fbpx

|BLOG| Hier staat een krachtige titel

Deel deze post:
Lees ook:

Herken je dat? Even snel de koppen in een nieuws-app lezen in je pauze of tijdens een saai college. Je hebt niet heel veel tijd, maar wilt wel up-to-date blijven.

Waarschijnlijk zijn er naast mij meer mensen die dit doen. Maar op deze manier krijg je zeer selectief het nieuws mee. Het geeft aan hoeveel macht krantenkoppen kunnen hebben.

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat Israël de laatste tijd wordt overspoeld met geweld. Terroristen die met auto’s op Joden inrijden of steekpartijen gepleegd door Palestijnse tieners – het behoort inmiddels tot het dagelijks leven in het hele land.

Ook bij de Nederlandse media zijn deze ontwikkelingen niet onopgemerkt gebleven. Koppen als ‘Palestijn gedood bij nieuw steekincident Westoever’, ‘Twee Palestijnen doodgeschoten in Hebron‘ of ‘Opnieuw geweld op Westoever: vijf Palestijnen gedood’ zijn geen uitzonderingen meer. De vraag is nu natuurlijk of deze koppen representatief zijn voor de gebeurtenissen.

Een knap staaltje journalistiek dat niet veel goeds belooft voor de rest van het artikel.

De opbouw van deze koppen is erg opvallend. Grof gezegd komt het er op neer dat er Palestijnen om het leven zijn gekomen door Israëlisch handelen. Welke intenties die Palestijnse slachtoffers hadden wordt niet vermeld. In het gunstigste geval wordt in de titel vermeld dat de gedode Palestijn bewapend was, maar zelden lees je in de kop terug dat die Palestijn zèlf de aanval had geopend. Zonder het artikel te hebben gelezen is de toon -in het nadeel van Israël- al gezet. Een knap staaltje journalistiek dat niet veel goeds belooft voor de rest van het artikel.

Manipulatie is het goede woord hiervoor. Als een nieuwsmedium er daadwerkelijk naar streeft om objectief te zijn, zou ook de titel de inhoud van het (hele) bericht moeten dekken. Ik besef dat journalistiek door mensen wordt bedreven die fouten maken, maar de opbouw van nieuwskoppen over Israël begint wel heel erg op te vallen. Je zou bíjna denken dat we hier te maken hebben met een stijlmiddel…