fbpx

BLOG / Bijna sjabbat…

...eindelijk rust?
Deel deze post:
Lees ook:

Het begin van de Sjabbat in Jeruzalem is iets wonderlijks. De drukte in de stad leeft op vrijdagmiddag op tot een hoogtepunt. Mensen doen nog snel hun boodschappen en lijken daarbij nog sneller te lopen dan anders, nog drukker te telefoneren, nog gejaagder te spreken. Het leven lijkt te versnellen. Maar dit alles heeft een doel.

Want als de zon bijna ondergaat, begint de Sjabbat en moet daarvoor alles klaar zijn. Als enige tijd voor het ingaan van de Sjabbat het Sjabbatsalarm gaat, een sirene die als een soort luchtalarm over de stad klinkt, is veel van de drukte al uitgestorven. Een paar laatste auto’s rijden nog haastig door de straten, maar de meeste mensen zijn al thuis.

De Sjabbat wijst vooruit naar de rust die deze schepping zal genieten als de Messias is gekomen.

Stil

En zo daalt als het ware de rustdag neer op Jeruzalem. Als de Sjabbat dan echt is begonnen, zijn de anders zo drukke straten stil. De winkelstraten leeg en de winkels gesloten. Toch verschijnen overal mensen op straat. Joden die naar de synagoge gaan om de gebeden voor Sjabbat op te zeggen. Iedereen wenst elkaar ‘Sjabbat shalom’ of in ’t Jiddisch ‘Gut Shabes’ en zo gaat men op naar de synagoge om God dank te zeggen voor de rustdag.

Vooruitwijzing

De Sjabbat wijst vooruit naar de rust die deze schepping zal genieten als de Messias is gekomen. Volgens de Joodse traditie bestaat de geschiedenis uit zeven periodes van duizend jaar. Want voor God is immers een dag als duizend jaar. Momenteel leven we in het jaar 5776. Als je dat in dagen van de week zou omrekenen dus tegen het einde van de zesde dag.

En inderdaad lijkt in de wereldgeschiedenis zich ook alles te verhaasten.

Rust

En inderdaad lijkt in de wereldgeschiedenis zich ook alles te verhaasten. Gebeurtenissen stapelen zich op en ontwikkelingen volgen elkaar zo snel op dat veel mensen het niet eens meer kunnen bijhouden. De vergelijking van de wereldgeschiedenis met de naderende Sjabbat is dan een troostrijke gedachte. Ook met het oog op de olim uit Oekraïne die we gisteren hebben mogen brengen naar Israël. Zij komen uit een land waar angstige ontwikkelingen plaatsvinden. Maar ook in Israël is nog geen rust.

Toekomst

Toch mogen we geloven dat God Zijn plannen zal volvoeren. “Ik, de Heere, zal dit te zijner tijd spoedig doen komen”, staat er in Jesaja 60:22. Lees het volledige hoofdstuk eens. Wat een prachtige toekomst voor Israël en de volkeren. Het is bijna Sjabbat.