken. Die ranken dragen vrucht, omdat God de Wijnbouwer (Johannes 15:1) ze verzorgt. Hij snoeit de bladeren en verwijdert kleine druifjes zodat er mooie volle trossen ontstaan. Dat zegt ook meteen iets over die vriendschap met Jezus. De wijnrank kan niet zonder de wijnstok. De rank heeft de stok nodig. Bij een gewone vriendschap hier op aarde is elke vriend gelijk. De vriendschap met Jezus is anders. Die vriendschap gaat van Hem uit. Hij doet het. Hij zorgt ervoor dat de vriendschap lukt. Hij zorgt voor vruchten. Door Jezus mogen wij bij Israël horen en mogen we delen in de belofte dat we voor altijd bij God mogen zijn.

Jezus stuurt jou vandaag dat bijzondere vriendschapsverzoek. Ga je accepteren?

Dit artikel is geschreven door predikant-in-opleiding Tjerko van der Wouden

(Foto : Shutterstock )