fbpx

Abigaïl (Bijbelse naam)

Bijbelse naam Abigail
Deel deze post:
Lees ook:

Abigaïl is een meisjesnaam die voorkomt in de Bijbel. Ontdek hier de betekenis, vindplaats en achtergronden bij de Bijbelse naam Abigaïl.

Betekenis Abigaïl

Abigaïl (Hebreeuws: Avigajil) betekent ‘vader van vreugde’, of ‘vader verheugt zich’.

Vindplaats Abigaïl in de Bijbel

Abigaïl was de vrouw van de herenboer Nabal. De Bijbel zet hen bijna als tegenpolen tegenover elkaar: Abigaïl was “goed van verstand en mooi van gezicht”, terwijl haar man “hard en kwaad van handelingen” was (1 Samuel 25:3 volgens de Naardense Bijbel). De man had zijn naam ook niet mee – Nabal betekent ‘dwaas’. Slim en mooi was Abigaïl dus, en dat kwam haar tegenover David goed van pas.

David zwierf met een legertje dat hij om zich heen had verzameld door het land. Hij had zijn diensten als beschermer aangeboden aan de herders van de kudden van Nabal.

Achtergrond Abigaïl

Toen Nabal ter gelegenheid van het jaarlijkse schapenscheren een groot feest gaf, wilde David zijn deel voor zijn mannen. Hij stuurde daarom tien jongens naar Nabal, die echter door Nabal op een grove en beledigende manier werden afgescheept. David besluit zijn deel zelf te komen halen: niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.

Dit krijgt Abigaïl te horen. Met Nabal valt niet te praten (1 Samuel 25:17), zeker niet als hij feestviert (vers 36). Daarom handelt ze zelf. Ze stuurt haar knechten met een overvloed aan geschenken vooruit en gaat zelf achter hen aan David tegemoet. Zo weet ze te voorkomen dat David een bloedbad aanricht. Erg vleiend spreekt ze daarbij niet over haar man: “zoals zijn naam is, zo is hij: Nabal is zijn naam en er is dwaasheid [nebala] in hem” (vers 25).

Na afloop vertelt ze alles aan Nabal. Van schrik krijgt hij een hartaanval. Tien dagen later sterft hij. David stuurt nu boden om Abigaïl ten huwelijk te vragen. Abigaïl laat er geen gras over groeien. Ze “haast zich, staat op” en rijdt op haar ezel achter de boden van David aan en wordt hem tot vrouw.

Nu weet je alles over de Bijbelse naam Abigaïl. Ontdek hier meer Bijbelse namen.