fbpx

Gezakt voor geschiedenis

Gezakt voor geschiedenis
Deel deze post:
Lees ook:

Het was vast erg gezellig (met een zachte g) in het Brabantse Schijndel, afgelopen week. Examenleerlingen van het plaatselijke Elde College werden in een traditionele optocht door het dorp als ware helden onthaald.

Waarschijnlijk had niemand buiten Schijndel ooit van deze parade vernomen als een groepje leerlingen niet had besloten om er halverwege eens wat antisemitische leuzen in te gooien. Maar goed, dat deden ze wel en dus kwam het anders altijd zo rustige Schijndel voor eventjes in het nieuws.

Voor wie dat gemist heeft: deze examenklanten zongen tijdens de optocht een liedje dat onder voetbalsupporters inmiddels de status van een heuse hit heeft bereikt.

Het gaat zo:

M’n moeder zat bij de commando’s
m’n vader zat bij de SS
samen verbrandden ze Joden
want Joden, die branden het best!

Op het geluidsfragment van TV Schijndel (ja, dat bestaat) zijn alleen de laatste twee zinnen te horen. Nou kan het zijn dat de video later is ingestart waardoor we het eerste deel helaas moeten missen. Een andere mogelijkheid is dat deze gasten het kwetsen van alleen Joden wel voldoende vonden en niet de behoefte hadden om ook nog eens hun vaders en moeders te beledigen. Hoe dan ook hebben ze gezongen dat ze Joden willen verbranden want die branden nou eenmaal het best.

Er zijn Joden en Joden

Er zijn mensen die hun schouders ophalen bij zulke teksten. Volgens hen is het niet meer dan een uiting van haat richting voetbalclub Ajax, waarvan de supporters zichzelf  ‘Joden’ noemen. Die bewering is ook niet helemaal onwaar. Toch is dat te makkelijk gedacht. Want wat hebben commando’s, de SS en het verbranden van Joden nog met voetbal te maken? Daarmee trek je het onmiddellijk in de context van de Tweede Wereldoorlog.

Biertje te veel

Er zijn er ook die vinden dat je het schandaal van Schijndel maar moet beschouwen als een uit de hand gelopen grap, als puberale stoerdoenerij of zelfs als een logisch gevolg van het bekende ‘biertje te veel’. Zo’n houding is misschien nog wel erger dan het zingen van het liedje zelf. Je wéét dat het niet kan, maar probeert een excuus te zoeken omdat je nou ook weer geen zin hebt om je er al te druk over te maken.

Lollig doen

Natuurlijk zijn de zingende scholieren niet meteen antisemieten. Daar wil ik ze ook helemaal niet van beschuldigen. Maar doen alsof er niks aan de hand is? Da’s het andere uiterste. Het verschil tussen Jodenhaat en lollig doen wordt zo wel heel erg dun. Probeer je eens in te denken hoe het moet zijn om als Jood zulke grappig bedoelde teksten aan te moeten horen. Of als er zoiets over jou zou worden gezongen. Of als er zulke liedjes over homo’s, moslims of andere minderheden zouden worden gezongen. Halen we er dan nog steeds onze schouders over op?

Uurtje fietsen

De bewuste examenkandidaten hebben inmiddels hun excuses aangeboden voor hun gezang. Niet aan de Joodse gemeenschap, maar aan het schoolbestuur. Prima, maar zo makkelijk komen ze er wat mij betreft niet van af. Een verplicht herexamen geschiedenis lijkt me wel op z’n plaats, aangevuld met een bezoek aan Kamp Vught, waar opperrabbijn Jacobs op de dag van de examenparade nog een toespraak hield. Is maar een uurtje fietsen vanuit Schijndel!