|BLOG| Eerbetoon aan een ongekroonde koningin

Geschreven door:
Deel deze post:
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Lees ook:

Terwijl de nieuwsberichten over allerlei gebeurtenissen in de wereld je om de oren vliegen, valt mijn oog op het kleine nieuws. Het kleine nieuws dat weinig aandacht krijgt. Maar net zo goed op de voorpagina kan.

Dit kleine nieuws heeft misschien wel even de aandacht gehad, maar zelf heb ik er weinig over gehoord. Of heb jij er wel wat over gehoord?

Tegenop kijken

Dit blog gaat over Bloeme Evers-Emden. Zij overleed onlangs op 90-jarige leeftijd. Zij was een sterke, moedige vrouw! Een vrouw waar je tegenop zou kunnen kijken of wat van kunnen leren.

Onverzettelijk

Ze was misschien wel koppig en onverzettelijk, zoals ze zichzelf omschreef. Dat bleek ook toen ze een interview gaf aan dagblad Trouw. Met het interview ging ze akkoord, op voorwaarde dat alleen zij de foto er bij mocht kiezen. “Anders gaat het hele verhaal niet door” aldus Bloeme Evers-Emden. Ze was een standvastige vrouw, dat blijkt wel uit dit voorbeeld. Maar ook zette ze zich onverzettelijk in voor de vrouwenrechten. En bleef ze Nederland waarschuwen voor antisemitisme. Je zou het misschien niet zo aan de oppervlakte zien, maar sluimerend gebeurt het wel.

“Anders gaat het hele verhaal niet door.”

Auschwitz

Op de middelbare school raakte ze bevriend met Margot Frank, de zus van Anne Frank. In de Tweede Wereldoorlog dook ze onder, nadat ze haar hbs-diploma had behaald. Desondanks werden zij en haar familie verraden en naar Auschwitz gedeporteerd. Bloeme was de enige van haar familie die de Holocaust overleefde.

De mens

Ondanks deze verschrikkelijke geschiedenis pakte ze na de oorlog de draad weer op. Ze trouwde en ging Psychologie studeren. Hierdoor werd ze een van de meest vooraanstaande kinderpsychologen van na de oorlog. Ze schreef ook boeken over kinderen die onderdoken, gaf voorlichting aan jongeren en op scholen. Tot voor kort schreef ze nog columns in het Nieuw Israëlisch Weekblad en het maakte haar niet uit vanuit welke achtergrond je Joodse identiteit vorm gaf. Het ging haar om de persoon, de mens, die ze voor zich had.

Al met al was ze een geliefd persoon bij de orthodoxe en liberale Joodse kringen en werd ze liefkozend de ongekroonde koningin van Joods Nederland genoemd.

Bloeme Evers-Emden (1926-2016) 

Bloeme Evers
Deze foto koos Bloeme Evers-Emden uiteindelijk voor bij het interview in Trouw. © Werry Crone
lees hier het interview 

Isreality.