fbpx

BLOG / Dit hebben granaatappels en leefregels gemeen

Klinkt vreemd, maar toch is het zo.
blog-header-bernadette
Deel deze post:
Lees ook:

Als je de titel van dit blog leest dan roept deze vast al vragen bij je op. Want wat hebben granaatappels en leefregels nu met elkaar te maken?

Ik zal je al vast de eerste onthulling geven… De rest mag je later ontdekken.

Granaatappels groeien onder meer in Israël. Het zijn bijzonder smaakvolle en sappige vruchten met heel veel pitjes. Wist je dat elke granaatappel uit zo’n 613 pitjes bestaat? Ik vind dat indrukwekkend veel. En laat het nu toeval zijn of niet, maar binnen het jodendom bestaan er 613 leefregels. De Thora bevat regels waar je je aan houdt en die gaan bijvoorbeeld over hoe je omgaat met andere mensen, maar ook over wat goed is voor de omgeving waar je woont of je bevindt.  Verder zijn er ook regels in opgenomen over wat je wel en niet mag eten.

Het klinkt allemaal behoorlijk veel, maar als je bedenkt dat er alleen al in Nederland zo’n 2000 wetten zijn waar je je aan moet houden, valt dit eigenlijk nog wel mee. Easy-peasy! Veel van deze wetten zijn trouwens gebaseerd op de 613 leefregels uit het jodendom, best bijzonder!

Maar dat niet alleen. In het Hebreeuws is de schrijfwijze van woorden oorspronkelijk in de vorm van getallen. Zo heeft elke letter ook een cijferachtige betekenis. Maar ook hebben de getallen bij elkaar opgeteld een speciale betekenis. Zo hebben de getallen 6, 1 en 3 samen ook een betekenis. Bij elkaar op geteld krijg je dan het getal 10. De 10 staat voor de tien geboden die Mozes van God kreeg. Is dat niet bijzonder? Zo kom je met een simpele granaatappel ineens heel dichtbij God en Zijn volk!