fbpx

David zingt een bevrijdingslied: ‘God maakt vrij!’

Bevrijdingsdag psalm 124
Deel deze post:
Lees ook:

Vandaag is het bevrijdingsdag! Een mooi moment om een prachtige Psalm van David te lezen. Psalm 124 is namelijk een lied van bevrijding, door God, Die redt.

Als God er niet was..

.. dan was het volk Israël er niet meer geweest. Dat is wat David beschrijft in het begin van Psalm 124. Als God niet bij hen was, dan hadden vijanden hen levend verslonden. Blijkbaar werd het volk bedreigd, maar heeft God gezorgd voor de bevrijding. Hij was bij hen, Hij was als een muur van bescherming rondom hen.

Het volk Israël is tot op de dag van vandaag niet weggevaagd, sterker nog, intussen heeft het haar eigen staat.

Dit stuk is best algemeen beschreven, waardoor je deze situatie kan toepassen in verschillende omstandigheden. Door de geschiedenis heen zie je dat het volk van God vaak bedreigd werd en in gevaar was. Ook nu nog. Maar telkens weer zie je dat het staande bleef, dat het bevrijd werd. Het volk Israël is tot op de dag van vandaag niet weggevaagd, sterker nog, intussen heeft het haar eigen staat.

Waar was God in de oorlog?

In de Tweede Wereldoorlog was het grootste doel de totale vernietiging van het Joodse volk. Het uitte zich in vreselijke gebeurtenissen, waarvan de pijn tot op de dag van vandaag aanwezig is. Maar toch, 78 jaar later, bestaat het Joodse volk nog steeds en mogen ze wonen in het beloofde land.

Deborah Maarsen, een Joodse Holocaustoverlevende, zei het volgende: “Ik ben de jongste overlevende van kamp Ravensbrück. Inmiddels heb ik kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Dat is mijn triomf op Hitler: hij probeerde alle Joden uit te roeien, maar het is hem niet gelukt!”.

Bekijk hier het indrukwekkende interview met Deborah Maarsen

Toch vind ik het lastig als ik deze Psalm lees en de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog ernaast leg. Want als God een beschermende God is, waarom moesten al die dingen gebeuren? Was het echt nodig dat zoveel Joden op zo’n gruwelijke manier vermoord werden? Misschien herken je deze vragen. Helaas heb ik geen antwoord. Ooit zullen we het weten. Maar we mogen wel weten dat God rechtvaardig is. Hij zal recht doen aan alle slachtoffers.

De vogelvanger

David vergelijkt de bevrijding met het ontsnappen uit een strik, een val, van een vogelvanger. Als je als vogeltje daar eenmaal in verstrikt zat, was het bijna onmogelijk om eruit te komen. Toch, zingt David, zijn we ternauwernood ontkomen. Dat geeft aan dat het heel anders had kunnen zijn.

Dat doet me denken aan Psalm 68:10, de lievelingspsalm van mijn moeder:

‘Hij kan en wil en zal in nood,
zelfs bij het naderen van de dood,
volkomen uitkomst geven.’

God redt, hoe verloren de situatie ook lijkt. Hij zal Zijn volk niet loslaten en hen beschermen. Het zal Hem nooit uit de hand lopen! Ik weet niet in welke situatie jij zit. Of je te maken hebt met veel moeilijkheden. Misschien ga je op dit moment wel door een enorm diep dal. Ik hoop dat je dan mag weten en erop mag vertrouwen dat er een God is Die bevrijdt. Die jou wil helpen, Die dichtbij is. De grootste bevrijding vond plaats toen Jezus stierf aan het kruis. Zodat wij vrij mogen zijn van zonde en dood. Als je dat mag weten, kan je het laatste vers samen met David meezingen:

“Onze hulp is in de Naam van de HEERE, Die hemel en aarde gemaakt heeft!”

BijbelBlogs over de pelgrimspsalmen

De pelgrimspsalmen bestaan uit Psalm 120 tot en met 134. Deze liederen hebben allemaal verschillende onderwerpen. In deze Bijbelblog-reeks gaan we kijken naar de inhoud van deze liederen en de beloften die erin staan voor Israël. Gelden deze psalmen ook voor ons als niet-Joden? Lees ze allemaal hier.