fbpx

Heeft Israël een streepje voor?!

jlk1 jun 16 2015_35
Deel deze post:
Lees ook:

In Genesis 12 lees je hoe God Abram roept. Het begin van de geschiedenis met Israël. Heeft Israël dan een streepje voor? Houdt God meer van het Joodse volk dan van de rest van de wereld? En hoe zit het met de zegen die Abram krijgt?

De roeping van Abram

De wereld in de tijd van Abram keerde zich tegen God. Denk bijvoorbeeld maar aan de tijd van Noach en de torenbouw van Babel. Mensen luisteren niet meer naar God, maar trekken hun eigen plan. Midden in die wereld woont een man, Abram. Hij is wel bereid om God te gehoorzamen. Met hem begint God in Genesis 12 de geschiedenis van Israël.

Mensen luisteren niet meer naar God, maar trekken hun eigen plan.

De beloften van God zijn vol liefde en genade. Hij zal niet alleen Abram zegenen, maar in hem zullen ook ‘alle geslachten van de aardbodem gezegend worden’ (vers 3). De hele wereld dus!

Gods oogappel

Israël is altijd een heel klein volk gebleven, maar heeft een ontzettend grote betekenis voor de hele wereld. Vergelijk het met je ogen. Ze zijn een klein deel van je lichaam, maar hebben een enorm belangrijke taak. Bij bijna alles wat je doet, gebruik je je ogen. Door je ogen schijnt het licht in je leven en vind je je weg.

Uiteindelijk is door Israël de Heere Jezus, het licht van de wereld, gekomen.

Zo is het ook met Israël, Gods oogappel. God schijnt Zijn licht in de wereld door Israël heen. Uiteindelijk is door Israël de Heere Jezus, het licht van de wereld, gekomen. Daarom waarschuwt God ook om niet aan Zijn volk, Zijn oogappel te komen! Want dan doof je Gods licht voor deze wereld.

Is Israël Gods lievelingsvolk?

Nee! God roept Abram en laat daar een bijzonder volk uit voortkomen. Niet omdat Hij vooral van dit volk houdt, maar omdat Hij van de hele wereld houdt. Israël heeft bij God dus geen streepje voor!

Door Israël wil God de hele wereld zegenen.

Het is soms lastig te begrijpen waarom God Zich speciaal met dit volk verbindt. Hij laat Zich zien aan Israël en leert hen Wie Hij is en wat Hij vraagt. Israël is niet ten koste van de rest van de wereld, maar Israël is een kanaal van zegen voor de hele wereld. Door Israël wil Hij de hele wereld zegenen.

God houdt van de hele wereld. Niet overtuigd? Lees dan hier (vanaf vers 16) verder.

God is trouw!

Vierduizend jaar later zien we dat God Zich nog steeds aan Zijn verbond houdt. Door Israël hebben wij de Bijbel gekregen. Door Israël is er een Verlosser gekomen. Gods Woord en beloften blijven voor altijd. De zegen van Abraham is door Israël ook tot ons gekomen en daarmee is Israël tot zegen voor de hele wereld geworden. Tot zegen, ook voor jou!

Door Israël is er een Verlosser gekomen.

Meer weten over Israël als Gods kanaal van zegen? Bekijk de video!

Leestip: ‘Zegen door Israël’ van ds. Oscar Lohuis

Benieuwd naar de rest van het boek? Bestel ‘m dan hier! ‘Zegen door Israël’ is in makkelijke woorden opgeschreven en laat je zien wat je als christen moet weten over Israël.

Foto: Jaco Klamer