fbpx

Is er vrede in Jeruzalem?

eddie-carolina-stigson-rDstG9McBkQ-unsplash
Deel deze post:
Lees ook:

Psalm 122, geschreven door David. Het is een loflied aan de stad Jeruzalem, waar de tempel staat. Pelgrims die op weg zijn, zingen het uit van blijdschap. Ze zijn blij om naar de stad van God te trekken, om naar Zijn huis te gaan. Daarnaast spreken ze met deze Psalm een gebed uit waarin ze bidden om vrede voor Jeruzalem.

Het huis van de HEERE

Voor Joden was het een enorme vreugde om naar het huis van God, de tempel, te mogen gaan. In gedachten zie ik het voor me: dansende mensen op de weg naar Jeruzalem. Zoals koning David voor de Ark uit danste. Zo graag wilden ze dicht bij God zijn. Ik moet onbewust aan Jezus denken, die als twaalfjarige jongen in de tempel was. Toen zijn moeder hem ongerust kwam zoeken, zei Hij: ‘Wist u niet dat Ik moet zijn in de dingen van Mijn Vader?’ (Lukas 2:49)

Hoe ga jij op zondag naar de kerk? Als ik naar mezelf kijk zit ik vaak ’s morgens met een slaperig gezicht in de banken. Nog moe van de drukke week of het de avond ervoor weer te laat gemaakt. Soms zit ik er met tegenzin, ik had net zo goed nog in bed kunnen liggen. Ik had lekker in het bos kunnen lopen of nog duizend andere dingen kunnen doen.

Toch zijn er ook dagen dat ik echt zin heb om naar de kerk te gaan. Dan voel ik me net als David, blij om naar Gods huis te gaan! Om meer van Hem te leren, om samen met zoveel mensen om me heen God te dienen en te aanbidden. Ook om juist na een drukke week even tot rust te komen in de kerk. Ik hoop dat je dit herkent. Want de kerk wordt dan iets waar je naar kan verlangen, in plaats van dat het een verplicht nummertje is. Juist om net als Jezus even te zijn in de dingen van de Vader!

De kerk wordt dan iets waar je naar kan verlangen, in plaats van dat het een verplicht nummertje is.

Bid om vrede voor Jeruzalem!

In Israël is de vrede soms ver te zoeken. Aan alle kanten bedreigd en aangevallen. Zoveel diversiteit en strijd. Ik kan geen stad bedenken waar zoveel strijd om is (geweest) als Jeruzalem. Daarom is de tekst ‘Bid om vrede voor Jeruzalem’ nog steeds zo actueel. Het is nodig om hiervoor te bidden.

Pas was ik voor het eerst in Jeruzalem. Ik had verwacht me er niet veilig te voelen. Ik had verwacht dat er spanning zou zijn, dat mensen ruzie maakten op straat. Dat Joden, christenen en Arabieren strikt gescheiden zouden leven. Maar niets is minder waar. Er heerste vrede in Jeruzalem. Sterker nog, ik kon ’s avonds laat over straat lopen zonder dat ik bang was dat mij wat zou overkomen. Mensen waren juist heel behulpzaam en vriendelijk. Ik voelde me er veilig.  

Juist in Israël, te midden van zo veel dreiging, is Jeruzalem een soort eilandje van vrede. Ik vind dat bijzonder en enorm hoopvol. Dat neemt niet weg dat het belangrijk is om te blijven bidden voor deze rust. Dat Jeruzalem een stad blijft waar inwoners in harmonie met elkaar samenleven. Dat Jeruzalem hiermee een signaal uitzendt naar de rest van de wereld. Dat de inwoners, ondanks alle diversiteit en spanning, een manier hebben gevonden om vrede te creëren.  

Juist in Israël, te midden van zo veel dreiging, is Jeruzalem een soort eilandje van vrede.  

Wil jij bidden om de vrede voor Jeruzalem?

BijbelBlogs over de pelgrimspsalmen

De pelgrimspsalmen bestaan uit Psalm 120 tot en met 134. Deze liederen hebben allemaal verschillende onderwerpen. In deze Bijbelblog-reeks gaan we kijken naar de inhoud van deze liederen en de beloften die erin staan voor Israël. Gelden deze psalmen ook voor ons als niet-Joden? Lees ze allemaal hier.