fbpx

Robbert backpackt in Israël: dag 9+10+11

BackpakerRobbertopavontuur
Deel deze post:
Lees ook:

Zaterdag: alweer mijn één-na-laatste dag hier in Israël. ’s Morgens samen met de hostelgenoot die (toevallig) ook in Tiberias en Qatzrin verbleef naar Bethlehem geweest. Hier even rondgelopen en de Geboortekerk in geweest.

Het blijft steeds opvallen: op veel christelijk-religieuze plekken vind je een moskee. Zo ook hier in Bethlehem. Bethlehem is Palestijns gebied, en dit merk je ook: veel souvenirwinkeltjes verkopen artikelen met de kreet Free Palestine en vijandige dingen tegen Israël.

We zijn vanuit Jeruzalem met een Palestijnse bus naar Bethlehem gegaan. Bij het checkpoint werd door een IDF-soldaat even snel gekeken naar de paspoorten maar dat zat al snel goed. Wat mij verbaasde was dat het op de terugweg naar Israëlisch grondgebied weer zo makkelijk ging. We hebben nog geen minuut stilgestaan waarna we weer Jeruzalem in konden rijden.

Hier hebben we het Hof van Gethsemane bezocht, en de Olijfberg om de skyline van Jeruzalem goed te kunnen zien. En ook nog weer even de Klaagmuur.

’s Middags was het shabbatsdiner gepland. Helaas had mijn kamergenoot uiteindelijk andere plannen waardoor het niet door kon gaan.

Zondag

Vannacht een nachtrust gehad van welgeteld één uur. Dit omdat ik met een tour van het hostel naar Massada, Ein Gedi en de Dode Zee ga. We gaan de zonsopgang bij Massada meemaken,en hiervoor moeten we om 3:00 uur ’s nachts vertrekken. Na anderhalf uur rijden we waren we aangekomen bij de rots. Het was nog donker, wat het extra bijzonder maakte. Na ongeveer een half uur klimmen op het bekende slangenpad hebben we de top bereikt. De zon kwam al langzaam op – wat een mooi gezicht!

Het verhaal van Massada is bijzonder. Hierheen vluchtte koning Herodes van de Romeinen en liet het fort uitbreiden. Er ontstond als het ware een heel dorp op de rots met een synagoge, een badplaats en voedselopslagplekken.

In 73 na Christus werd de plek uiteindelijk toch ingenomen door de Romeinen, maar alle inwoners hadden zelfmoord gepleegd omdat ze liever als vrije mensen stierven dan te worden overmeesterd door de Romeinen.

Later hebben we naar natuurpark Ein Gedi bezocht. Een bijzondere plek waar meerdere zoetwaterbronnen en watervallen zijn in juist deze voornamelijk dorre omgeving. Niet veel later hebben we ook nog een ‘duik’ genomen in de Dode Zee.

Rond 13:00 uur waren we weer terug bij het hostel. Ik had nog even tijd om de stad te bezoeken alvorens ik weer richting het vliegveld moest reizen. Nog even de Klaagmuur bezocht en een souvenirtje gekocht. Het was helaas dan toch echt zover: de laatste uurtjes hier in dit ge-wel-di-ge land.

Eenmaal aangekomen op het vliegveld moest ik door de vele security checks heen. Mijn hele tas werd overhoop gegooid, ik moest weer vragen beantwoorden of ik mensen ken hier, waarom ik naar Israël reis en niet naar een ander land. Gelukkig was het na de security, bagagecontrole, paspoortcontrole dan toch allemaal akkoord. Een paar uur later stond ik weer in het k-k-koude Nederland.

Mocht je ook geïnteresseerd zijn in backpacken, dan zou ik zeker overwegen om dit in Israël te doen. Een erg geschikt land hiervoor!

Maandag

Inmiddels weer terug in Nederland, met regen en een veel lagere temperatuur. Terugkijkend op de reis was het een geweldig afwisselend, interessant en leerzaam avontuur.

Geweldig: het steeds ontmoeten van nieuwe mensen in de hostels, op straat, in een restaurant waar je schuilt voor de hitte. De moooie natuur en plekken in Israël.

Afwisselend: echt groot is Israël niet, maar je hebt zo veel diversiteit. Het drukke stadsleven in Tel Aviv met het bruisende nachtleven, het strand. De Golanhoogten waar zo’n relaxte sfeer hangt, waar nog steeds wat van de flower power-sfeer hangt. ;)

Interessant: de vele verhalen die achter een plek schuil gaan. Zoals het verhaal bij Massada, de Klaagmuur en de Golanhoogten.

Leerzaam: naast wat je leert over de plekken leer je met het alleen reizen ook veel dingen: je bent op jezelf aangewezen met alles: uitzoeken waarheen je gaat, contacten maken en dat soort dingen.

Het was dus een zeer geslaagd avontuur! Mocht je ook geïnteresseerd zijn in backpacken, dan zou ik zeker overwegen om dit in Israël te doen. Een erg geschikt land hiervoor!

Nog wat laatste vakantiekiekjes: