fbpx

Waarom zou ik bidden voor de vrede van Jeruzalem?

Jeruzalem
Deel deze post:
Lees ook:

Psalm 122 roept ons op om te bidden voor de vrede van Jeruzalem. Maar wat betekent dat? Moeten we gewoon bidden dat het goed gaat met de stad, of komt er wel wat meer spiritualiteit bij kijken? Om daar achter te komen duiken we de Bijbel in.

De naam ‘Jeruzalem’ komt van het Hebreeuwse woord ‘shalom’, vrede. (de Hebreeuwse naam van Jeruzalem is ‘Yerushalayim‘) Net als veel andere Hebreeuwse woorden heeft ‘shalom’ meerdere betekenissen. Shalom kan namelijk ook ‘compleet’ of ‘betalen’ betekenen. Voor ons als christenen bijzonder, omdat we geloven dat de Heere Jezus voor onze zonden betaalde met het doel om de relatie tussen God en mensen weer compleet te maken en vrede te brengen. Zijn kruisdood vond plaats in… Jeruzalem!

De Heere voorziet

De betekenis van ‘zalem’ is dus duidelijk. Maar wat betekent dan ‘Jeru’? Daarvoor gaan we iets verder terug in de geschiedenis. Helemaal naar Genesis om precies te zijn. De berg waarop Abraham van God zijn enige zoon Izaak moest offeren was de berg Moria. Jawel: dezelfde plek als waar later de twee tempels gebouwd werden. Abraham zou Izaak dus offeren op de plek van wat we nu kennen als Jeruzalem!

Gelukkig voor Izaak verloopt het anders en voorziet God een ram als alternatief. Daarom noemt Abraham deze plek ‘Adonai Jireh’: de Heere voorziet (Genesis 22:14). Je voelt ‘m misschien al aankomen, maar daar komt dus het woordje ‘Jeru’ vandaan. Als je Jeru en Zalem combineert krijg je dus zoiets als ‘God zal voorzien in vrede’.

Jeruzalem als centrum van de wereld

De Bijbel maakt ons duidelijk dat God nog steeds betrokken is bij alles wat er vandaag in Jeruzalem gebeurt. Jeruzalem speelt nog steeds een centrale rol in Gods verlossingsplan. De Heere Jezus keert terug op de Olijfberg. Hij zal vanaf Zijn troon in Jeruzalem regeren en echte shalom brengen.

In Ezechiël 5:5 staat: ‘Zo zegt de Heere: Dit is Jeruzalem: Ik heb het te midden van de heidenvolken gezet met landen eromheen.’ Jeruzalem is voor God dus het centrum van de wereld. In Ezechiël 38:12 wordt de stad zelfs de navel van de aarde genoemd. Wie op de wereldkaart kijkt vindt in het midden daarvan het land Israël. In het midden van Israël ligt Jeruzalem. Het is dus het geografisch en spiritueel middelpunt van de wereld. De naam Jeruzalem wordt in de Bijbel ruim 800 keer genoemd. God Zelf noemt het in Jesaja 45:13 ‘Mijn stad’ en in Psalm 132:13,14 verkiest Hij het zelfs voor eeuwig als Zijn woning.

Jeruzalem is het geografisch en spiritueel middelpunt van de wereld.

Geestelijke strijd om Jeruzalem

Vandaag is Jeruzalem het middelpunt van een geestelijke strijd. Jeruzalem is de meest bevochten stad uit de geschiedenis van de mensheid. Vele volken hebben geprobeerd de stad te veroveren: de Egyptenaren, de Grieken, de Romeinen, de Arabieren, de Kruisvaarders, de Turken en de Jordaniërs. Opmerkelijk, want Jeruzalem heeft altijd buiten het bereik van de belangrijkste handelsroutes gelegen. Er moet dus meer aan de hand zijn dan alleen een fysieke strijd. De kern van de strijd is dan ook spiritueel. God maakt in Zacharia 8:3 duidelijk dat Hij (opnieuw) midden in Jeruzalem zal wonen. Daarom zal de tegenstander van God en mensen er alles aan doen om daar ook aanwezig te zijn.

De strijd van satan tegen Jeruzalem is zinloos, maar hij zal er alles aan doen om zoveel mogelijk onrust te veroorzaken. Gelukkig zagen we dat één van de betekenissen van shalom ‘compleet’ is. God is in Jeruzalem neergestreken om de dingen compleet te maken en dat zal Hij ook gaan doen. Dat is tweeduizend jaar geleden al begonnen met de kruisdood van de Heere Jezus, en dat zal ook zo blijven als de eindtijdprofetieën in vervulling gaan in Israël. Tot die tijd is het onze taak om te bidden voor de vrede van Jeruzalem.

Foto: Andrey Bayda / Shutterstock.com