fbpx

God, bescherm mij!

amaury-gutierrez-rzmQOng8h8I-unsplash
Deel deze post:
Lees ook:
Psalm 120 is een gebed om bescherming. Tegen vijanden, tegen oorlog en geweld. Een gebed om vrede, een schreeuw naar God.

Anti-Israël

De schrijver van deze Psalm woonde niet in Israël. Het zou kunnen dat hij in ballingschap woonde, tussen mensen die zich tegen hem hebben gekeerd. Dit gebed kan ook nu nog gezongen worden door het volk Israël. Worden ze niet nu nog steeds aan alle kanten bedreigd? Zoveel mensen en volken die een vijandige houding hebben. Het lijkt soms wel alsof de hele wereld tegen Israël is. Als je naar de geschiedenis kijkt, zie je dat dat ook altijd zo is geweest. Maar antisemitisme (Jodenhaat) is ook iets van nu.


Meer weten over antisemitisme? Lees dan dit artikel!

“Ik riep tot de HEERE in mijn benauwdheid, en Hij verhoorde mij.” Psalm 120:1

God belooft bescherming

De schrijver van de Psalm weet bij Wie hij moet zijn. Hij vraagt God om bescherming en vrede. De Psalm begint met een herinnering. Steeds als hij tot de HEERE riep als hij in het nauw gedreven werd, redde God hem. Dat is wat God doet! Hij beschermt en redt Zijn volk. Hij belooft deze bescherming ook in de Bijbel. De Psalmen alleen al staan er vol van. Zoals Psalm 46:2.

“God is ons een toevlucht en een kracht; Hij is in hoge mate een hulp gebleken in benauwdheden.” Psalm 46:2

Tegenstanders

Als je de Psalm verder leest, zie je dat de schrijver zich op de man met ‘de valse lippen’ en de ‘tong vol bedrog’. Als vreemdeling in een heidens land, zo zegt vers 5, wordt hij van alle kanten aangevallen. Ze haten vrede, zoeken ruzie. Terwijl hij juist die vrede zoekt.

Deze situatie kan gelden voor het hele volk Israël. Ondanks dat ze aangevallen en bedreigd worden, vragen ze God om bescherming. Ze weten waar ze het moeten zoeken. God heeft beloofd Zijn volk te beschermen en te zegenen en daarom komen ze bij Hem. Deze Psalm herinnert eraan dat God trouw is. Hoe vijandig de omgeving wordt, God wil beschermen. De schrijver nodigt mensen uit om hierop te blijven vertrouwen.

Kunnen wij iets met deze Psalm?

Ik denk dat wij als christenen in Nederland (of daarbuiten) deze Psalm ook biddend mogen zingen. Niet dat wij constant bedreigd worden of dat we in levensgevaar zijn. Maar toch hebben mensen in Nederland een negatieve houding tegen ‘die christenen’, moeten we ons verantwoorden en wordt er op ons gelet. Soms heb ik de neiging om confrontaties te ontwijken, of maar niet te laten zien dat ik christen ben. Om zo geen lastige vragen te krijgen.

Toch hebben mensen in Nederland een negatieve houding tegen ‘die christenen’, moeten we ons verantwoorden en wordt er op ons gelet.

Maar wat als we vragen om Gods bescherming? Dat we ondanks alle tegenstand toch getuige mogen zijn van God. Dat we niet bang zijn voor wat de omgeving gaat zeggen maar uit durven te komen van Wie Jezus voor ons is. En dat in de wetenschap dat Hij trouw is en ons beschermt!

BijbelBlogs over de pelgrimspsalmen

De pelgrimspsalmen bestaan uit Psalm 120 tot en met 134. Deze liederen hebben allemaal verschillende onderwerpen. In deze Bijbelblog-reeks gaan we kijken naar de inhoud van deze liederen en de beloften die erin staan voor Israël. Gelden deze psalmen ook voor ons als niet-Joden? Lees ze allemaal hier.